Декларация от името на ПГ на ДПС на председателя Мустафа Карадайъ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Началото на новата парламентарна сесия започва в ситуация на остра криза на сигурността, липса на ясна визия за бъдещето – нашето, на Балканите, на Европа и на света.

Политиката на ДПС е да има сигурност и стабилност в България и в региона. Но за това трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст.

„Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в Парламента, няма връзка и със световна политика, европейска политика, регионална политика и т.н... Всичко е във всичко.“

Тези думи на нашия почетен председател – д-р Ахмед Доган, изказани от него много по-рано се потвърждават от политическите процеси от началото на тази година.

Външната политика, в частност, бежанската криза, събитията в региона, състоянието на ЕС след Брекзит, постепенно измести от общественото внимание вътрешните проблеми. Дори зае централно място в политическия живот в страната. Тази тенденция ще продължи да се развива и през целия политически парламентарен сезон, който откриваме днес. В центъра на вниманието, разбира се, ще бъдат и предстоящите избори за президент на страната.

Ние в ДПС разглеждаме тези избори не самоцелно като изолирано политическо събитие, а като част от процеса на преформатиране на политическата конфигурация и стабилизиране на институциите в България, постигане на истинска политическа стабилност.

Широко прокламираното в последната година от премиера и от ГЕРБ „запазване на политическата стабилност“ иска да ни внуши, че тази стабилност е факт. А така ли е? Политическа стабилност означава сигурност на гражданите и стабилност на основните институции. На първо място – стабилен Парламент. Стабилен Парламент е този, в който има ясно определено и ценностно хомогенно управляващо мнозинство. В този Парламент такова мнозинство просто няма. Управляващата коалиция (поне по споразумение) беше съставена от ГЕРБ и РБ с подкрепата на ПФ и АБВ. Последните оттеглиха подкрепата си. РБ от 1 година е на 2 скорости, по-скоро задна. Остава мнозинство от една партия, части от коалиция, националисти-евроскептици и свободни политически електрони (като без тях мнозинство няма). Деструкцията на тази управляваща политическа конфигурация се проявява особено ясно в усилията, които премиерът полага в последните месеци да играе активна политическа роля във външната политика в региона и в ЕС. По принцип на България в този труден период е нужна активна роля в процесите в региона и в Европа, но без подкрепата на стабилно политическо мнозинство в Парламента, без активното партньорство на президента, усилията на премиера увисват като солова акция или изглеждат като One man show.

Според нас стабилно политическо мнозинство в рамките на този Парламент не може да бъде постигнато и по тази причина първостепенната ни политическа цел в настоящия политически сезон е: предсрочни парламентарни избори след президентските.

И в този смисъл президентските избори са начало на ново управление в страната след предсрочни парламентарни избори. Предсрочните ПИ трябва да сформират нов парламент и ново мнозинство.

Още преди края на предишната парламентарна сесия ние поставихме акцент върху предстоящите избори за президент, посочихме важността на изборите и на институцията, очертахме профила на нужния президент.

Към очертания профил на президента, с оглед на последните събития виждаме ролята на президента като партньор на останалите институции в проактивната роля на България в ЕС и НАТО и коректив, когато е нужно.

В контекста на тези изисквания ние внимателно ще анализираме платформите на кандидатите за президент и ще спомогнем да бъде избран този, който отговаря най-много на националния интерес.

Голямата цел е стабилност и единство на нацията, за което са необходими ценностно хомогенно мнозинство в Парламента, стабилно правителство, стабилна президентска институция, националноотговорно партньорство между тях, с ясни национални приоритети.

Ценностно хомогенно мнозинство, без евроскептици, съставено не на аритметичен принцип, а обединено около реализацията на следните основни цели :

–  активна роля за реформи в ЕС и по проблема за бежанците;

– единна позиция по сигурността, минаваща през активна политика в рамките на НАТО;

– реализиране на адекватна вътрешна политика, съобразена с реалностите и кризата – защото хората гладуват и бягат от страната. Основният мигрантски поток, който следващото управление трябва да спре е този на българските граждани, напускащи страната по икономически причини.

Уважаеми госпожи и господа, предстои ни още едно голямо предизвикателство. България ще поеме за първи път в своето членство председателството на ЕС от 1 януари 2018 г. Да припомним, че до тогава има малко повече от година. Ако не искаме председателството ни да бъде формален акт, ние трябва да имаме стабилни институции – президент, парламент, правителство, готови да играят проактивна роля за реформиране на ЕС.

Само по този начин България има шанса да се превърне от формален член на съюза в активен, задаващ нужните промени.

Като европейска партия и като част от АЛДЕ Движение за права и свободи има и визия за реформи с конкретни предложения.

Като отговор за реформа на днешната Европа, която е прекалено бюрократична, ние предлагаме по-малко разточителен, по-ефективен, по-демократичен Съюз. Съюз, който постига повече с по-малко ресурси.

Ние трябва да дадем на Европа инструментите, с които да се бори с тероризма, за защита срещу тези, които посягат на нашата свобода и заплашват европейското общество, начина на живот. Ние можем да направим Европа по-силна и по-безопасна.

Популистите се опитват да ни накарат да повярваме, че затварянето на граници ще донесе сигурност. Но единственият начин да защитим Европа е да изградим силна и единна отбрана. Европа се задушава в десетки двустранни и регионални военни сътрудничества. Но това просто не е достатъчно! И причината е много проста: почти всичко е дублирано! Само Европейска армия, с единно командване като част от НАТО ще увеличи нашия отбранителен капацитет, ще осигури сигурност и охрана на външните ни граници.

Това са само няколко пункта от нашите предложения.

Страните в ЕС трябва да формират обща воля за бъдещето си. ЕС трябва да направи много малко, но ясни неща и то да ги направи много добре. Трябва да се съсредоточи върху политики, които ще повишат и стандарта на живот за всички. Европейските лидери трябва да възстановят доверието. ЕС трябва да наблегне на ефективното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Това е много важно, защото последните събития поставят България в окото на тайфуна на регионални и геополитически кризи.

Отново ще подчертая, че политическото време изисква ясно да осъзнаваме своята мисия и да набележим целите и пътя, по който да вървим.

Във вътрешнополитически план като националноотговорни партии ние трябва да сме единни в своята воля и да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори, за да се установи необходимото доверие в избрания президент. Не изпълним ли тези условия, не можем да очакваме успешно реализиране на президентската мисия и просперитет на страната, не можем да се възползваме от историческия шанс да имаме проактивна роля при реформирането на ЕС.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

От името на ПГ на ДПС призовавам всички националноотговорни партии да бъдем отговорни да изберем президент на всички български граждани.

А това означава да заложим на надпартийни кандидати. С дългия хоризонт за стабилна Президентска институция, за стабилен нов Парламент, стабилно ценностно хомогенно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, което пък да поеме председателството на Съвета на ЕС.

Нека със силата на единството да преодоляваме сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта.

Ако кризата е предпоставка за развитие на нетолерантността, то ние сме призвани, ако е нужно, дори да наложим толерантността и заедността, за да се избавим от кризата.

 

Карадайъ от Мадан : На президентските избори ДПС ще каже “не” на ненормалността в политиката!

На президентските избори ДПС с единството си ще каже “не” на ненормалността в политиката. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Мадан, където присъства на празника на общината снощи. Общини като Мадан, като Рудозем, които са управлявани от представители на ДПС са модел за добра политика, подчерта лидерът. Нормалността, която я има тук, трябва да бъде пренесена на национално ниво. Тя обаче изключва управлението на самоцелни коалиции, като управляващата днес, тъй като в нея участват откровено фашистки, по оценка на Съвета на Европа, формации, коментира Карадайъ.

Кметът на Мадан Фахри Моллайсенов поздрави миньорите послучай празника, като подчерта, че отговорността на ръководството на общината е насочена към разширяването на социалните и здравните услуги, подобряването на инфраструктурата, както и запазването и възстановяването на културните и спортни традиции в общината.

За празника в Мадан присъстваха представители на ръководството на ДПС - председателят на областният съвет на ДПС Салих Аршински, общинските председатели на ДПС Ахмед Карадайъ на Борино, на Смолян - Милен Журналов, на  Чепеларе - Филип Делисивков, областният председател на Младежко ДПС Смолян Шабан Билянов, зам. Председателят на академичното дружество Мустафа Юруков, зам.кметът на Кърджали Елисавета Кехайова, зам. кметът на Борино Музафер Ахмедов и председателят на Областна контролна комисия на ДПС-Вахди Паликаров.

Присъстваха още кметове на съседни общини, областният управител на област Смолян Недялко Славов, народни представители и представители на миньорските дружества.

ДПС: Не трябва да допускаме повторение на жестокостта на тоталитарните режими

„Няма цел, която да оправдава смъртта или страданието на невинни хора. Болно ми е обаче, когато виждам, че сякаш горчивият опит от миналите години не е достатъчен. В наши дни продължаваме да страдаме от жестокостта на тероризма и войната. Натам трябва да бъдат насочени усилията на политици, граждани, на цялото общество“.

Това заявиха заместник-председателят на ДПС – Ахмед Ахмедов и евродепутатът Илхан Кючюк – по време на възпоменателен събор по повод Деня на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20 век – 23 август, на който присъстваха и заместник-председателите на Младежко ДПС Левент Мемиш и Сезгин Мехмед.

По традиция пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК бяха поднесени венци от редица представители на академичните среди, граждани и политици.

 

14112128 1391394897543690 1803812831 n

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: На президентските избори да бъдем единни и отговорни

На празника на миньорите в Рудозем лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи управлението на страната като "нестабилно", защото е "е погрешно конструирано". Според Карадайъ има сериозно разминаване между управленската програма на правителството, представена в началото на мандата му, и действията на централната власт.

„Виждаме действия, които са за разделение на обществото, а не за обединение. Нещо повече, когато става въпрос за важни решения за държавата, в Народното събрание основната партия единствено и само може да разчита на системните, отговорни, национално-отговорни партии като Движението за права и свободиaне може да разчита на своите коалиционни партньори. Ето това е ненормалната власт. Преди близо 2 години представителите на управляващата партия отчетоха съвпадения на тяхната и нашата програма и въпреки това, когато се стигна до изработването на формулата за правителството казаха „но” припомни Карадайъ. За това днес се обръщам към вас да ви благодаря за единството, с което постигнахме този добър резултат на местните избори в Рудозем, да ви призова да бъдем така единни и на предстоящия президентски вот и да обърна внимание на всички, че ние сме отговорна партия, но ще кажем „не” на това „но”, заяви Карадайъ.

Организатори на празник на миньорите в Рудозем бе кметът Румен Пехливанов И съорганизатори „Рудметал” АД и „ГОРУБСО-Мадан” АД. На празника присъстваха Адриан Петров зам.- областен управител на област Смолян, евродепутатът Неджми Али, кметове и председатели на общински съвети на ДПС от родопските общини.

IMG 6677

Четин Казак: "Не сме казали, че няма да издигаме наша кандидатура за президент"


Народният представител от ДПС от Габровския избирателен район Четин Казак е във ваканция, но не отказа да разговаряме за предизборната кампания за предстоящите президентски избори, както и за други важни теми като положението в съседна Турция и зачестилите атентати и прояви на насилие по света.
- Според Вас не закъснява ли предизборната кампания? Много се говори по темата, а на практика основни политически сили още не са издигнали официално своите кандидатури за президент. Какво е Вашето мнение за ситуацията?
- Да, общо взето за предстоящите президентски избори кампанията още не е започнала. Явно летният период и отпуските я забавиха, но очаквам от септември да се активизира политическият живот и се задвижи на пълни обороти.
Прави впечатление политиката на взаимно дебнене и изчакване. Засега явно основните политически сили не смеят да изпреварят своите опоненти с издигането на окончателните си кандидатури и се стараят да запазят колкото може по-дълго своите кандидати от ударите на противниковата медийна пропаганда.
Прави впечатление, че в БСП заради разгърнатия процес на номинации отдолу нагоре се наблюдават скандали, интриги. Докато в утвърдените лидерски партии като ГЕРБ няма подобни явления и всички изчакват решението на лидера на партията и премиер Бойко Борисов. Основната въпросителна тук е дали той самият ще се кандидатира или ще посочи някой друг. Но мисля, че още в началото на септември ще има яснота.
- Виждаме, че се спрягат имената на някои генерали. Какъв трябва да бъде кандидатът за президент? Има ли авторитетни личности, които да обединят край себе си леви или десни партии, за да излязат с общи кандидатури?
- Този уклон към генерали, към бивши военни не говори добре за утвърдена демокрация, за каквато претендираме, че е българската.
Българската демокрация трябва да е достигнала вече до такова ниво, в което да има утвърдени граждански личности, които да бъдат издигнати, а не да се "вадят от ръкавите" генерали и други, които по принцип са непознати за българското общество. Но явно това е част от цялостната стратегия за взаимно надлъгване или казано по народному - "надцакване" между основните опоненти. Но както казах, през септември ще стане ясно и аз се надявам тогава да бъдат издигнати достойни кандидатури, които да претендират наистина да са обединители на българската нация, а не ярки представители на едно или друго политическо семейство или течение.
- Предполагам, че ДПС няма да издига своя кандидатпрезидентска двойка и ще изчака номинациите на основните играчи на политическата сцена, за да реши кого да подкрепи? Така ли е?
- Не сме казали, че няма да издигаме наша кандидатура. Изчакваме да видим какви кандидати ще бъдат номинирани, издигнати. Нямаме окончателно взето решение за президентските избори.
Съобразно профила на издигнатите кандидати, съобразно политическата обстановка ще преценим, ще вземем своето решение, когато настъпи решителният момент.
- Трябва ли да се провеждат заедно изборите и референдумът?
- По принцип нашата позиция не беше в подкрепа на това да съвпадат референдум с какъвто и да е друг вид избори, тъй като неминуемо единият вид избори остава в сянката на другия. Или изборите биват засенчени от референдума, или обратното.
Видяхме, че така се случи на последния референдум, за който не се проведе никаква разяснителна кампания предварително. Той изцяло беше засенчен от тогавашните местни избори. Сега очаквам да се получи същата картинка и с този референдум, който ще се проведе едновременно с президентските избори. Явно аргументите, свързани с икономията на средства, са надделели над аргументите за открояване на предизборните кампании от двата вида в изборния процес.
- Вие смятате за много важни президентските избори. Защо? Българското общество като че ли има нагласата, че няма толкова голямо значение кой ще е президент, при положение, че България не е президентска република.
- Тъй като президентските избори са най-мажоритарният вид избор в българския изборен процес, затова те съвсем естествено фокусират голямо обществено внимание, независимо от ограничените конституционни правомощия на президента. Но в случая, конкретно за тези президентски избори, има допълнителен фактор, който също допринася за повишаване на обществения интерес. А именно - възприемането на президентските избори като решаващи за евентуален обрат или пренареждане на политическата сцена. Така че от тази гледна точка те се възприемат именно като един вид тест или едва ли не като предварителни парламентарни избори, тъй като може да има промяна на политическото статукво.
Ако спечели кандидат, който не е представител на управляващото мнозинство, това неминуемо ще повлече след себе си необходимостта от промени и в политическото представителство на парламентарно ниво и на ниво изпълнителна власт. Затова залогът на тези президентски избори е голям.
- Въпросът "Какво се случва в съседна Турция?" измести дори темата за бежанците. Върна ли според Вас военният преврат процесите у съседите с години назад?
- В момента в Турция наистина стават изключително важни събития и светът съвсем основателно ги наблюдава с интерес. Много е важно наистина накъде ще поеме турската държава, турското общество след неуспешния опит за военен преврат.
Ние като непосредствен съсед на Република Турция имаме повече от всички останали интерес нещата час по-скоро да се успокоят и стабилизират, демокрацията да се запази, за да продължаваме да имаме един добър съсед, на който може да се разчита.
Затова ми се струва, че бихме имали голяма полза от полагането на максимални усилия на нашето правителство за това да се поощри демократичният ход на процесите в Република Турция, да се подкрепят усилията й да запази както преговорния процес с Европейския съюз, така и усилията за демократични реформи.
- Светът стана много несигурен - непрекъснато има атентати, насилие. Този процес според Вас временен ли е или тепърва да очакваме да се засилва?
- Надявам се да е временен. Но за съжаление, развоят на събитията, тенденциите, които се наблюдават, никак не са успокоителни, а са тревожни.
Все по-често се случват атентати, някакъв вид покушения от всякакво естество в различни точки на света, което показва, че светът не е онова спокойно място, което мислехме, че ще стане след падането на комунистическия режим. Явно процесите, отключени от така наречената "Арабска пролет" и войните, които се водят в Ирак и Сирия вече години наред, откриха нови хоризонти за разгръщането на идеологии като религиозни радикални течения, ислямистки и други идеологии, невиждани досега в света.
Затова повече от всякога е необходимо цялата международна общност да се обедини, да мобилизира своите сили, за да се справи с това ново, невиждано досега предизвикателство като засили сътрудничеството във всички направления, но без да се дава воля на ксенофобски идеологии, за ново затваряне и изолационизъм в международните отношения и разгръщане на антимюсюлмански настроения и идеологии, от които няма да има полза никой.

(в. 100 вести, 9.08.2016 г.)

За ясни правила и нормалност в политиката призова Карадайъ от митинг в Борино

Онова, от което се нуждае страната е нормалност в политиката, а нормалността означава ясни правила, по които се прави политика, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Борино, където присъства на празника на града. Той напомни, че грешната формула на властта, конструирана преди година и половина, допусна участието на крайните националисти в управлението. Дори само в последния месец от работата на Народното събрание беше белязан от приемането на законопроекти, свързани с некъществуващи теми, които създават разделителни линии в обществото, само и само да обслужат интересите на националистите, подчерта председателят на ДПС. Никой не трябва да забравя, че всяка разделителна линия залага опасни перспективи пред сегашното и бъдещите поколения. Затова и няма как да продължи тази объркана власт, каза Карадайъ, особено на фона на тревожните процеси, които се случват в Европа и света.

Тук в Борино показахме колко силни и отговорни можем да бъдем, когато сме обединени и нека принесем това единение и на национално ниво,  призова Карадайъ.

“Като признавам, че изпитвам силно вълнение, защото се изправям пред вас за първи път в качеството си на председател на ДПС, искам да ви кажа, че това е признание за всички боринчани и да ви уверя, че няма да се изложим! Нито пред ДПС, нито пред страната!”

На празника на община Борино, от където е родом председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, областният председател на ДПС Смолян Салих Аршински, кметовете на Рудозем, Неделино, Белица, Сърница, представители на община Кърджали, общински съветници и общински председатели на ДПС от родопските общини, гости от Турция.  От името на изселническите организации в Турция боринчани бяха поздравени от г-н Фахри Ватансевер.

Кметът на Борино Мустафа Караахмед благодари на гостите за присъствието и заяви : Благополучието и престижът на община Борино са нашата цел, вярвам, че с общи усилия и упорита работа ще постигнем много.

 

image-0-02-01-f7f556a33de73b813bfba6f145e368e5bb9eb3eff95dac184990bccdde77183a-V

Янко Янков, зам.-председател на ДПС: ДПС няма амбиции за президент, но ще определи кой да е той

Възможно е бездействието на партиите с кандидатите за държавен глава да доведе до нихилизъм на вота

- Г-н Янков, президентските избори наближават. Каква ще бъде позицията на ДПС - ще имате ли свой кандидат, или ще подкрепите някого?
- Ако големите партии не издигнат достатъчно качествени кандидати, ще бъдем принудени да го направим ние. Има определени правила в политиката, които ДПС спазва. Много пъти нашият почетен председател д-р Ахмед Доган е казвал: Политиката е изкуство на възможното.
В момента гледам как партии с незабележимо присъствие в парламента имат амбициите да са те тези, които ще посочат следващия президент. Няма как да стане. Затова ние казваме: Наясно сме, че с нашия потенциал не можем да имаме президент. Но имаме потенциал, който може да определи кой да бъде президент. И за да сме честни пред гражданите, казваме - искаме президентът да работи в интерес на българската държава и нация. Как? Първо, като бъде истински обединител на нацията, а не разединител. Президентът трябва да забрави политическата си принадлежност.
- И премиерът заяви, че президентът трябва да е обединител на нацията. Кой може да е?
- Обединител на нацията може да бъде човек, който има достатъчно политически опит. Второ, да е доказал пред обществото и гражданите, че има не само желание, но и потенциал да реализира политика на обединение. Да е почтен човек. С ярка евро-атлантическа визия. Такъв президент ще подкрепим. Но подкрепата от нас трябва да бъде поискана публично и официално
Това е изключително важно, защото имаме самочувствието, че ДПС е национално отговорна партия, която е допринесла много за мирния преход, за етническия модел и оттам за просперитета на България, за единството на българската нация. И ние не можем да допуснем да се държат с нас, все едно сме някаква несериозна политическа формация.
- Кой е вашият фаворит за президент? Огнян Герджиков лансира името на царя за обединител на нацията. Подходящ ли е той според вас?
- Според мен, казвам го като лично мнение, подходящ би бил този, който получи максимална политическа подкрепа. Само мнението на Огнян Герджиков не е достатъчно, за да подкрепим.
Но не мога да си обясня бездействието на партиите. ГЕРБ казват, че ще обявят кандидата си през септември. БСП са в непрекъснати махленски противоборства. Всичко това може да доведе до обществен нихилизъм, много малко хора да излязат да гласуват за президент. И изборът да се превърне във формален и недостатъчно представителен, което не е добре за България.
Пак казвам - ДПС ще обяви позицията си публично, когато бъдат ясни кандидатите. Не искаме да изказваме предварително мнение, за да не стане така, че ако даден човек бъде издигнат за президент, да се каже, че ДПС го е номинирало.
- Някой водил ли е разговори с вас, търсил ли е подкрепа?
- По принцип имаше срещи. Те се водят на най-високо ниво - между председателите на партиите, но на този етап няма нищо конкретно.
- Срещи с кои париш? ГЕРБ или БСП?
- Мисля, че се водят разговори с всички партии, но те са предварителни и неформални.
- Очаквате ли Лютви Местан да се кандидатира за президент?
- Като знам егото на Местан, възможно е това да се случи.
- Ако той се кандидатира, ДПС няма ли да отговори с издигането на лидера си за президент?
- Възможно е да издигнем и ние кандидат за президент, защото при такъв подход такъв трябва да бъде и отговорът. Но това е мое мнение, ще го решим след задълбочен анализ. Защото прекаленото его на партиите е вредно толкова, колкото и прекаленото его на политиците. Ако преценим, че на първи тур можем да изберем качествен президент с нашето участие, няма смисъл да харчим пари за втори тур на изборите и можем да вървим в тази посока.
- Съдът пусна ДОСТ, очаквахте ли?
- ДОСТ трябваше да бъде регистрирана, за да види Местан колко много е сбъркал. Иначе щеше да има оправдание за всичко, което направи срещу ДПС - партията, която го е създала и която го направи лидер на такова ниво. Сега нека да видим с какво ще оправдава резултатите, които ще получи. Защото съм убеден, че няма да има успех. Дори е възможно нещата да бъдат по-лоши, отколкото на предходните фактори, които опитаха да създадат алтернатива на ДПС.
- Дърпа ли много Местан от ДПС?
- Не. Избирателите на ДПС са хора със сериозна обществена мъдрост. Те са наясно с целите и амбициите на хора като Местан, с вредите, които той може да им нанесе, с всичко онова, което са постигнали през годините с ДПС като влияние в политическия живот и с възможност да го изгубят заради едно неправилно отношение. Тези хора няма да допуснат грешка да тръгнат срещу себе си и децата си. Всеки ден разбирам това от обиколките из страната и контактите с хората. Нямате представа колко мъдрост може да бъде почерпена от един най-обикновен човек и колко ни дисциплинира това нас, политиците, дето си мислим, че много знаем.
- Преди дни излязоха изследвания, които показват, че българите са притеснени от това, което се случва в Турция. След потушаването на преврата време за чистка ли настъпи в Турция? Какво показват анализите на ДПС?
- Всичко, което се коментира в междудържавни отношения, особено между съседи, трябва да бъде внимателно прецизирано. Като човек, който се занимава с национална сигурност, във всеки коментар се ръководя само от интересите на страната ни. България има интерес Турция да бъде качествен съсед, добър партньор в икономическо отношение. За България е важно, ако Турция стане член на ЕС. И нашият интерес е да работим в тази посока с евро-атлантическите ни партньори.
Много от оценките за Турция се дават емоционално, без достатъчна информираност, а в парламента понякога и тенденциозно. Това, което мога да кажа, е, че трябва да се доверим на всичко, което правят ЕК и НАТО по отношение на Турция, и да търсим всички възможности за позитивно развитие на процесите там. Безусловно сме на мнение, че никъде в съвременния свят чрез преврат не може да се променя властта. Но не може и превратът да се използва за унищожаване на демокрацията.
- Това ли се случва в Турция?
- Нека да видим в каква посока ще тръгнат нещата. Имам добри контакти с наши изселници и организации в Турция и ще ви кажа категорично турското общество е чувствително за всичко, което се случва, и реагира адекватно
Повярвайте ми - ако това, което казвате, тръгне да се случва, ще има реакция на обществото.
- Какво казват изселниците?
- На този етап информацията там не е абсолютно пълна. Но рано или късно, ако има разминаване между това, което се говори, и това, което се случва в Турция, неминуемо ще има реакция на турското общество. Ние трябва да оставим хората да си преживеят този период, който им дойде на главата.
- Казахте, че е важно членството на Турция в ЕС, но Европа като че дава заден по тази тема? Възможно ли е случващото се в Турция да забави или замрази процеса?
- Ще забележите как периодът на емоционални изказвания постепенно ще затихне. Превратът като такъв е изключително сериозен взрив в обществените отношения на една държава. Неминуемо той разклаща всичко, което е постигнато като равновесие на този етап - в институции, в обществения, в политическия живот и т.н. Видяхте, че всички партии в първия момент застанаха на страната на Ердоган, дори опозицията. И светът е обединен в тезата, че чрез преврат не може да се решават отношенията. Сигурно от страна на ЕС на моменти се наблюдават такива емоционални изказвания, но съм абсолютно убеден, защото е в интерес на ЕС, че ще се влезе отново в режим на рационалност, на конкретни разговори. Освен това Ердоган направи много конкретни изказвания, че не иска да прекрачи пътя на демокрацията, не иска в Турция да се подмени този стил на демократичен живот, който е утвърден още от времето на Ататюрк.
Неминуемо интерес на ЕС е Турция да влезе и да бъде добър партньор
Също така и в интерес на Турция е това да се случи. А и от геополитически интерес е изключително важно.
- С оглед охлаждането на отношенията между Турция и САЩ - какво се случва на южния фланг на НАТО и какви ще бъдат последствията за България?
- Няма да има охлаждане между Турция и САЩ. Това, което се дефинира за Гюлен, засяга отношението на Турция към него. Но партньорството между САЩ и Турция, особено по линия на НАТО, няма алтернатива. Това е фундаментално важно за всички страни и Турция го осъзнава.
Основното, от което България е застрашена в момента, е бежанската инвазия. Това е изключително сериозен проблем. В Турция има над 3 млн. бежанци. Има договорености с ЕС, които трябва на всяка цена да се спазват. От договорените 3 милиарда са преведени 700 милиона. Изключително важно е бежанската инвазия да не придобие големи размери, защото може да бъде фатално за България.
- Нали премиерът каза, че за момента няма опасност от бежанска вълна в България, не е ли така?
- Няма опасност, защото се спазват договореностите между ЕС и Турция. Въпреки че съм опозиция, трябва да ви кажа, че по отношение контролирането на бежанците през Турция българският премиер има изключително позитивна роля. Негова лична заслуга до голяма степен е нормализирането на този процес. И трябва да стане ясно на гражданите, бизнесмените, на хората, които имат намерение да инвестират в България, че в момента се вземат всички мерки и ние ще получим нужната помощ от ЕС и НАТО, ако се наложи, но стабилността и сигурността на България ще бъдат гарантирани. На този етап българските граждани трябва да бъдат спокойни въпреки популизма, който залива медиите и има за задача да стресира хората.
- Как ще коментирате исканията на Валери Симеонов да се разположат ракети в Южна България срещу Турция и да се отнеме двойното гражданство на нашите изселници, защото с тях в страната ни щели да влязат и терористи?
- Такъв популизъм може да навреди сериозно на България. Някой, ако мисли, че 20, 30 или
100 ракети могат да ни направят победител в сериозен конфликт с Турция, сериозно се лъже. При социализма имахме много по-мощни ракети - СС20, и пак без помощта на Варшавския договор при евентуален конфликт нямаше да се справим.
Като човек с много сериозен политически опит и в зряла възраст знам едно - универсалното и единствено възможно разрешение на всички конфликти е само доброто. Само чрез демонстриране на уважение, конструктивизъм, позитивизъм, зачитане на взаимния интерес могат да се решават проблемите. В противен случай възможността от насилие поражда адекватни възможности за противодействие. Тръгнем ли в тази посока, ще е пагубно за България.
А що се отнася до българските изселници - ако те се върнат, страната ни ще се промени позитивно. Населените места, където са техните имоти и в момента пустеят и няма стопанска дейност, ще придобият съвсем друг облик. Страната ще се промени.
Какво ни вреди двойното гражданство? България с нищо не е ощетена. Двойното гражданство ги задължава да плащат данъци и у нас, и в Турция. Й по-лесно да идват да си харчат парите тук. Това от полза или от вреда на националния интерес е?
- Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че в България има условия за радикален ислям. Така ли е?
- По повод използването на исляма като религия във всички екстремни и терористични прояви в Европа има нещо важно, което хората трябва да знаят - това не се прави от религиозната общност. Всички прояви на тероризъм се извършват с активно участие на специални служби. По съвсем друг ред, със съвсем друга подготовка, от фактори, които нямат нищо общо с религията. Използва се религиозният мотив и по-точно понятието радикален ислям, за да може ефектът от тези терористични действия да бъде мултиплициран. Защото, ако някой се взриви някъде и убие няколко души, това ще се сметне като индивидуална проява на криминален престъпник. Но ако той извика "Аллах акбар", нещата стават съвсем други
И това се прави умишлено, не от религиозни дейци, а от политически фактори. В момента радикалният ислям не е религия, той е политика на определени хора. И тук вече е въпросът на нашите специални служби.
Да, в България има условия за радикален ислям, съгласен съм напълно с главния прокурор. Пазарджик е един от примерите. Но имам информация, че и в други региони има индикации и знаци, затова ние провеждаме разговори по места с представители на службите, когато имаме такава информация. И смятам, че се вземат адекватни мерки.
- В кои региони има такива индикации?
- Не искам да коментирам на този етап.
- Значи вие в ДПС имате механизми да следите за такива случаи и реагирате?
- ДПС е особено чувствително към тази тема, защото голяма част от избирателите ни са мюсюлмани. Но тези прояви нямат нищо общо с мюсюлманската религия. Нито бурките, нито екстремните действия. Много пъти съм бил учуден от риториката от трибуната на парламента, която ей така, самоцелно и безотговорно, обижда стотици хиляди български граждани, изповядващи тази религия, която учи само на добро и на уважение.
Между другото, може би има синергия, че всички тези инструменти за предизвикване на терор в Европа се реализират чрез бежанците. Те самите също нямат нищо общо с тази дейност. Просто бежанските потоци се използват, за да може съответните служби да внедрят определени хора, които имат задача. Тези хора, които влизат с бежанците, не са потенциални спящи клетки или терористи, които могат да се самовзривят. Това са хора, които имат за задача да подготвят терористи. И вижте какво се получава - хората, които непосредствено реализират тероризма като дейност, се оказват хора, които са низвергнати или маргинализирани от обществата. Те са родени и израснали в съответните държави, но не са успели да се адаптират там.

(в. 24 часа, 30.07.2016 г.)

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност