number17

Събития

Карадайъ е на посещение в Брюксел за среща с евродепутати, комисари и български граждани

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заедно с евродепутатите от ДПС – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели се срещнаха днес с евродепутати, комисари и български граждани, живеещи в Брюксел.
Посещението на представителите на ДПС започна със среща с комисаря по управление при кризи в комисията „фон дер Лайен“ Янез Ленарчич. По време на срещата бяха обсъдени Зелената сделка, темата с опустошителните наводнения и горските пожари, които изминалото лято засегнаха огромна част от Европа.
„Ако всички заедно предприемем действия за справяне с климатичните аномалии, моята работа като комисар ще бъде далеч по-лесна. Важен инструмент за преодоляване на кризите е Зелената сделка. Сега държавите членки имат огромната възможност да се възползват от средствата по плана за възстановяване и устойчивост и програмата NextGenerationEU, тук като добър пример можем да посочим планът на Гърция, който набляга на зелените ресурси.“, заяви Ленарчич по време на срещата.
Акцентът на срещата между Карадайъ и Хилде Ваутманс, председател на Европейския либерален форум беше върху геополитическата обстановка, нуждата от общ отбранителен съюз, както и повече взаимодействие между държавите. А с Адриан Васкес Лазара, председател на Комисията по правни въпроси на ЕП обсъдиха темата, свързана със спазването на принципа на правата държава и правата на гражданите. Адриан Лазара изрази сериозно притеснение, във връзка със случващото се в България и репресиите върху свободната воля на българските граждани. Той направи предложение да се сформира делегация на АЛДЕ, която да извършва наблюдение на предстоящите избори в България през ноември. Участниците в срещата се обединиха около идеята, темата за нарушаването на гражданските и малцинствени права да бъде поставена на предстоящата среща на министрите на правосъдието на ЕС.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ проведе работна среща и с Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика, където двамата събеседници обсъдиха темата за възможностите по Плана за възстановяване и устойчивост, фондът за справедлив преход и потенциалът на нисковъглеродната енергетика и водородната технология.
По-късно през деня Карадайъ се срещна с Ги Верхофщадт, съпредседател на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа, където бяха обсъдени съществено важни теми като Конференцията за бъдещето на Европа, върховенството на закона и спазването на основните принципи на ЕС, нуждата от реформи на институционалната рамка и опитът на ДПС с включването на свободни и активни граждани във вземането на решения на местно ниво.
По време на срещите си с евродепутатите от групата на „Обнови Европа“ събеседниците обсъдиха и Декларацията от Париж, която беше приета от центристката група по-рано този месец и чийто акцент е поставен върху „обединяването на силите, в името на обновяването на Съюза.“ От своя страна председателя на ДПС направи препратка с българската политическа действителност и призова за обединение на силите, в името на стабилно правителство, ускорено икономическо развитие на България и наваксване с европейските цели на зелената сделка, дигитализацията и икономическото възстановяване след кризата с КОВИД-19.
Мустафа Карадайъ, заедно със своя екип проведе среща и с български граждани, живеещи в Брюксел. Заедно обсъдиха предстоящите избори на 14-ти ноември и нуждата от обединение на политическите субекти в името на стабилно правителство и просперираща държава-членка на ЕС.
brussel 4
 
Brussel 2

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност