Събития

Евродепутатът Илхан Кючюк почете жертвите в Сребреница

Според него Сребреница е болезнена страница от историята, която всеки трябва да знае, за да не се повтори никога повече

Евродепутатът Илхан Кючюк почете жертвите с минута мълчание и поднесе цветя в памет на жертвите в босненския град Сребреница, където през юли 1995г. бива извършено най-мащабното военно престъпление в Европа, след приключване на Втората световна война. Убиването на над 8000 босненски мюсюлмани - мъже и деца,  е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид.

„Това е много тъжна и болезнена страница от новата история на Европа, за която трудно се говори. Важното днес е, че поуките от това престъпление са взети. Светът трябва да знае за Сребреница, за да не позволяваме никога повече да се случва. Сега Босна и Херцеговина трябва да се изправи срещу миналото и да насочи поглед към бъдещето. Страната извървя дълъг път, а ЕС остава ангажиран към Западните Балкани, защото със същите смели крачки към реформи, бъдещето им в ЕС е по-близо от всякога.“, каза Илхан Кючюк.

Съпредседателят на партия АЛДЕ подчерта и факта, че някои политици продължават да отричат истината за масовото избиване в Сребреница, но Сребреница остава единственият случай на геноцид в Европа след Втората световна война, признат от две международни съдилища. Радостен е фактът, че все повече държави гласуват резолюции, осъждащи и признаващи случаят в Сребреница за геноцид над повече от 8000 мъже и момчета. На възпоменанието присъстваха и Антоанета Асенова - председател на ЛАЙМЕК, Роман Якич - Председател на ЛИБСЕН, Емил Киряс - Зам.-председател на Либералния интернационал и Валентин Тончев - Политически съветник към делегацията на ДПС/“Обнови Европа” в ЕП.

Вчера съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк взе участие в първата от поредица срещи, свързани с бъдещето на Европа, която се проведе в Сараево. Дискусиите се организират в памет на президента на АЛДЕ Ханс Ван Бален, който за съжаление почина преди няколко месеца. По време на своето изказване Илхан Кючюк категорично заяви, че: „Пандемията доказа, че за да е ефективен ЕС, всички трябва да сме единни и да работим в добра координация. Трябва да работим за бъдещето на следващите поколения. Тази конференция ни дава огромна възможност да преобразуваме Съюза в такъв, който да работи и да е ефективен за нас – гражданите. И ако всички тези добри идеи, идващи от хората успеят да достигнат до институциите и биват имплементирани в политиките на ЕС, то тогава всички ние ще бъдем големите победители."

20210409 Илхан Кючюк почете жертвите в Сребреницa

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност