Събития

ДПС се срещна с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев и Халил Летифов и Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС се срещнаха с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. По време на срещата бяха обсъдени проблемите в изборното законодателство и условията, в които протича предизборната кампания за парламентарни избори  2021. На първо място Хамид Хамид постави законодателни проблеми в изборното законодателство, като изрази своите притеснения относно съществуването на открито противоконституционни текстове в Изборния кодекс. Текстове, които или лишават български граждани от право на глас или такива, които създават невъзможност българските граждани да  могат да гласуват, както и съществуват  други текстове, които нарушават редица европейски принципи и конвенции, включително и Европейската конвенция за правата на човека.

Хамид Хамид отбеляза, че въпреки усилията на ДПС все още съществува забраната за агитация на различен език от българския. На второ място бе намаленият брой секциите за гласуване в държави извън ЕС, което ограничава правото на гласуване на  български граждани.

Още от 2009 г ДПС изразява своята позиция относно машинното гласуване, с цел намаляване на субективния фактор в секционните комисии. Според Хамид Хамид смесеното гласуване би довело до пълен хаос.

Йордан Цонев от своя страна заяви, че прави впечатление, че предизборната кампания на управляващата партия е нарушение на законите на страната, тъй като почти всички министри са кандидати за народни представители и не са в отпуск част от тях, за което ползват държавен ресурс за кампанията. Той бе категоричен, че има реална  злоупотреба с власт по време на  кампанията.   

Цонев изтъкна факта, че над 67 % от секционните избирателни протоколи са сгрешени. "Съществуват груби нарушения при секционните комисии поради няколко причини - на първо място е усложнен изборен процес, недостатъчна подготвеност и злоупотреба с власт", акцентира Цонев.

20210312 113038

20210312 113048

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност