Събития

Работодателите към ДПС: Програмата на ДПС предполага да бъдат във властта

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателите Йордан Цонев и Станислав Анастасов представиха основните акценти в предизборната програма на Движението за права и свободи на среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели, която се проведе по тяхна покана.

„ДПС е една от партиите, които най-активно и много помага на българския бизнес. Като идеи сме най-близо един до друг“, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на брифинг след срещата.

„Приоритетите ни за страната съвпадат и мерките, с които да ги осъществим също. Затова се договорихме след изборите да правим ежемесечни срещи, за да може, независимо кой е на власт, да следва ясни приоритети за страната. Считам това за една добра крачка напред в процеса на включване на свободните и активни граждани във вземането на политически решения и контрола на тяхното изпълнение. Това е един от приоритетите на ДПС“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти. Сред тях той посочи още Зеленият пакт, дигитализацията и развитието на гражданското общество, които са и приоритети на ЕС. „Ние от 4-5 години същите приоритети ги казвахме по друг начин – чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии“, добави Карадайъ.

На 90% бизнесът и ДПС имат еднакви приоритети в частта, която касае икономиката, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. „През годините сме срещали много сериозна подкрепа в българския парламент от ДПС. Не сме имали различия. Напротив те много пъти са били с инициативата“, каза той.

„Има пълно съгласие между двете страни. В работодателските среди говорим от необходимостта от догонващо развитие. Не искаме нашата страна да се управлява от някой, който говори за растеж от 1-2%, защото това ни обрича на изоставане. Трябва да управлява онзи, който се ангажира с растеж от 6 и повече процента“, каза той.

На журналистически въпрос как ДПС вижда постигането на ускорено икономическо развитие, лидерът на ДПС отговори: „След 5 април, за да се постигне ускореното икономическо развитие на страната с конкретни мерки, според ДПС има една задължителна предпоставка. Това е възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията, за да възстановим държавността.“

Йордан Цонев припомни думите на почетния председател д-р Ахмед Доган, че полюсите в политиката трябва да се обърнат: не администрацията и политиците да диктуват дневния ред, а работодателите и бизнесът. „Бизнесът движи икономиката, работодателите правят работните места и страната и нейното развитие зависят от икономиката, която се движи от бизнеса и работодателите. Това е нашето основно верую. Бизнесът дава посоката, а не администрацията и политиците. Това беше казано от д-р Ахмед Доган в едно негово изказване“, добави той.

Заместник-председателят на УС на АИКБ Кънчо Стойчев се обяви срещу клетвите, които се повтарят от някои политически сили, че ще управляват без ДПС.

„Как така без ДПС, на базата на какви аргументи отхвърляме една партия. От страна на работодателите мога да ви кажа, че имаме най-голямо съвпадение с ДПС като партия по всички икономически въпроси. Ние сме единни с ДПС в тезата, че на България й е необходимо догонващо развитие“, подчерта Стойчев.

И двете страни изразиха задоволството си от досегашната работа и контакти и изразиха готовност за продължаване на съвместната работа.

20210215 133829

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност