Събития

Карадайъ за Куртулуш Байрам: Помним и не забравяме цената на свободата!

"Ще запомним уроците от пандемията и социалната изолация. С всички сили ще се борим за изцеление и с вяра и надежда ще посрещнем спасението, което ще роди обединението на всички наши усилия. Заедно всички – граждани, политици, държавници, учени, лекари, всички заедно ще се справим.". Това написа във Фейсбук председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който честити Куртулуш Байрям. 
 
На 29 декември 1989 година пленум на ЦК на БКП възстановява имената на българските мюсюлмани. Въпросният пленум е предшестван от денонощни протести в столицата и по площадите на мюсюлманските села в цяла България. Пленумът осъжда Възродителния процес и приема решение за връщане имената на българските мюсюлмани. 
 
Оттогава до ден днешен мюсюлманите в България отбелязват 29 декември като Куртулуш Байрам или Празник на освобождението.
 
 
Ето и целият пост на Мустафа Карадайъ:
 
ЧЕСТИТ КУРТУЛУШ БАЙРАМ!
Ние помним. Няма да забравим. Прекланяме се пред саможертвата на всички, които в името на бъдещето отдадоха живота си, за да можем сега да имаме свободата да носим рождените си имена, да изповядваме религията си, да ползваме майчиния си език. И да искаме в нашата родина да имаме достоен живот. И никога да не се отказваме тук всеки ден да отстояваме нашите права и свободи.
 
Всички онези изпитания от началото на века, през 60-те, 70-те години, та до 1984-85 година, не ни пречупиха, а ни направиха по-силни и по-волеви, направиха ни по-мъдри, направиха ни единни и сплотени. Наред с чувствителността си към несправедливостта, към диктатурата, ние намерихме и най-силното оръжие, с което успяхме да се изправим срещу държавната система, срещу тоталитарната власт, срещу диктатурата. Разбрахме силата на заедността и това беше най-ценният урок, който научихме по труден начин.
 
По същия начин и новата болест ще приемем със смирение и твърда вяра, че и това ще мине, че и с това ще се справим. Ще запомним уроците от пандемията и социалната изолация. С всички сили ще се борим за изцеление и с вяра и надежда ще посрещнем спасението, което ще роди обединението на всички наши усилия. Заедно всички – граждани, политици, държавници, учени, лекари, всички заедно ще се справим.
 
Позволете ми от името на ДПС и лично от мое име да поздравя всички, които отбелязват „Куртулуш Байрам“, и да пожелая здраве и берекет на вас и на вашите семейства. Да бъдем сплотени и единни и през Новата 2021 година. Нека тя да бъде по-добра, по-спокойна и по-успешна! И да продължаваме заедно да браним мира и демокрацията, правата и свободите, правото на достоен живот на всички български граждани.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност