Събития

Мустафа Карадайъ: От 90-та година до днес ДПС е застъпник за пълноправното членство на всички държави от Балканите в ЕС и ще продължим да работим в тази посока

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва във виртуална конференция на тема „Западните Балкани отвъд  2020: Действия и решения по време на пандемия“, организирана от евродепутата от ДПС/„Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който е и постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОМИСАР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДИПЛОМАТИЧНИЯ КОРПУС,

УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ И МЕДИИ,

Първо бих искал да поздравим организаторите на конференцията по така актуалната и важна тема.

Целта на политиката за разширяване на Европейския съюз е да обедини европейските държави в общ политически и икономически проект. Тя също така води до засилване на присъствието на Европейския съюз на световната сцена. Това е геостратегическа инвестиция към стабилна, силна и обединена Европа, основана на общи ценности и предлагаща демократично управление и зачитане на основните права и свободи на човека.

Разширяването, като един от най-успешните външнополитически инструменти на Европейския съюз, играе ключова роля и по отношение на страните от Западните Балкани с тяхната перспектива за бъдещо членство в ЕС. Спомнете си България в началото на 90-те, която с няколко бивши комунистически държави, стояха като „черното петно“ на Европа. Но чрез вътрешнополитически промени, общи усилия и реформи ние успяхме да се присъединим към НАТО през 2004, а малко по-късно и към Европейския съюз през 2007 г. по време на двете либерални правителства, в които ДПС имаше ключова роля като коалиционен партньор. 

България успя да осъществи мирен преход от тоталитаризъм към демокрация благодарение на уникалния Български етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган и е реализиран чрез ДПС. Страната ни бе обединена от общата, консенсусна кауза за европейско развитие, изразяваща се в членството в НАТО и ЕС, посочени от ДПС като приоритети за страната още 1991 г.,  и успя да я реализира. Днес, ние сме убедени, че този етнически модел на толерантност и заедност може да служи за пример на държавите от Западните Балкани за преодоляване на различията натрупани от дълги исторически наслоения и тлеещи етнически конфликти, което ще отвори вратите на държавите по пътя им към ЕС.

Предпоставките са налице. Днес, повече от всякога Западните Балкани могат да разчитат на помощта и подкрепата на ЕС. След като дълго време цареше усещането както в европейските граждани, така и в гражданите на страните от региона, че политиката за разширяване на ЕС е загубила своята ефикасност и не носи необходимите резултати след себе си, което налага промяна на Копенхагенските критерии, то вече имаме нова реалност. Среща на върха ЕС-Западни Балкани в София през 2018 г. даде рестарт на европейската перспектива за региона, а лансираната нова преговорна методология ще направи процеса по-динамичен и ориентиран към конкретни и видими резултати.

Но наред с това кризата от COVID-19 показа колко силно Европейския съюз застава зад своите партньори и въпреки трудната ситуация спешно мобилизира 3.3 милиарда евро от ЕС за Западните Балкани за справяне с последствията от пандемията. Тази европейска форма на солидарност, която беше поставяна под съмнение дълго време, сега се доказа, че е реална. Нещо повече, тя не е еднократен акт, а началото на един дългосрочен процес, който цели да обвърже Западните Балкани икономически, политически и социално с ЕС преди формалното членство. 

Лансираният наскоро нов икономически и инвестиционен план за региона ще има точно тази стратегическа цел за изпълнение. Мобилизиране на средства за ключови инвестиции в областта на транспорта, енергетиката, зеления и цифров преход, които ще създадат така необходимите устойчив растеж, работни места и осезаеми ползи за компаниите и гражданите от региона. Инвестиционният пакет ще бъде ключов двигател за публични и частни инвестиции в региона, но прилагането му, разбира се, ще трябва да върви ръка за ръка с политическите реформи в страните, които да отговорят на очакванията най-вече на младото население там.

Защото според последния Балкански барометър на Съвета за регионално сътрудничество най-големите опасения в региона за младите хора остават икономическата ситуация и изтичането на мозъци. Гражданското общество и младежта са сред стълбовете на демокрацията и един от основните участници в решаването на важни реформи и проблеми в процеса на присъединяване към ЕС. 

Надявам се тези дискусии за икономическия растеж и регионалното сътрудничество да продължат и на следващата среща в рамките на „Берлинския процес“, която ще събере лидерите на Западните Балкани и Европейския съюз на 10 ноември под домакинството на България и Северна Македония. Ние като ДПС още от 1990-те години сме заявявали нашата позиция за пълноправното членство на всички държави от Балканите в Европейския съюз. И занапред ще продължим да работим в тази посока. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност