Регионални

Д-р инж. Хасан Азис отличи със златен знак ансамбъла за турски фолклор „Кърджали”

Почетен знак „Герб на Община Кърджали – златен“ връчи кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис на секретаря на НЧ „Юмер Лютфи“ Мюзекки Ахмед по повод 30-годишният юбилей на ансамбъл „Кърджали“ и изключителния му принос за развитието и утвърждаването на традициите във фолклора и културата в Родопите.

Кърджали концерт

Отличието бе връчено в края на юбилейния празничен концерт на ансамбъл „Кърджали“, една от първите групи за турски фолклор в страната след демократичните промени,  в присъствието на генералния консул на Р.Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю.

Кметът инж. Хасан Азис поздрави изпълнителите  и техните ръководители. „В течение на 30 години читалище „Юмер Лютви“ се превърна в неизменна културна институция не само за община Кърджали и областта, но бих казал, че е една от утвърдените културни институции и в страната. То има много важна мисия да развива, поддържа и надгражда културната ни идентичност. В рамките на тези 30 години поколения наши деца са преминали през фолклора, танците, самодейните прояви в страната и чужбина, за да се възпитават в толерантност, да развиват себе си и своята културна идентичност. Няма празник в Кърджали, в който да няма участие на читалище „Юмер Лютфи“. То отдавна се превърна в посланик на Кърджали в страната и чужбина. За всички  успехи в местни, регионални, национални и международни прояви издадох заповед за награждаването на читалището с най-високата степен, а именно „Герб на община Кърджали – златен“, заяви кметът д-р инж. Хасан Азис.

Кърджали концерт2

Той изказа най-искрените си благодарности към секретаря на читалището Мюзекки Ахмед, председателя на културната институция Сейхан Мехмед и на целия им екип, затова че през  всичките тези 30 години са превърнали читалище „Юмер Лютфи“ в запазена марка, в институция, която продължава да се развива.

С грандиозен юбилеен концерт ансамбъл „Кърджали” отбелязва 30 години от своето създаване. Спектакълът се проведе в петък в салона на Дома на културата в Кърджали.

Кърджали концерт3

На сцената излязоха над 80 деца и младежи, както от представителният състав, така и от детските групи. Всички те бяха въплътени в общата идея да танците, песните, в идеята на културната си идентичност. Най-малките солисти бяха 8-годишният Тасим Тасим и 9-годишната Баде Сезай.

В своето приветствие генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю заяви, че всички заедно са изживели един прекрасен празничен концерт, изпъстрен с магията на турския фолклор и мост между минало и бъдеще.

Кърджали концерт4

„В продължение на десетилетия читалище „Юмер Лютфи“ полага усилия да поддържа турската култура, традиции, литература, музика и изкуство живи, да ги защитава и развива, да ги укрепва“ заяви Корхан Кюнгюрю.

Гости на юбилейния празничен концерт на ансамбъл „Кърджали“ бяха много самодейци, които през годините са изграждали репутацията му. Тук бяха още областният председател на ДПС Ресми Мурад, енорийският свещеник отец Петър Гарена, представители на общини от областта, председателят на организацията на бизнесмените в Турция Кемал Йозмез, жители и гости на града.

Ръководството на читалище „Юмер Лютфи“ връчи благодарствени плакети на кмета на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис и на генералния консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю.

По повод юбилея ансамбъл „Кърджали“ получи поздравителен адрес от областния управител на област Кърджали Даниел Делчев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност