Народно събрание

Севим Али: Защо се налага да има паралелно два регистъра – на трудовите договори и на заетостта? Създаваме бюрокрация

Актуалният въпрос е не дали, а кога и как понятието хартиена трудова книжка ще се замени с електронна трудова книжка. Това заяви народният представител от ДПС Севим Али по време на дебатите по промените в Кодекса на труда, които парламентът обсъди днес.
Поправките предвиждат създаване на електронен регистър на заетостта, поддържан от НАП, в който да се вписват всички данни от трудовата книжка като единни електронни трудови записи на работниците и служителите.

Похвално е, че вносителите на проекта са променили част от текстовете, които бяха внесени в 48-ото НС, както и че са ги прецизирали след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Но като цяло липсва междунационален интегритет, който да позволи безпроблемно въвеждането на електронната трудова книжка, каза Али.

Изключително притеснителен е фактът, че различните институции не само имат различни становища, но те са и противоположни, подчерта социалният експерт на ДПС.

Севим Али даде и пример. В момента се обсъжда кой да поддържа регистъра на заетостта. Национална агенция по приходите предлага това да прави Министерството на труда и социалната политика, като дейността на НАП е регламентирана в Закона за национална агенция за приходите, съгласно който НАП е специализиран орган към Министерството на финансите и за установяване и събиране на парични вземания. В законопроекта се предлагат функции, неприсъщи и превишаващи компетентността на приходната администрация.

С разпоредбата на чл. 399 от Кодекса на труда е регламентирано, че „цялостният контрол по спазването на трудовото законодателство се осъществява от изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, която осъществява специализирана контролна дейност по спазване на трудовото законодателство“. В чл.347 в предложения законопроект „се предлага правото на достъп до данните в регистъра на заетостта да имат единствено работодателите, работниците и служителите“. Няма никаква възможност за достъп до специализиран контрол на Главна инспекция по труда, НОИ, Агенция по заетостта, обясни народният представител.

В действащото законодателство НАП поддържа регистъра на трудовите договори. От предложения законопроект и мотивите към него Не става ясно защо се налага да има паралелно два регистъра – единия на трудовите договори, а другия на заетостта. От една страна говорим за намаляване на административната тежест за работодателите, от друга страна създаваме нов регистър с нови по същество още по-трудни ангажименти за изпълнение, подчерта Али.

Очевидно е, че трябва да се положат усилия наличният работещ регистър на трудовите договори да се прецизира и допълни, а не да се създава нов който, във времето да се слее със сега действащия, добави той.

Нещо много важно, 12 % от работещите, тоест около 350 000 души са самоосигуряващи се. В проекта няма нито дума за тях, ако не подадат в срок копия на своята трудова книжка, посочи още Севим Али.

В заключение ние от ПГ на ДПС категорично заявяваме, че подкрепяме дигиталния преход и навлизането на модерните технологии в трудовите служебни правоотношения. Според нас по начина, по който се предлага този законопроект, той няма да реши проблеми, а напротив ще създаде повече. Затова на първо четене, ПГ на ДПС ще се въздържи от подкрепа на предложения законопроект, съобщи депутатът.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност