Народно събрание

Джейхан Ибрямов: Кога ще е готова инфраструктурата на Граф Игнатиево? Министър Стоянов: Каня Комисията по отбрана на заседание в авиобазата

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов попита служебния министър на отбраната Димитър Стоянов на какъв етап е процесът по изграждане на инфраструктурата, свързана с придобиване на новите самолети Ф16, както и дали ще приключат ли навреме дейностите на авиобаза Граф Игнатиево преди пристигането на новите бойни самолети в България. Това се случи по време на парламентарния контрол.

Народният представител припомни, че през 2019 г. и през 2022 г. Народното събрание одобри закупуването на ескадрила бойни самолети Ф16. Проектът предвижда окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители Ф16 Блок 70 и завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационна техника, оборудването, въоръжението и наземните системи в рамките на първия и втория етап от проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

Ибрямов обясни, че сред целите на проекта са повишаване на способностите за охрана на въздушното ни пространство и за осигуряване на въздушния суверенитет на България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, повишаване на способности за провеждане на противовъздушни операции, изпълнение на съюзните изисквания по приетите цели за способности и разширяване на приноса на българската страна към колективните, към колективната отбрана на Алианса.

Депутатът от ДПС акцентира, че изграждането на тази интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новите изтребители са ключов фактор за изграждането на отбранителна способност на въоръжените сили. По същество дейностите, планиране на авиобаза Граф Игнатиево са изграждане на нови сгради и съоръжения, така наречените хангари за обслужване и ремонт на Ф16 Блок 70, лаборатория, работилници, складове и тренажорен комплекс. Освен това става дума за модернизация на пистата за излитане и кацане, на рулевите пътеки, на обслужващите пътища, оградата, очертаваща войсковия район, обособяване на район за оперативна подготовка на самолетите, реконструкция на канализационна водопроводна система, автомобилен парк, кула за ръководство движение.

Димитър Стоянов отговори, че модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево е инфраструктурен проект с висок приоритет за Министерство на отбраната.

Когато служебният кабинет беше назначен, нямаше открита нито една строителна площадка. През октомври бяха открити 16, от които четири бяха служебни, до края най май- 22. Това, което направих е, че подготвихме едно писмо, изпратихме го към Комисията по отбрана и сме поканили Комисията по обрана да направим едно посещение, на открито заседание в авиобаза Граф Игнатиев, за да видите как се движат и на място самите проекти, коментира Стоянов.

Министърът припомни, че проектът се състои от над 40 отделни подпроекта.

Той добави, че договорите са били сключени през 2020 г., въпреки че самолетът беше избран още декември месец 2018 г.

Към момента все още няма сключени договори за определени проекти. В резултат на дългия период за проектиране - над две години се правеха проектите, от страна на изпълнителите бяха предявени претенции за индексации на тези договори. Съобразявайки се обаче с ограниченията по ЗОП и отчитайки огромния риск от допълнително забавяне на тези изключения, важни за националната сигурност инфраструктурни проекти, се предприеха действия по индексация на съществуващите договори, каза министърът.

Според него има договори, които следва да бъдат прекратени.

Той добави, че вече е назначена работна група, която ежеседмично на територията на авиобаза Граф Игнатиево извършва преглед на постигнатото. С друга негова заповед е назначена друга работна група за утвърждаване на проекти, като за разлика от преди, сега представителите на тези отделни институции идват на място в Министерство на отбраната и по-бързо се осъществява съгласуването. Създаден е и график, който към момента показва, че до края на 2024 г. инфраструктурните проекти в авиобаза Граф Игнатиево трябва да бъдат приключени.

Надявам се, че до края на 2024 г. авиобаза Граф Игнатиево в инфраструктурно отношение ще бъде подготвена за приемане на самолетите Ф-16 по първия договор. Съгласно предоставената информация от американската страна, първата доставка на самолетите Ф-16 Блок 70 ще бъде през първото тримесечие на 2025 г. .

Етап от това приключване е и съответно сертификацията на летището от американска страна. Докато летището не бъде сертифицирано, особено там, където се разполага класифицирана информация, самолетите Ф-16 няма да пристигнат в България, добави министърът.

Той заяви, че в началото април е постъпил сигнал за некачествено изпълнение на инфраструктурните проекти, в резултат на което Министерство на отбраната са направени допълнителни проверки с лаборатории от АПИ. Резултатите обаче показали, че всички параметри, които са заложени, отговарят на проектните. Това също забавило проекта с два месеца.

В общественото мнение остава да витае мнението, че едва ли не като се изградят хангарите и се подготви пистата, всичко е готово, заяви Джейхан Ибрямов.

Разбираме, че за 40 отделни подпроекта няма още сключени договори, има желание за индексация, прекратяване и т.н. Това поражда безпокойство в нас. Но много е важно да гледаме процеса на развитие като един процес на приемственост, в който всеки един всеки следващ министър трябва да полага максимум усилия, както в разработването на нови, така и продължаването на тези проекти, които са стартирали. Искрено се надявам, че ако Народното събрание излъчи редовен кабинет, новият министър на отбраната с бързи темпове да направи преглед на всичко това, което е свършено, за да успеем наистина да приемем тези самолети, каза депутатът от ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност