Народно събрание

Мустафа Карадайъ: ЦИК има тежка задача - да е на мястото си за ненужните предсрочни избори и да създаде добра организация за местните

Избори ще има! Въпросът е президентът да ги насрочи. И ЦИК, и всички, които са ангажирани с вота, да създадат добра организация, за да може всеки български гражданин да гласува, ако иска. Остава да се създаде достатъчно добра организация и контрол, за да може коректно да се отчете вотът на всеки гласоподавател, който е упражнил конституционното си право и задължението си по Изборния кодекс. Това зави лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в отношение към изслушването на председателката на ЦИК Камелия Нейкова в парламента.

ЦИК освен правоприлагащ орган е и орган, който следи за изпълнението на Изборния кодекс. Тоест - осъществява надзора за законност. ЦИК трябва да пресича евентуалното нарушаване на Изборния кодекс, независимо от кого се извършва, дали от граждани или от страна на държавата, на общинската или областната администрация, включително и от страна на МВР, категоричен бе Карадайъ.

Централната избирателна комисия има това задължение, да следи за изпълнението на закона и спазването на закона, заяви лидерът на ДПС.

Надявам се на предстоящите ненужни предсрочни парламентарни избори за 5 път, това да се случи, каза той.

Но Централната избирателна комисия отсега трябва да мисли и за още една тежка задача, която ни предстои наесен. Тогава ще имаме 4 избора в едно – избори на кмет на кметство, за кмет на район, за кмет на община и за общински съветници. Там задачата ще бъде още по-тежка, заяви Мустафа Карадайъ.

Така че, надявам се на предстоящите избори Централната избирателна комисия да си е на мястото и заедно с тези избори да начертае онази добра основа за организацията и на следващите местни избори, обобщи той.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност