Народно събрание

В отговор на питане от Карадайъ ЦИК съобщи: Засечено е разминаване между електронното гласуване и данните от физическите носители

Установени са случаи, в които има разминаване между записаните гласове от вота с машини и наличните в документацията контролни разписки. Това съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова в отговор на питане от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Нейкова бе на изслушване в парламента.

"Има една максима - избори ще има, въпреки ЦИК. Колкото по-малко с ЦИК - толкова по-добре за изборите. От опит го казвам", започна изказването си Карадайъ.

Направен ли е анализ на различията от машинното гласуване на 2 октомври 2022 г. или на 14 ноември 2021 г., попита Карадайъ. И уточни - брой подписи в избирателни списъци, брой разписки и брой гласове от електронното гласуване.

И ако има такива данни, ние, народните представители, как можем да се запознаем с тази информация, за да бъдем коректни, попита още лидерът на ДПС. И допълни, че самият той е цитирал от парламентарната трибуна данни от сайта на Централната избирателна комисия, които показват как физическите носители - броят подписи и разписки, не съвпадат с електронните гласове.

Ползвах само два примера - единият, когато електроните гласове са повече и другият, когато са по-малко. Но би трябвало според нас Централната избирателна комисия в цялост да е правила анализ, каза Карадайъ.

Аз самият не съм правил анализ в цялост, защото софтуерът би трябвало да работи по един и същи начин на всички машини и във всички секции резултатът би трябвало да бъде такъв, че да няма разминавания между физическите носители и електронния вот. Когато има, това буди съмнение, подчерта лидерът на ДПС.

Той зададе и още един въпрос: "На база опита на членовете на Централната избирателна комисия успяхте ли вътре в самата ЦИК да създадете онази достатъчна организация на работа, за да може да бъдат отчетени гласовете на всички български граждани?".

Има случаи, когато държавата е създала организация за провеждане на избори, партиите са направили кампания, българските граждани са отишли и са гласували, членовете на секционните избирателни комисии са си свършили работатата, цялата администрация, която е ангажирана с отчитането на изборните резултати, си е свършила работа, но заради Централната избирателна комисия подадени действителни гласове, които са стигнали до Централната избирателна комисия, не са част от изборните резултати, каза Карадайъ.

Цялостен анализ на всички гласувания с машинно гласуване и преброяване на контролни разписки във всички избирателни секции в страната и извън страната не е направен от Централната избирателна комисия, отговори Камелия Нейкова. Първо, това не е предвидено в разпоредбите на Изборния кодекс. Въпреки това назад във времето, откакто се въведе преброяване на контролните разписки от секционните избирателни комисии, в ЦИК е имало предложение това преброяване да става в Централната избирателна комисия, но то не беше подкрепено с мнозинство от две трети, каквото е необходимо за вземане на нашите решения, обясни Нейкова.

"По отношение на това дали сме направили сравнение от изборите на 2 октомври 2022 г. и тези на 14 ноември 2021 г. - брой подписи, брой разписки, брой потвърдени гласове, в ЦИК бяха получени сигнали за такива разминавания. И от трибуната на Народното събрание бяха посочени такива примери, а и някои членове на ЦИК бяха получили такава информация по места от районните избирателни комисии. ЦИК изиска от общинските администрации всички физически носители - протоколи на секционната избирателна комисия, контролните разписки, които са преброявани в секционните избирателни комисии, за да направи физическа проверка на всички тези документи. И за няколко от тях се установи разминаване между записаните гласове и наличните в документацията контролни разписки", съобщи Камелия Нейкова.

В тази връзка са съставени констативни протоколи от извършените проверки в тези избирателни секции и мисля, че те, ако не са публикувани, предстои да се публикуват на интернет страницата на Централната избирателна комисия, каза още председателката на ЦИК.

И тъй като е необходимо да се провери какво се съдържа в паметта на всяка една от тези машини, в които е установено разминаване, на 5 януари тази година сме изпратили писма до Министерство на електронното управление, до Информационно обслужване, Държавна агенция Национална сигурност, Министерство на вътрешните работи и Българска академия на науките да ни подпомогнат с експерти, които имат необходимата квалификация, за да може да се извърши тази проверка и да се установят причините за това разминаване - дали е грешка на секционните избирателни комисии или е грешка в софтуера за гласуване, заяви Нейкова.

Но до момента имаме отговор, положителен, с предоставяне на имена на експерти единствено на един представител на Българска академия на науките и на двама от Държавна агенция Национална сигурност. Министерство на електронното управление изразиха становище. че не смятат, че трябва да участват в този процес. А от останалите институции все още очакваме отговор. Така че в момента, в който се формира екип, тази проверка ще бъде извършена, ще бъде съставен необходимият протокол и той ще бъде публикуван на страницата на Централната избирателна комисия, обеща Нейкова.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност