Народно събрание

Йордан Цонев: Освобождаването на председателя на Сметната палата е знаково - заради скандала NEXO

Това е знаково освобождаване и за мен няма отношение към личността на г-н Цветков. Нужно е да покажем, че този орган трябва да работи така, че отговорността на политическите партии да се състои в това да бъдат проверявани от съответен орган и да им бъде навреме казвано кое трябва да върнат и за кое трябва дават обяснение.“ Думите отправи от трибуната на парламента заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев.

Парламентът гласува решение за освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Решението бе взето по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Корнелия Нинова от "БСП за България", лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от "Български възход". Вносителите са категорични, че Сметната палата не е изпълнила правомощията си по отношение на т.нар. скандал NEXO.

Служители на разследваната компания са дарители на „Демократична България“ за последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. Всеки от тях е дарил по 20 000 лв., като са декларирали, че произходът на дарените пари е от трудови възнаграждения.

„Водейки това заседание, изключително внимателно изслушах всички колеги, защото познавам колегата Цветков и сме работили с него. И както казах познавам работата на Сметната палата много отблизо, а и познавам добре и законодателството, както сте се уверили неведнъж“, каза Цонев.

Той призна, че има сериозни пропуски в решението и по отношение на мотивите. Тези, които критикуваха, бяха прави и по отношение на бързането също. „Но, очевидно е колеги тази смяна е предизвикана от финансирането на „Демократична България“ и във връзка със скандала NEXO. Аз ще наричам нещата с истинските имена, вие после репликирайте, обяснете кое е правилно и кое не е правилно“, заяви Йордан Цонев.

И обясни, че е нанесено петно върху цялата политическа система, а не само върху „Демократична България“. „Аз към г-н Цветков нямам професионални забележки и мислех, че и вие няма да се спирате на конкретни аспекти от работата. Все пак трябва да оставим чист човека, който е работил за институцията и за България“, призова зам.-председателят на НС.

Според него това е знакова смяна, защото институцията има задължението да проверява нещата. Невярно според него е, че Сметната палата няма такива правомощия.

„Това е категорично невярно, аз го заявявам от тази трибуна и сега ще ви го докажа. Знам през годините какви правомощия са давани, задължението да проверяват тези неща са дадени в чл. 35 от Закона за политически партии“, каза Цонев.

Той посочи, че извън „Демократична България“ е можело и трябвало да изискват проверка, когато са видели, че физически лица с едни и същи огромни суми даряват за една или друга кампания. „Този който е правил одита е бил длъжен да го направи, да констатира, и да предупреди партията. И не съпредседателят на партията да казва в „Панорама“: Ние ще си понесем негативите. Не, ако бяхте предупредени, нямаше да понесете негативите“, подчерта Цонев и категорично заяви, че Сметната палата има пълни правомощия да изисква всичко и да проверява всичко.

Според него няма дупки в законодателството и информация е можело и трябвало да бъде поискана поне от Националната агенция за приходите. Причината е, че даренията са големи за физически лица и е трябвало да бъдат проверени. „След като получаваме отговор, че нямат правомощия и само проверявали съответства ли или не, при такъв скандал трябва да се поеме отговорност“, аргументира се Цонев.

Този акт не е свързан с предстоящи или с минали одити, този акт е във връзка с гафа и с огромния скандал NEXO, който ще продължи да се развива за наше нещастие. И ще продължи да се разширява това петно върху лицето на България и върху лицето на цялата политическа система“, мотивира се Йордан Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност