Народно събрание

ДПС внесе закон за забрана на износа на руски петролни продукти в ЕС

Закон за забрана на износа на руски петролни продукти в ЕС внесе ДПС. Движението твърдо подкрепя европейската забрана за износ на руски петролни продукти в ЕС. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг на Движението, даден в парламента.

Твърденията, че ДПС е против позицията на ЕК за дерогацията, е опашата лъжа, категоричен бе Карадайъ и разобличи „медиите на Кръга на лъжата“.

ДПС излезе с остра позиция срещу публикация в медиите на олигарха Иво Прокопиев за отношението на партията към износа на нефтопродукти и изискванията на дерогацията на ЕК, произведени от руски петрол.

Посочвайки точния час на публикацията – 19.06 часа вчера, Карадайъ я нарече „една долна опашата лъжа, която видяхме в медиите на олигарха“. И поясни, че изключението, което ЕК е направило, засяга българските граждани, а не едрия бизнес, визирайки заниманията на въпросния олигарх.

В публикацията на лъжците се твърди, че сме подкрепяли износа на нефтени продукти от България въпреки европейския регламент и дерогацията такава, каквато е за България, каза Карадайъ. И показа внесения от Движението „Закон за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфира на суров нефт, превозването му по море и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия“.

Депутатите на ДПС обещаха внасянето на проекта още по време на заседанието на комисията по енергетика.

Според проектозакона санкциите за нарушаване на забраните на ЕС достигат до 500 000 лв.

„Но въпреки фактите и самите факти не пречат на лъжците да лъжат по адрес на ДПС и колеги от ДПС, както го правят вече четвърт век“, допълни той.
Като поясни, че дълго време от ДПС не са се занимавали с техните лъжи, но през последните две години Движението изобличава „всяка тяхна долна опашата лъжа по адрес на ДПС, изнесена в медиите на Кръга на лъжата на олигарха и от неговите проксита и изпълнители тук, в НС“.

Внесеният от ДПС Закон за контрола за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, е изготвен във връзка с предоставената дерогация по член 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 от 31 юли 2014 година относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Законът въвежда пълна забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията, което произхожда от разпоредбите на съответния регламент.

ДПС въвежда със закона режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.

Предвидени са и тежки административно-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност