Народно събрание

Йордан Цонев: ДПС иска 100% машинен вот, но с машините от Америка, а не с тези на Мадуро

ДПС много последователно защитава позицията си по отношение начина на гласуване. От 2016 ние предлагаме 100% машинен вот, но с машини, които се наричат скенери. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, заместник-председател на 48-ото НС, в "Панорама" по БНТ.

Той трябваше да бъде в студиото, но се включи от дома си заради протест, организиран пред БНТ от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Протестиращите му готвеха засада, но Цонев предпочете да съхрани протеста мирен и да не се стига до ескалация на напрежението.

Не си и помисляйте чрез площада да забранявате на законно избрани партии да работят в парламента, каза по повод протеста Йордан Цонев към Даниел Лорер, който беше в студиото. И допълни: "Силово е това, което става пред парламента и БНТ. Сами разбирате, че и ние много лесно можем да докараме нашите привърженици, те заявяват такова желание не от вчера. Но това няма да помогне на демокрацията. Аз съм участвал във всички протести от началото на демокрацията. Протестът е демократично нещо, но не когато с него се пречи на другите да работят. Ако така ще протестираме, боя се че демокрацията няма да спечели.".

Йордан Цонев Панорама4

При машините, които използва най-развитата демокрация в света - американската, се гласува с хартиена бюлетина. Тя се пуска в сканиращото устройство и ако е валидна, то я приема. Ако е грешно попълнена, сканиращата машина я връща, за да може избирателят да си я поправи. Така се елиминират недействителните бюлетини, те стават нула, премахва се и субективният фактор при попълването на протоколите, обясни Цонев варианта за 100% машинен вот, който ДПС подкрепя от 2016 г.

С машините, които в момента се използват в България, се гласува основно във Венецуела, а там избират диктатора Мадуро. Гласува се и в няколко секции в Брюксел. В Европа обаче се гласува с хартиена бюлетина - какъв ужас, коментира още зам.-председателят на ДПС.

Нашето предложение беше да се гласува със скенери като в Америка. То обаче получи пет гласа "за" и всички останали бяха против. Питам колегите: нали искате 100% машинен вот? Ето го, но с машини като в САЩ, не като във Венецуела, подчерта още Цонев.

И заяви: "Затова е нашият гняв към всичко, което се случва.".

От 8 години ние, ДПС, се борим срещу недъзите на българския изборен процес. Казваме, че не трябва да се гласува с хартия без машина, че трябва да има броене, което валидира резултата от софтуера, от машината. Тези предложения стоят в Изборния кодекс и спокойно колегите могат да ги подкрепят. Така ще има 100% машинно гласуване, но като в най-развитата демокрация, в САЩ, категоричен бе заместник-председателят на 48-ото НС.

Сегашните машини бяха наложени пак по тъмна доба на Разпети петък от две партии, които вече ги няма в парламента. И дефектите, които тези устройства дадоха, показват защо Европа не ги използва, изтъкна още Цонев.

Ние се съмняваме в тези машини, нашите избиратели се съмняват, че софтуерът е манипулиран в полза на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и не искаме изборите да се провеждат повече по този начин, отсече народният представител от ДПС.

Избирателите категорично искат да има правителство. ДПС може да участва във всяко правителство. Когато ДПС участваше във властта, страната постигна стратегическите си цели - членството в НАТО и ЕС, постигна най-добрите икономически показатели. 2008 г. външният дълг беше на практика 0 лева, припочни Йордан Цонев.

ДПС има подготвени специалисти да участва в изпълнителната власт, каза Цонев.

И заяви: "Ще положим всички усилия да има редовно избран кабинет, който да посрещне решаването на кризите - икономическата, финансовата, постпандемичната могат да бъдат решени само ако се реши политическата. Това е основата за решаване на останалите кризи.".

За да се приеме бюджет, за да се овладеят цените и инфлацията, категорично трябва да има редовно правителство, защото зад него стои политическо мнозинство, което носи отговорност за мерките. Те са основно в бюджета. За да има решаване на проблемите на хората и бизнеса, нещо което те очакват, за да има енергийна осигуреност, борба с инфлацията, е нужен редовен кабинет и отговорност на политическите сили, подчерта народният представител от ДПС.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност