Народно събрание

Джевдет Чакъров поиска временна комисия за изработване на концепция за реформа на системата на здравеопазване

Необходим е надпартиен, национален консенсус за провеждане на закъснялата реформа в системата на здравеопазването. Това заяви депутатът от ДПС Джевдет Чакъров по време на парламентарен контрол с участието на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

ДПС обмисля възможността да предложим създаването на Временна парламентарна комисия за изработване на концепция за реформи в системата на здравеопазването като смятаме, че това е много важно, належащо и не бива да се отлага във времето, добави Чакъров.

Според него по отношение на спешната помощ трябва да се положат още сериозни усилия, за да не се загубят средства и да се подобри дейността й.

Чакъров попита министъра докъде е стигнало изпълнението на Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран от ОП „Региони в растеж" 2014-2020 година и ако не приключи в срок откъде ще се дофиинансират недовършените дейности.

Министър Меджидиев го увери, че в момента се полагат огромни усилия дейностите да бъдат реализирани в качество и в срок с подобряване на достъпа. Но призна, че през годините този процес е бил много неглижиран.

Единствено големи усилия е полагало служебното правителство по времето на министър Илко Семерджиев, който е успял да предоговорира и да удължи срока на тази програма, но тя още тогава е забуксувала, каза министърът и добави, че през миналата година почти нищо не е свършено.

Това е много притеснително. Важно е да не се загубят пари, но по-важно е да се подобри и инфраструктурата и да се създадат необходимите условия за добро функциониране на спешната медицинска помощ в страната. Решаването на тези проблеми не трябва да се разглежда поотделно, те трябва да бъдат в контекста на цялостна реформа в здравеопазването, в противен случай ще продължи практиката да се работи на парче, каза Чакъров.

Д-р Асен Меджидиев заяви, че напълно подкрепя идеята за създаването на парламентарна комисия за изработването на концепция за реформа на системата на здравеопазването.

Нека да погледнем на здравеопазването изключително надпартийно и да се обединим всички в стратегически взимане на решения, да спрем да говорим за тотални реформи, а стъпка по стъпка да подобряваме системата всички заедно - и политическите партии, и обществото, смята министърът.

Според него едно от нещата, с които трябва да започнем, е спешната помощ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност