Народно събрание

ДПС подкрепи законопроекта за вдигане на социалните помощи

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи на първо четене проекта на Закон за социално подпомагане, внесен от Министерски съвет. Той е задължително условие за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвен е на базата на специфичните препоръки на Европейската комисия, акцентиращи върху подобряване на обхвата и адекватността на схемите за минимални доходи. Това съобщи народният представител от ДПС Севил Али в изказване от парламентарната трибуна.

В България социалното подпомагане е базирано на гарантирания минимален доход, който е 75 лв. и не е променен през последните години! С този законопроект се предлага социалните плащания, социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с Постановление на Министерски съвет. В момента тя е 504 лв. за 2023 г., обясни Али.

Това обстоятелство е по-благоприятно за българските граждани и затова ние на първо четене ще подкрепим проекта на Министерски съвет, каза народният представител от ДПС.

Другата важна промяна е свързана с предоставянето на право на дирекциите "Социално подпомагане" да имат безплатен достъп до информация от първичните администратори на данни, която се осигурява чрез споразумение между АСП, ГД ГРАО, Агенцията по вписванията, Агенцията по заетостта, МОН, НОИ, НАП - от други държавни и общински органи, както от физически, така и от юридически лица, заяви още Селим Али. Той уточни, че то тази промяна ПГ на ДПС си запазва правото да внесе преди второто четене на проекта поправка тази информация да бъде единствено и само от професионалната компетентност и функционални характеристики на дейността на АСП.

ДПС смята, че чрез предлаганите промени действащата нормативна уредба ще се приведе в съответствие със заложените общоевропейски приоритети в областта на социалната закрила и борбата с бедността. Така България ще изпълни своя ангажимент като държава - членка на ЕС, категоричен бе Али.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност