Народно събрание

Йордан Цонев: Ще разобличаваме кой иска машините на Мадуро! Да решим проблема с Изборния кодекс, да съставим кабинет и да помогнем да българските граждани

ДПС предлага 100% машини срещу 100% машини. Кои обаче? Машините, с които гласува Америка или тези, с които гласува Венецуела? Това искат от ПП и ДБ и искат да го скрият от българските граждани. Няма да го скрият! От тук и от медиите всеки ден и час ще бъдат разобличавани, защото българското общество не може повече да бъде лъгано. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС, в декларация от името на групата. Повод бе саботажът на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на пленарното заседание и на приемането на промените в Изборния кодекс.

Лъжата не може да бъде норма. Нарушаването на Конституцията и законите трябва да спре, категоричен бе Цонев.

Българските граждани чакат да съставим правителство и кризите да бъдат решавани - всички кризи, които са на гърба на българските граждани: инфлацията, доходите и всичко, за което сме пратени тук, подчерта зам.-председателят на НС.

Пратени сме с мисия да съставим правителство и да започнем да решаваме кризите. Решаването на всички кризи започва с майката на кризите - политическата, подчерта Цонев.

Ето цялата декларация на ДПС, направена от Йордан Цонев от трибуната на парламента:

Панаирът, който се разиграва втори ден в българското Народно събрание от две от парламентарните групи – "Продължаваме промяната" и "Демократична България", всъщност започна още при откриването на НС. Панаирът се нарича Изборен кодекс според тях. И започна още когато целият български народ гледа как парламентът вкара страната в конституционна криза, като не може да избере председател и да продължи от първото в следващите заседания, конституирайки се като 48-мо НС.

Тук започнаха оферти. Знаете ли за какво? Не за избор на председател, не за това как да се преодолее кризата. Офертите бяха отправени от "Продължаваме промяната", че ще помогнат избора на председател, ако ние оттеглим подкрепата си за законопроекта на БСП за промяна в Изборния кодекс. Тази оферта я получих лично аз, в качеството си на зам.- председател на ПГ на ДПС. Дойде от Кирил Петков. Ако смята, че лъжа да дойде тук в залата, за да ме опровергае.

Уважаеми български граждани, панаирът и пазарлъците започнаха още от тогава. Защо е важно за "Продължаваме промяната" Изборният кодекс да не бъде пипан? Това се питаме всички, след като хората са ни изпратили за това да променяме и да правим закони. От вчера насам текат лъжи, които ние искаме да опровергаем.

Първа лъжа, че се заменя машинното гласуване с хартия, че се въвежда хартиена бюлетина. Няма такова нещо. Машината си беше в Изборния кодекс, и хартията си беше в Изборния кодекс при определени обстоятелства. Сега се дава възможност на българските граждани да имат правото да избират. Нашата позиция е много последователна. От 2016 г Движението за права и свободи предлага 100% машинно гласуване, това за което плачат въпросните две партии. Ние го предлагахме, когато те бяха в Канада или другаде. Ние винаги сме предлагали 100 % гласуване с машини и то по начина, по които се гласува в най-голямата демокрация – американската. Защото ние смятаме че трябва да вземем пример от най-добрите, а не от диктатурите в някои страни. За да да не обидя някои посланици, няма да ги назовавам.

Разбира се, както каза Десислава Атанасова, на Разпети петък едни други две парламентарни групи, които ги нямаше тук - между другото на този ден християните казват, че и птичките не пеят и природата млъква от тъга и мъка, но точно на този ден, тук в тази зала, приеха 100% гласуване с машините на венецуелския президент Мадуро. С тези машини го избират и насочиха българска демокрация към венецуелската демокрация, а не към американската, в която се кълнат колегите от ДБ. Тук се кълнат от тази трибуна и в медиите.

Ние предложихме със сканиращи машини, 100% машинно гласуване. Гласуваш с хартиената бюлетина, пускаш я в сканиращото устройство, ако си попълнил грешно бюлетината, устройството ти я връща, за да я попълниш отново правилно.

Така се елеминират грешните бюлетини, невалидният вот, за които плачат. Аргументът, че при хартиените бюлетини има 600 000 невалидни, няма да го има, ако бяхте приели нашето предложение, което го има и в този Изборен кодекс. Този, който ще гледаме в сряда и който гледа денонощно в Правната комисия.

След това машината отчита вотът, бюлетината си влиза в урната и всичко е под контрол. И няма човешки фактор, няма субективен фактор, елиминира се и съставянето на протокола, при който има човешки фактор.

Тоест и в този и в предишните Изборни кодекси ДПС предлага 100% машини срещу 100% машини.

Кои обаче? Машините, с които гласува Америка или тези, с които гласува Венецуела? Това искат от ПП и ДБ и искат да го скрият от българските граждани.

Няма да го скрият! От тук и от медиите всеки ден и час ще бъдат разобличавани, защото българското общество не може повече да бъде лъгано. Лъжата не може да бъде норма в това общество. Нарушаването на Конституцията и законите трябва да спре. Защото българските граждани чакат да съставим правителство и кризите да бъдат решавани, всички кризи, които са на гърба на българските граждани - инфлацията, доходите и всичко, за което сме пратени тук.

Пратени сме с мисия да съставим правителство и да започнем да решаваме кризите. Решаването на всички кризи започва с майката на кризите - политическата.

Да виждате опит за решаване на кризите с това напускане на пленарна зала, със защитаване на модела за гласуване на Мадуро? С нефелните опити да бъде заблудено българското общество?

Да решим проблема с Изборния кодекс и да се захванем с това да съставим кабинет и да решаваме проблемите на българските граждани.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност