Народно събрание

Йордан Цонев: Не обичам да се лъже! ДПС повишава резултата си на всички избори, които са само с машини

Не обичам да се лъже, че ДПС има проблем с машинното гласуване. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев, заместник-председател на Движението за права и свободи пред NOVA NEWS. Така той отговори на журналиста Асен Григоров, който тиражира в ефир поредните неистини за Движението.

ДПС няма проблем с машинното гласуване – доказателствата: първо, ДПС от 2016 година настоява за пълно машинно гласуване. Ние бяхме първите инициатори, ние сме го направили, ние сме го искали. Второ, първата община, която гласува сто процента машинно в България тогава, когато имаше смесено гласуване, беше община Сърница. Трето, през всичките избори, в които има само машини ДПС повишава своя резултат – от 26 на 29 депутати, на 34 и сега на 36, категоричен бе Цонев.

В Изборния кодекс предлагаме 100% замяна на тези машини, с които се гласува сега за Мадуро във Венецуела, с машините, с които се упражнява вотът в САЩ - скенери. Всички партии отхвърлиха нашите предложния. Там, където може да бъде манипулиран един софтуер, трябва да бъде изключен, в тези машини няма доверие. 100% машини искаме да имаме, но не тези от Венецуела, а от САЩ", обясни Цонев позицията на ДПС. И припоръча на коментаторите, когато ходят по телевизионните студия, първо да се запознаят с фактите.

ДПС предлага 100% машинен вот. Гласуваме с хартиена бюлетина, сканиращо устройство приема бюлетината, ако е правилно подаден вотът, отчита го и хартиената бюлетина пада в урната. Ако е неправилно попълнена бюлетината, сканиращо устройство връща, за да може избирателят да си поправи грешката. Тоест, имаме нула невалидни бюлетини, защото машината не позволява невалидна бюлетина. Второ, машината отчита вота, какво още има да го говорим, обясни Йордан Цонев. И заяви: "Така се гласува в САЩ".

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност