Народно събрание

Станислав Анастасов: Тревожно за демокрацията е, ако олигарх държи сметка на Христо Иванов, че разговаря с лидери на опозицията

Нормална снимка - двама лидери на парламентарни групи, си говорят. Така зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов коментира кадъра, на който лидерът на Движението и председател на ПГ на партията Мустафа Карадайъ и председателя на ПГ на „Демократична България” разговарят в кулоарите на парламента в един от последните дни на 47-ото НС.

Ако беше снимка на лидера на ПЕС с този на ЕНП или на АЛДЕ – те даже тримата щяха да се снимат заедно, нямаше да е така странно, както изглежда в България. Даже няколко пъти питах Христо Иванов в петък какво й има на снимката. Беше силно притеснен. Но не виждам защо. Нормално е двама председатели на партии да си говорят, каза Анастасов.

Първо имаше табу във всички медии от кръга „Капитал” тази снимка да бъде публикувана и коментирана. Мен наистина бе притеснява притеснението на Христо Иванов. Защото, ако някой олигарх или олигарси му държат сметка, затова че се снима и си говори с лидери на опозицията, това вече е доста притеснително за състоянието на демокрацията в България,категоричен бе народният представител от ДПС.

Имаме общ език с "Да, България". Говорим си за много неща - съдебна реформа, паспорти, борба с корупцията, но си останахме само с говоренето през последната година. Защото те го ползват за предизборно знаме, а ние го правим на проектозакони и го вкарваме в парламента. Не видяхме темите да са им толкова важни – нито съдебната реформа, нито контрола над главния прокурор, нито спирането на паспортите с инвесттиционна цел, нито нещо друго, което да им е толкова важно, че да работят за него. Малко започват да ми приличат на ВМРО с темата Македония – обичат да си я дъвчат, но никога не искат да я решават, защото знаят, че ще приключат в момента в който я решат, каза още Станислав Анастасов.

Попитан може ли да има широко коалиционно правителство, в което да участват и ГЕРБ, и БСП, и ДПС и Демократична България и ПП, зам.-председателят на Движението коментира: „Ценностите винаги по-лесно обединяват, така е в Европа. Тук още не сме го пробвали, затова напоследък правителствата изкарват толкова малко време.”.

Аз не съм убеден, че напоследък „Да, България” прояви много евроатлантически характер, защото те управляваха най-спокойно с партия, която отхвърли и актуализацията на договорите за Ф-16, и излъга за новите изтребители Ф-16. Говоря за БСП, наследник на българската комунистическа партия. Те нямаха абсолютно никакъв проблем да управляват заедно.  Така чу тук ценностите на „Да, България” са ми малко въпросителни. Да не говорим пък за закона за КПКОНПИ, каза Анастасов. И припомни снимката на Христо Иванов от задната седалка на джипа на един олигарх. Това е нещо крайно унизително, което не бива да се случва, каза депутатът.

Днес ние говорим за истински ценности, утвърдени през действия, не през приказки, категоричен бе Анастасов. Той посочи, че при гласуването на закона за КПКОНПИ, „Да, България” не отстояха продемократичния си характер. Те бяха съгласни бивши сътрудници на Държавна сигурност, на репресивния апарат да оглавят КПКОНПИ и то само заради един човек. Това ли е принципността, това ли е ценността, попита зам.-председателят на ДПС.

Хора, свързани с репресивния комунистически апарат, с бившата държавна сигурност, няма как да оглавяват институции в демократична България. Това е въпрос на ценности, а тук „Демократична България” показаха същите ценности като българската комунистическа партия. Затова ги нарекохме десни болшевици, подчерта Станислав Анастасов.

С Корнелия Нинова спорехме за календара. Г-жа Нинова твърдеше, че се намираме малко след 1971, ние - че сме 2023 г. Тя твърдеше, че е в сила старата конституция, където член първи е водещ и нейната партия е водеща, а ние отидохме повече от 50 години напред, когато вече има демократична конституция и ролята на нейната партия не е водеща, каза още Анастасов.

И от записа на Демократична България чухме как едни теми се експлоатират, за да се замазват очите на хората и да се нарушава конституцията. Г-жа Нинова бе тръгнала това да прави и до последно при връщането на мандата тя настояваше пред президента това да се случи – да се наруши Конституцията, подчерта депутатът. И допълни: „Виждаме, че Корнелия Нинова е вкопчена във властта, но за съжаление виждаме още, че решенията на БСП ги изпълняват и „Да, България” и ПП, което е още по-притеснително.”.

Станислав Анастасов коментира състоянието на енергийния сектор. Той наистина се намира в много тежко състояние, толкова тежко, че дори още не знаем реалните размери на това, което се крие от нас. Знаем за някакви виртуални договори, за които нямаме инфраструктура, знаем, че се озовахме в тази ситуация с много неясни действия, каза депутатът, който е член на временната комисия, проверяваща фактите и обстоятелствата около спирането на газа.

В комисията за „Булгаргаз” се натъкнахме на фрапиращи обстоятелства. Говоря за поведението не на руската, а на българската страна. Видяхме как някои оператори са резервирали капацитети месеци, преди да се случи спирането на газа. Нещо, което е изключително скъпо. Някой явно е знаел, че ще се случат действия, в които България ще остане без газ. Някой се е готвел да вземе пазарния дял на „Булгаргаз”. Докладът на временната комисия е предаден на специализираните  институции, съобщи Станислав Анастасов.

Най-интересно е, когато се стига до търга – някои фирми подават оферти преди „Булгаргаз” изобщо да е поскал такива. Желанието да се направи нещо с цел бърза печалба е било огромно, но реализацията е като всичко друго – доста аматьорска, допълни той.

Станислав Анастасов каза още и какво ДПС очаква от служебното правителство. Най-важно е да се възстанови диалогът с бизнеса, защото той бе тотално скъсан от предишното правителство. Много важно е да се извади реалното състояние на държавата, всичко, което се прави като ПР на правителството, не кореспондира с реалното състояние. И да започнат да правят първите стъпки за нормализация. Защото институциите бяха превърнати в изпълнители на частни интереси. Това е истинската дефиниция за корупция и за мафия, с които те си служат всеки ден, категоричен бе Анастасов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност