Народно събрание

Джейхан Ибрямов: 47-ото НС е с най-голям брак. Дано следващите депутати работят в диалог за България

Решението на Конституционния съд, което обяви избора на председател на КЕВР за противоконституционен, не бива да ни изненадва. Това е поредното доказателство за гафа, който сътвори това Народно събрание. Един гаф или поредица от гафове, които, бих казал, се превръщат в система, в системност на това Народно събрание. Това каза народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов по време на дебатите по проекторешението, с което Народното събрание върна на поста стария директор на КЕВР Иван Иванов.  Това решение на Конституционния съд е доказателство за нефелността на вече несъществуващата четворна коалиция, подчерта той. И изрази надежда пленарната зала да покаже висотата си и да подкрепи решението, с което КЕВР да започне да работи по най‑достойния начин в полза на обществото и хората.

Свикнахме вече решенията на това Народно събрание, да се обявяват за противоконституционни и едва ли не да ги приемаме като норма и за нещо естествено. Бих казал, че това е един от най-големите звучни шамари, а може би и най-грозното петно върху решенията, които Народното събрание взима. Това означава, че това Народно събрание е с най-голям брак по отношение на законодателната си дейност, категоричен бе Ибрямов. Дори не мога да дам пример, когато творим закон да е кръпка върху кръпка, когато донагаждаш един закон в полза на нещо. Този брак при тази законодателна инициатива, която ние показваме, доказва правотата, че този парламент е политически прецедент в най-новата история на парламентаризма, допълни той.

И причините за този прецедент са, че една подмяна беше поднесена като промяна, подчерта народният представител от ДПС. 

Ето какво още каза Джейхан Ибрямов:

Второ, ние трябва да се научим на диалог, който е изключително важен за народните представители, независимо кой е в управлението и кой е в опозиция, особено важи за тези, които управляват и са в управлението на страната. Да диалогизираме, не защото трябва да се харесваме, а най-малко да чуваме това, което излагаме като аргументи, съответно политическият опонент, управлението и опозицията. Това означава, че самите управляващи не трябва да чуват само собственият си глас – този вътрешен глас, който диктува тяхното его и това трябва да е обица за ухото, особено за едно управление и за управленци, които реално държат съдбата на хората и на държавата в собствените си ръце с решенията, които взимат от най-високата трибуна, разбира се, и от решенията, които произтичат от самото управление.

Но това си има обяснение - когато се създават безпринципни коалиции, на която бяхме свидетели – идейно несъвместими, на всички ни е ясно, дори бих казал, интелектуално несъвместими, като тук отварям една голяма скоба, не претендирам върху интелектуалните способности на нито един от нас, говоря за общия профил на базата на която е създадена тази четворна коалиция.

Надявам се, и да си пожелаем, разбира се, в следващото Народно събрание, народните представители, които ще бъдат избраниците на народа, да са на висотата на самия парламентаризъм, който изисква Народното събрание. Да има народни представители, които няма да взимат емоционални решения, защото това е много важно, разбира се, да се спазват Конституцията и законите на страната, а не, както моят колега се изрази, да чуваме за различни изчегъртвания. Омразата да не е основен аргумент за защита на собствена теза, когато обосноваваш това, което искаш да защитиш и разбира се, лъжата да не е словесен аргумент и инструмент в защита на неработещи решения. И това може да се постигне, ще повторя отново, чрез диалог, разум за заедност, разбира се, и национален идеал, който трябва да преследва Народното събрание.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност