Народно събрание

Д-р Хасан Адемов към кабинета: Опашата лъжа е, че опозицията е против увеличаването на пенсиите. Залагате нова бомба!

Все си мислех, че днешната дискусия е по вота на недоверие към правителството с министър-председател Кирил Петков. Оказа се обаче, че вместсо дискусията по политиките, които са заложени в този вот, в мотивите на вота, днес наблюдаваме календар на успехите, представени от Министерския съвет. Това заяви народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов, зам.-председател на социалната комисия в парламента и бивш социален министър.

Вместо дискусия, която да водят народните представители по предложените мотиви, оказа се, че министрите от кабинета са тези, които водят дискусията. Очевидно е, че те в рамките на МС не провеждат този диалог и решиха сега да го водят тук в пленарна зала, продължи депутатът.

Оказа се, че дори и в рамките на днешното заседание диалогът е трудно осъществим, каза Адемов. И се обърна към министрите.

С това, което предлагате в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година, залагате нова бомба. Само че, с голямо съжаление трябва да ви кажа, че сапьорите не са във вашата парламентарна група и в Министерския съвет. Това, което ви казва опозицията мога да го изразя сега с няколко числа, заяви д-р Хасан Адемов.

И обясни: "Опашата лъжа е, че опозицията е против увеличаването на пенсиите. Друг е въпросът, че ние не сме съгласни с методологията, която се предлага от МС. Имаме право да направим своите предложения и ние вече сме ги направили. Така че, не ни карайте да се съгласяваме с това, което вие предлагате. Защото това, което предлагате е бомба със закъснител и ще ви кажа защо. Защото безпрецедентните 8 милиарда и 200 милиона са вече дефицитът в бюджета на ДОО. Повтарям 8 милиарда и 200 милиона.".

Ето какво още каза д-р Хасан Адемов:

Тези 8 милиарда и 200 милиона могат ли да бъдат използвани за други политики? За здравеопазване, за образование и за която щете политика, социална политика. Могат ли да бъдат? Могат разбира се. Тогава къде ви е реформата в пенсионната система, която обещахте в началото?

След шест месеца вие трябваше на базата на анализ, на базата на работни групи и т.н. да предложите нов пенсионен модел. Нито модел, нито система, нито анализ. Предложение как да се изхарчат 1 милиард и 400 милиона. И сега ви казвам следното нещо.

Уважаеми колеги, господин министър-председател и министъра на финансите, многократно в публичните ви изяви вие повтаряте една и съща мантра. Казвате, че няма нито една пенсия под линията на бедност.

Искате ли да ви кажа, че 783 хиляди пенсии от всичките малко над 2 милиона пенсии са под линията на бедност, ако изключим Ковид добавката.

На следващо място, това, което предлагате в този бюджет сега, вие залагате за следващия бюджет, без каквито и да е промени в пенсионната система, без осъвременяване и без други мерки, предлагате завишаване на базата с 3 милиарда и 700 милиона.

Аз не казвам, че изборът е между дефицитите, между повече пари за пенсионната система и размер на пенсиите. Не съм казвал никога такова нещо, не мога да противопоставя едната на другата теза. Но, това, което е важно и неслучайно вие не предлагате тригодишна бюджетна прогноза, защото ако я предложите трябва да кажете откъде ще дойдат тези пари.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност