Народно събрание

Мустафа Карадайъ: ДПС винаги е давало приоритет на младите

Призовахте ни да помагаме на младите и неопитните. Аз се причислявам към младите и неопитните. Затова пък реших да се отзова на вашата покана. Като говорим за нормалност, държавност и демокрация, да ги възстановяваме и като ги чуваме колегите, ще се опитам да дам моя дефиниция като твърдя, че самият аз полагам също достатъчно усилия, да се уча включително и от по младите и по неопитни колеги. Това заяви председателят на ДПС и на ПГ на Движението от трибуната на Народното събрание. Той взе думата, за да направи реплика.

Подчерта, че винаги има какво да научи от всеки един, но че за възстановяването на нормалността в политиката ДПС разбира диалогът да бъде възстановен между политиците, между политическите партии и парламентарните групи. Лидерът на ДПС настоя да има диалог между властта и опозицията, включително и с гражданския сектор и не само с неправителствените организации.

"Има ред други граждански и браншови организации, които също трябва да ги чуваме", заяви председателят на ДПС.

Възстановяването на държавността за ДПС не е абстракция и не е нещо сложно, подчерта Карадайъ и подчерта, че е необходим диалог между институциите и разделение на властите.

Според него това разделение обаче означава да няма намеса в работата на различните власти. "Разделението на властите и диалогът, ние го разбираме по следния начин - различните власти, различните институции да функционират в диалог, в координация и да има взаимен контрол между различните власти. Така както е отредено и в Конституцията и както повелява Конституцията", подчерта депутатът.

Той обърна внимание на народните представители, че възстановяването на демокрацията също не е абстракция и че е нещо човешко и разбираемо. Според Карадайъ това са две теми,които вървят ръка за ръка, успоредно, заедно. Не едната за сметка на другата.

"Едната е върховенството на правото - на закона, а другата е защитата на правата и свободите. Двете заедно! Не едната за сметка на другата", заключи лидерът на ДПС.

Той взе думата и за дуплика, като подчерта, че за Движението за права и свободи никога младостта или неопитността не са били порок.
Напротив, за нас в правенето на политика обикновено, а може и да се проследи назад във времето в различните ни парламентарни групи винаги се е давало приоритет на младите, да бъдат тук в тази зала заедно с опитни политици, за да може да има и утре опитни политици,когато днешните опитни вече няма да са в залата, подчерта Карадайъ.
Изтъкна, че това е било ценност за ДПС. Движението никога не е укорявало новите в тази зала, нито заради младостта, нито заради неопитността.

Укорите са само по отношение на модела на поведение и начина на правене на политика в Народното събрание. "Всеки и опитните, и неопитните, и по младите, и не толкова младите подлежат на критика. Защото тук по важният елемент е желанието да придобиеш опита обаче с ясен модел. А моделът трябва да бъде -демокрация, държавност и нормалност, подчерта председателят на ДПС и поясни, че за нормалността, държавността и демокрацията, ДПС е дало дефиниция и съдържание на тези понятия.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност