glasuvay13

Народно събрание

Йордан Цонев към премиера: Националният ни интерес е Северна Македония да бъде член на ЕС

Националният ни интерес е Северна Македония да бъде член на ЕС. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев, задавайки въпрос на премиера Кирил Петков по темата за европейската интеграция на РС Македония.

Цонев припомни, че ДПС наложи в българското председателство въпроса за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

„Нашата позиция е не само ясна, ние сме много ангажирани с това тези страни, включително Северна Македония, да станат членки на ЕС. Нещо повече – ангажирали сме се и персонално. Докладчик на ЕП за РС Македония е нашият колега Илхан Кючюк, и той върши сериозна работа в тази посока“, заяви Йордан Цонев.

Той подчерта, че въпросът му е свързан с това, което се случва последната седмица. „Единият от коалиционните ви партньори ви обвини в национално предателство и в желание сам да решите проблема зад гърба на българския парламент, българското общество и респективно останалите политически сили. Също така имаше и други информационни поводи – вчерашното посещение на председателя на ЕК г-жа Фон дер Лайен ни напомни, че трябва да работим по темата. Моят въпрос е свързан с това, доколкото нашето убеждение е ясно, че България трябва да работи по тази тема заедно с РС Македония, с европейските ни партньори. Първо – доколко това отговаря на истината, че сте решили, че този проблем може да го решите сам? И второ – смятате ли, че този проблем, при сегашната ситуация в българското общество, може да го реши министър-председателя сам“, запита Йордан Цонев премиера Кирил Петков.

В своя отговор министър-председателят заяви, че управляващата коалиция има ясно разписано споразумение, което абсолютно стриктно се спазва и че всяко решение трябва да се случи с пълно обединение – не само на управляващата коалиция, но и на опозицията.

„Така че няма да се вземе каквото и да е конкретно решение, без санкцията на парламента и без пълната убеденост на всички вие, които ще гласувате това нещо“, каза Кирил Петков. И добави, че ЕК е готова да бъде „гарант през преговорната рамка, потенциално на правата на българските малцинства, или на българите в Македония, за да сме сигурни, че интересите, както и всички права на тези българи в Северна Македония, са запазени, спазени и преговорната рамка и преговорният процес ще допринесе за това добросъседство, за което ние толкова дълго се надяваме“.

Йордан Цонев посочи, че може би това е първият отговор, от който е удовлетворен. Той подчерта, че това наистина трябва да е българската позиция.

„И тя да припомня, че ако в обществото има нагласи и те не са безпочвени, всички ние трябва да променяме тези нагласи с работа, с разяснения, с работа и с нашите македонски партньори, но преди всичко с работа в обществото – да изясняваме какъв е проблемът, какви са начините за решаване и времево как това може да се случи“, заяви Цонев.

Зам.-председателят на ДПС изтъкна, че в тази посока Движението има много точна и ясна позиция, работи и е готово да работи в това направление, без да се засяга по някакъв начин националния интерес на България.

„Защото аз съм дълбоко убеден и нашата партия е дълбоко убедена, че националният интерес на България е Македония да е в ЕС и че националният интерес на България е РС Македония и България да не са в такива отношения, в каквито са сега, а в едни други, братски, приятелски, европейски, добросъседски“, заяви депутатът, но звукът в залата изненадващо спря.

„Извинявам се, без да искам, г-н Цонев. Обърках копчето“, заяви председателят на НС Никола Минчев. Цонев отвърна, че е помислил, че времето за реплика му е изтекло и че е щял да помоли за още 30 секунди.

После той се обърна към министър-председателя, че когато се прави една коалиция, трябва да се държи сметка за всичко, включително за нейната идейна хомогенност, включително за задачите, които са поставени и които има страната да решава.

„Македония е един от важните въпроси. Когато подписваш коалиционно споразумение с два субекта, които предварително са ти казали, че това няма да стане, докато те са в коалицията, и когато разчиташ на опозицията, която хулиш, плюеш и арестуваш – ако е правомерно, е окей, но когато не е, не е окей – това, как да ви кажа, не е много далновидно“, заяви Цонев.

Той добави, че не бива да се разчита докрай на добрата воля на ДПС заради националния интерес да крепи управляващата коалиция. „Защото всяко решение, при което едно от крачетата или две от крачетата на коалицията ви се чупят, и ние или ГЕРБ в интерес на националната сигурност, на националния интерес, поддържаме тези решения, ние удължаваме живота на една коалиция, която няма никакъв смисъл“, заяви в заключение Йордан Цонев.

 

 

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност