Народно събрание

Декларация на Мустафа Карадайъ по повод края на 46-тото НС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

 Има две дати, които обединяват всички български граждани - 24-ти май и 15-ти септември. Те са свързани с благодарност, надежда и усмивки. Честит празник на всички ученици, учители и родители, на всички просветни дейци. Нека училището да продължава , да вдъхновява за знания, мечти и съзидания!

Днес приключва 46-ото Народно събрание. Днес ще се чуят много декларации какво е, какво би било, какво ще бъде, ако така, ако иначе и итн…

Ние от ДПС няма да коментираме актуалното положение. То е такова, каквото е. Има причини за това и то е следствие от последните 12 години, а не резултат от последните месеци.

В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите на страната. Нарушение на Конституцията от най-високо ниво – Президент и Народно събрание. 

Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Всички органи и институции внимателно пазеха респекта пред Основния закон и това е нормално за демокрацията и правовата държава. Разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво, защото те крепят държавността, те правят държавата стабилна в основата си, те правят държавата перспективна.

Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите на страната нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над Конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република. Без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето.

На този президент искаме да му кажем – с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия като олицетворяващ единството на нацията. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите и на гражданите.

Ние от ДПС имаме самочувствието да поставим на вниманието на обществото проблемите, които застрашават бъдещето на страната ни. Ние не се уплашихме от тоталитарната власт, не се уплашихме от милиционери и оръжия и се борихме в името на общочовешки ценности, в името на демокрацията, и победихме. Независимо от преживяното, докато се борехме за човешки права и свободи и искахме с мирни протести връщането на рождените ни имена, на изконните ни права, ние показахме, че не искаме реваншизъм. Показахме и след това доказахме в годините, че искаме живот в мир, съвместно, в заедност, да градим демокрацията и собственото си бъдеще, бъдещето на децата ни, бъдещето на родината ни.

Затова няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е създадено за всичките тези години. Разрушаването е лесен процес, градежът е труден и дълъг процес.

Ние от ДПС днес искаме да говорим и за активните мероприятия на вътрешния министър от служебния кабинет през последната предизборна кампания, наречени благовидно в полза на борбата с купуването на гласове. За какво всъщност става дума.

Става дума за това, че служебният кабинет на г-н Румен Радев показа твърде нелицеприятната същност на своята истинска политика, така далеч от прокламираните цели и европейска идентичност.

Поведението на служителите на реда, акциите на полицейските служители могат меко да бъдат наречени репресии и унижения. Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство и бяха насочени избирателно. Репресиите и униженията са документирани. Далеч по-силни и трайни следи обаче тези репресии и унижения ще оставят в душите на репресираните и унизените, на техните близки, на всички свидетели. Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало, пазени в най-отдалечените кътчета в съзнанието на мюсюлмани, етнически турци, помаци, роми.

Не могат да бъдат предадени думите на репресираните и унизените с нормален тон. А и слаби са думите, за да предадат възмущението и гнева на репресираните и унизените. А и думите биха били разбрани само от тези, които имат сърце и съвест. Имат чувство за справедливост, мерят обективно и с един аршин. И от тези, които знаят какво е да бъдеш сплашван, репресиран, унижаван.

Днес думата ни от ДПС е за всички, които бяха сплашвани, репресирани и унижавани от вътрешния министър на президента Радев.

Да сплашваш, унижаваш, да потъпкваш достойнството на един човек е прийом на слабите и страхливите. Репресиите и униженията са инструмент на слабите управления, ярък израз и доказателство за тяхното безсилие. В 21-и век, в Европейска България, демократична и правова, не трябва да позволяваме на самозабравили се министри да нарушават законите на страната.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

Заради популизма и тесните партийни интереси българските граждани се оставят да понесат всички негативи на кризата и от бедни да стават още по-бедни.

Ние от ДПС бяхме активни и работихме Парламентът да си свърши работата по ангажимента към пенсионерите, гражданите и бизнеса. По предложение на ДПС пенсионерите ще получават по 120 лева на месец до края на годината, 100 милиона лева ще получат общините, 85 млн за земеделието, 70 млн за туризма (ресторантьори, хотелиери и туроператори), 40 млн за пътническите превози плюс 15 млн за отдалечените и планински региони, 20 млн за самоосигуряващите се лица, 60 млн за авиопревозвачите, 15 млн за висшите училища, 4 млн за вероизповеданията, 105 млн за лекари, медицински сестри и санитарите.

Това е много важно, особено в актуалната обществено-политическа обстановка, на фона на 4-а вълна на Ковид-кризата, на фона на бедност и всепоглъщаща безнадеждност.

С това гарантираме спокойствието на всички български граждани, така те ще могат да посрещнат належащите си нужди. Така гарантираме и възможността общините да посрещнат кризите с предложените от нас антикризисни мерки.

Но! Това не е достатъчно!

Днес демокрацията е в риск. Моделът ГЕРБ продължава с пълна сила. Но с други изпълнители. Примери за това много…

Най-важното, което искаме да кажем, обаче, е, че държавността е под нарастваща заплаха. Ако можем да спасим демокрацията чрез основния демократичен инструмент – изборите, то те няма как да спасят държавността без да е налице обща воля, нов управленски модел и визия за общото ни бъдеще.

Крайно време е да спре нарушаването на Конституцията и на законите от най-високо ниво. За да имат българските граждани спокойствието за своето бъдеще. И надеждата, че новите избори може да ни направят по-разумни и диалогични. В името на хората и на държавата.

От тази най-висока трибуна ние от ДПС се обръщаме към всички български граждани:

Уважаеми български граждани, не се страхувайте и отстоявайте своите права и свободи в рамките на закона. Не се страхувайте от самозабравили се полицаи и министри, ако не нарушавате законите и правилата. Конституцията и законите важат еднакво за всички и всички ние дължим респект пред закона. И, ако Конституцията и законите се нарушават от полицаи и министри, трябва да вдигнем глас и ясно да го кажем. Защото в противен случай ще е била напразна борбата за демокрация и евроатлантически ценности.

От всички нас зависи да направим своя избор и да защитим демокрацията, да кажем твърдо, че сме за европейско бъдеще, за силна, единна, просперираща България.

Няма силна държава без отговорни и активни свободни граждани.

Нека отговорно да направим своя избор за силна и просперираща европейска България.

Нека да променим модела на ГЕРБ, но не с по-лоша версия на същия модел. Нека чрез диалог, с аргументи, програми и политики да градим общото ни бъдеще. Но апелите за диалог изискват градивно поведение, не са достатъчни декларациите. Диалогът изисква отговорност, визия, воля и капацитет. Диалогът означава да строиш мостове, а не да ги рушиш.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

На прага сме на важни избори за бъдещето на страната, за собственото ни бъдеще и за бъдещето на нашите деца. Вярваме, че разумът ще надделее и всички – и политици, и всички български граждани, ще подходим отговорно и с чувство на дълг ще направим правилния избор и ще положим основите на нов етап от демократичното развитие на страната.

Да си пожелаем да бъдем здрави и единни по Пътя.

 

           

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност