slogan21

Народно събрание

Декларация на народния представител Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС по случай 24 май

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И Г-ДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Утрешният ден е най-истинският, по своята същност, и най-красивият, по своята въплътена идея,  общобългарски празник. 24-ти май е празник на просветените хора, които от векове изграждат устоите на нацията и възпитават поколенията. 24-ти май отдавна се е превърнал в ден-символ на национално достойнство, стремеж за самоопределение, многовековни традиции и общочовешка култура. Прекрасен празник е на учители и ученици, на абитуриенти, на малки и големи книголюбци, на студенти и академици, на писатели, читатели и мечтатели. Ден е на научната мисъл и творчество. Ден, в който истински се гордеем, защото „и ний сме дали нещо на света“; защото го празнуваме вече две столетия; защото си имаме своя азбука и сме писмен народ отпреди повече от хилядолетие. Това е светъл ден, който има невероятната естествена сила да обединява всички ни и именно затова е безценен одухотворяващ празник.

Двамата братя едва ли в девети век, изпълнявайки възложената им държавна мисия, са осъзнавали в пълнота епохалното си дело. Те обаче са знаели, че записаното слово съхранява паметта и пази духовността във Времето! 11 века по-късно европейците се убеждават, че братята Кирил и Методий наистина са заслужили да бъдат обявени от папа Йоан Павел II за покровители на съвременната многонационална, многоезична и цивилизована Европа. Българският народ и целият славянски свят тачат своите светци – създатели на нова азбука и защитници на човешкото право и свобода да твориш и славиш Бог на своя роден език!

Нека да е честит за всички нас този всенароден празник – духовно сказание за буквите! Нека със силата на ума и вярата да поемем по своя път към „светли бъднини“! Просвещението като процес може би е своеобразен извървяван път към храма и дано всички ние да намерим просветление и слънце „да грее вечно в душите ни“! Духовното извисяване на личността, израстването на една нация и трансформацията на държавата в обща родина, минават през езика и писмеността. „В началото бе Словото…“, то ще е и безкрайно в човешкото време.

От името на Движението за права и свободи пожелаваме на 24-ти май съзнанието ви да е в уютна удовлетвореност, защото празникът е истински, радостта ни е истинска и не избледнява в годините, а детската усмивка е красива и напълно естествена. В такива дни животът не е борба, не е война за власт, а е знание, етика, естетика и смисъл!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, четящи хора!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност