Интервюта

Джевдет Чакъров: Държавата да бъде на мястото си и да изпълнява функциите си

"Общините не могат да се справят с възстановяването на инфраструктурата, ако не получат държавна помощ"

"Трябва държавата да бъде на мястото си и да изпълнява функциите си. Всички компетентни институции трябва да си вършат работата".

Това каза пред БНР депутатът от ДПС Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите в периода 2005-2009 г., в коментар на бедствената ситуация в общини по Южното Черноморие след поройните дъждове на 5-и септември.

Той беше категоричен, че за да не се стига до такива наводнения с огромни щети, най-тежката от които е загубата на човешки животи, вниманието трябва да бъде насочено към превенция и състоянието на инфраструктурата:

"По отношение на изсичането на горите трябва да има много сериозен контрол. Проводимостта на реките и деретата трябва да се съблюдава стриктно от компетентните институции. Но и гражданите искам да призова - да не замърсяваме, да имаме активна гражданска позиция за поддържане. Още 2005-2009 г. България стана член на Европейската прогностична метеорологична агенция и трябва да получаваме много по-точна информация и да се насочват усилията да има превенция. Да се евакуират хората от такива рискови места, както се случва в други страни в Европа. Можем да си позволим и ние това в съвременното ниво на развитие на науката. Трябва да се инвестира много и в научни изследвания в областта на климата - за подобряване на точността на метеорологичните прогнози и усъвършенстването на моделите, чрез които се управлява рискът от наводнения".     

Чакъров подчерта, че от щетите от бедствието е станало ясно, че подземната и пътната инфраструктура не са с добро качество.

"Общините не могат да се справят с възстановяването на инфраструктурата, ако не получат помощ от държавата. ... Трябва да има адекватни политики, адекватни инвестиции и максимално ефективно разходване на публичния финансов ресурс. Трябва държавата да намери необходимия ресурс, за да подпомогне пострадалите населени места по най-бързия начин".

Интервюто на Петър Волгин с Джевдет Чакъров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл ТУК.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност