glasuvay13

Интервюта

Халил Летифов: Разум, отговорност и диалогичност, за да решим политическата криза

ДПС тръгва на избори с нагласата за диалогичност и добър тон. Основните послания са за разум, отговорност и диалогичност, ако искаме да решим политическата криза. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на ДПС Халил Летифов.

По думите му ДПС не приема мантрата, че 49-ото НС отново е обречено, защото това означава, че тези, които са избрани, няма да постъпят отговорно.

"Ако няма работещ парламент, допирни точки и диалогичност, нито една реформа няма да се случи, в това число и така жадуваната правосъдна реформа", заяви още той.

Летифов бе категоричен, че ДПС еднакво добре си говори с всички, но това е най-малкият проблем. Проблемът ще бъде как всъщност решаваме кризите и кои са конкретните приоритети, каза зам.-председателят на ДПС.

"Можем да седнем да разговаряме с всички политически сили - разбира се тези, които не подлагат на съмнение първо геополитическата ориентация на страната и след това можем да намерим допирни точки, с които можем да измъкнем страната от кризата и да върнем доверието в парламентаризма", каза Халил Летифов.

Според него политиците трябва да гарантират сигурността на българските граждани заради войната в Украйна и още - ситуацията заради кризата в Турция след земетресението, борбата с ценовия шок, инфлацията, кризата в здравеопазването, борбата с енергийното изплуване - голяма част от българите са енергийно бедни, каза зам.-председателят на ДПС.

Във връзка с ужасяващата трагедия в Турция след опустошителните земетресения Летифов заяви, че най-важно е страната бързо да се възстанови и да се помогне на хората.

Заяви, че по темата енергетика ДПС има експертиза и решение на всички въпроси. Движението има богат политически опит, който в тези тежки времена е изключително необходим.

По отношение на правосъдната реформа Летифов заяви, че ДПС са предложили по-радикални промени, но никой не е отговорил дали може да се започне разговор.

На въпрос дали смяната на главния прокурор е част от тази правосъдна реформа зам.-председателят на ДПС каза: "Не смятам, че едно или друго име трябва да се коментира и тази фиксация говори за други намерения. За нас е важно ефективна и независима правораздавателна система".

За скандала в Народния театър Летифов заяви, че вече бившият пиар Велислава Кръстева се е "държала изключително достойно в този позорен скандал", но "едни определени кръгове използват светинята на българската култура за политически цели".

"Ние не приемаме това - ние сме за деполитизиране. Не смятаме, че точно там е мястото за този вид противопоставяне", каза Летифов.

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност