glasuvay13

Интервюта

Йордан Цонев: ДПС иска радикална съдебна реформа. Тя започва с промени в Конституцията

ДПС иска радикална съдебна реформа. Тя започва с промени в Конституцията. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за предаването "Лице в лице" по бТВ. И припомни, че единствената партия, която внесе в Народното събрание проект за промяна на основния закон в частта съдебна власт, бе ДПС. Нито една от останалите партии обаче не подкрепи Движението.

Проектът ни дори не бе разгледан от останалите партии, каза Цонев. Започва се с Конституцията. Вътре има неща, които трябва да бъдат решени, категоричен бе зам.-председателят на 48-ото НС.

Заметоха проекта под масата. Нищо не казаха, възмути се той.

Вместо това - законът на Зарков. А той засяга единствено точно как да бъде разследван, сменян и назначаван главният прокурор. И това да става само чрез съдийската квота, каза Цонев и припомни, че освен прокурори и съдии, има и следователи.

Темата е промяна в Конституцията, с това се започва, а не с едно законче, което мастити юристи казаха, че не е добро. Искам да чуя техния отговор - защо не искат промяна в Конституцията, каза още Йордан Цонев. И заяви: "Ние, ДПС, сме за радикална съдебна реформа. Точка първа от програмата ни е решаване на проблемите на хората и инфлацията. Точка втора - дълбока конституционна съдебна реформа.".

Нямаме редовен бюджет. В момента бюджетът е финансово демоде, коментира Йордан Цонев летящите нагоре цени. Те са резултат и от инфлация, и от спекула, категоричен бе той.

Обективните причини сочат, че инфлацията е закономерна и в Европа, и в България. Има голямо парично предлагане и малко стоково. Веригите на доставки са скъсани, обясни Цонев. И допълни, че в такава ситуация, когато няма достатъчно стоки, инфлацията е логична.

Най-важното нещо, което пропуснахме, бе да направим стабилно управление. Проблемът в момента не е, че няма кабинет. Кабинет има, макар и служебен. Проблемът е, че няма парламент. В парламентарната държава няма кой друг да изпълни функциите на парламента. А овладяването на цените изисква и законодателни мерки, бюджетиране, категоричен бе Йордан Цонев. И допълни: Бюджетът е остарял, той е финансово демоде.

Финансовият експерт на ДПС обясни, че решението на предишното Народно събрание да не гласува внесения от служебния кабинет бюджет е било правилно. "Ако няма мнозинство, което да носи политическата отговорност, няма как да се получи адекватен бюджет. Започва предизборно наддаване, вписване на харчове които не са изработени, дългова криза", подчерта Цонев.

 

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност