glasuvay13

Интервюта

Ерджан Себайтин: ДПС е една огромна маса хора и не може да бъде пренебрегвано повече

Няколко поредни избори показваме една устойчивост по отношение нагласите на избирателя спрямо ДПС във Варна, която се крепи в рамките между 8-10 000 гласа. Мисля, че подобно ще бъде и сегашното представяне. Такъв ще бъде резултата на движението и на тези, предстоящи и ненужни избори. Това заяви в интервю за БНР Варна дългогодишният народен представител на Движението от региона Ерджан Себайтин.

България влиза в една изборна спирала и в една политическа дестабилизация. Моят извод е, че трудно ще се измъкнем от нея. Може би, политическата дестабилизация в страната и като цяло е някакъв генерален план, генерална идея, която не знам на какво се дължи, коментира Себайтин.

 -  На Великите сили?

Не изключвам това. Аз вече виждам идея за намеса, пряка, в политическите процеси на страната.

-  Имате предвид закона „Магнитски“ ли?

Не само „Магнитски“. Геополитическата обстановка в страната и около нея е много нестабилна. Войната в Украйна ако щете. Ние сме територия не геополитически сблъсък между различни външни сили. Това го виждаме пряко. Законът „:агнитски“ не прави изключение от това, в никакъв случай. Особено в навечерието на изборите, изкарването на втори списък. Какво мислите, че това е един инструмент която е пряко свързан с желанието за показване на едно отношение към едно позорно петно каквото е корупцията? Аз не го мисля въобще.

-  Казва се, че има предвид върховенството на закона и борба с корупцията.

Винаги така се казва, но при всички случаи, идеята е да има и някакъв политически лобизъм. Не знам до колко въобще трябва да казвам това, но Народното събрание избра едни изтребители за българската авиация без никакъв конкурс, „Уестингхаус“ се намеси като ядрен доставчик в българската енергетика. Ако тръгнем да мислим в тази посока, нали разбирате, че това е един инструмент?

-  Вашата партия нали е евроатлантическа?

Евроатлантизмът е генерална посока за развитие на страната. Ние сме го избрали и първи сме го дефинирали. Евроатлантизмът обаче не бива да излиза от определени граници. В момента самата Европа, моето усещане е, че има изключително слаби лидери, нямат отношение, усет към геополитическата обстановка. Нямат идея какво е нушна на Европа в този момент за да оцелее в този геополитически катаклизъм. Европа, на фона и на световните процеси остава усещането за слабост. Европа няма нужда от чиновници и и административни ръководители, а има нужда от силни лидери. Защото може да бъде лидираща в това отношение. България има нужда да бъде в Европа от лидерски тип, която води процесите в света, а не остава в сянката на някого. Нито в сянката на Русия, нито в сянката на САЩ. Европа трябва да бъде самостоятелен субект който да бъде движен от собствения си интерес, независимо от голямото геополитическо противопоставяне. Тази евроатлантическа сила в момента и липсва на Европа. Това разбира се е мое мнение.

-  От Продължаваме промяната и Демократична България вече анонсираха, че очакват да са първа политическа сила и че ще предложат такъв кабинет, който всички, ще искат да подкрепят.

Не мисля, че имат потенциал да управляват страната самостоятелно. Донякъде познавам хората за които говорим в момента. Не считам и че имат потенциал да бъдат обединители на страната. Защото обединители могат да бъдат само политически сили които се опират на националния интерес, на националната сигурност на страната. Не приемам политически партии които са правени в кабинети, в отговор на някакви външни интереси, че могат да представляват националното единство на България. Сега, към всекиго може да се прикрепи етикет, но те представляват част от българското общество, което се е приела за елит и признава единствено собствените си представи според които България може да се развива напред. Всичко останало според тях е някаква маса, на която може да не се взема предвид мнението. Но искам на всички да кажа, ситуацията е толкова сложна, че заиграването с посока, представянето на определени хора, че с тях може да правим каквото поискаме, защото те са със силните в света, и силните на деня е грешна стъпка, по овладяване управлението на страната.

-  Не сме ли твърде малки, за да сме самостоятелни?

Никой в този свят не е твърде голям или твърде малък, за да бъде изцяло самостоятелен. Винаги си зависим от нещо и от някого. Дори и най- големите геополитически играчи са зависими от някого. Аз изключвам идеята, че България може да бъде изцяло независима във всяко едно отношение, защото живеем в един сложен и много глобален свят.

-  Бихте ли подкрепили все пак тяхно правителство на малцинството?

Много е рано да даваме някаква оценка, какво правителство на малцинството бихме подкрепили. За нас е важна програмата за управление. ДПС не участва в политическия живот заради самата идея. Участваме в политическия живот с идеята, че имаме собствени избиратели, които за нас са важни. Повече от десет години ДПС не е вътре в управлението на страната. Поради една единствена причина- делят ни на етнически принцип. Това което ни отличава е, че ДПС осигурява евроатлантическа стабилност на страната. Ние обаче не може да бъде използвани до безкрайност и в един момент да ни захвърлят. Ние се подчиняваме на интересите на нашите избиратели и интересите на националната ни сигурност.

-  Но ви причисляват към партиите на статуквото?

Какво значи статукво? Дават ни определения които са измислени от определени политически и икономически играчи. Статукво ли са нашите избиратели, които са в цялата страна? Които осигуряват прехрана и на себе си и на своите региони. Това не е статукво, това са живи хора. Те не могат да бъдат принизявани до ниво на субекти които нямат право да участват в управлението на страната. ДПС съм аз, ДПС са и нашите избиратели. Партията ни не се изчерпва с един или двама човека. ДПС е една огромна маса хора и не може да бъде пренебрегвано повече. Тези които правят генерални планове за управление на България, без значение дали се правят вътре или вън от страната, нека знаят, че ДПС е фактор. ДПС може да носи отговорност за своите политически действия. И нека не се заиграват с тази карта до безкрай, както си мислят.

 

 

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност