glasuvay13

Интервюта

Ахмед Ахмедов: Тръгнаха първите три тира с помощи за Турция

Първите три тира с помощи за Турция вече потеглиха към Едирне. Те са от Разград, Шумен и Бургас. Това съобщи зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов в интервю за БНТ. Той отговаря за цялата координация на мащабната дарителска кампания в помощ на пострадалите и семействата на загиналите в опустошителните земетресения в Турция.

Турция винаги е намирала изход от кризисните ситуации в единството и заедността на нацията. Използвам възможността от ефира на БНТ още веднъж да изкажа съболезнования – моите и на всички членове и симпатизанти на ДПС, на близките на загиналите в тази ужасяваща трагедия. Ние продължаваме да мислим за всички пострадали семейства, каза Ахмедов.

ДПС взе решение, изхождайки от мащабите на това бедствие, да организира дарителска кампания. Ние сме в постоянна връзка с посолството на Република Турция в България и с посланик Айлин Секизкьок. С тях направихме списък нужните вещи и стоки, каза заам.-председателят на ДПС.

Вещите, от които хората в Турция имат нужда и които по стандартите на дарителството трябва да бъдат неизползвани, са зимни дрехи и обувки, особено за деца, ръкавици, шапки, препарати за почистване, санитарни и хигиенни материали, памперси, одеяла, газови печки, външни батерии.

Пострадалите се нуждаят и от храни - варива, консерви, бебешки пюрета.

"Основният логистичен център е Хасково. Много близо до самата граница. С тирове извозваме даренията до Турция. Във всички области на България нашите областни центрове са превърнати в дарителски пунктове и всички хора в България, които имат желание, могат да даряват към тях", каза още Ахмед Ахмедов.

Той разкри, че към Движението са се обърнали и много български граждани, които искат да дарят парични средства. Вчера ДПС откри дарителска сметка към Търговска банка Д АД. След приключване на кампанията тези средства ще бъдат прехвърлени към турската Агенция за бедствията и изразходвани за нуждите на пострадалите.

"Нашият почетен председател д-р Ахмед Доган още във вторник дари сума в подкрепа на пострадалите. Първи към сметката дарение направи нашият председател Мустафа Карадайъ, всички народни представители в 48-ото НС преведохме суми. Даряват всички кметове на ДПС, бизнесмени, членове и симпатизанти на ДПС”, съобщи зам.-председателят на ДПС.

"Тази кампания ни показа, че българският народ е съпричастен към тази трагедия в Турция. Искам да благодаря на всички хора с добри сърца за тяхното милосърдие. Размерът на даренията няма значение. Важен е жестът", подчерта Ахмед Ахмедов.

Той каза още, че по данни на ДПС около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали при разрушителното земетресение, много други са пострадали.

По думите на Ахмедов в района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20-и век. Много от тях говорят български език и имат българско гражданство.

"В този засегнат район около Адана има наши стари изселници. Това са около 30 000 души. По наша информация там имаме около 20 жертви и много пострадали", каза Ахмедов.

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност