Интервюта

Илхан Кючюк: С РСМ ще имаме бурна, непродуктивна година в двустранен план

Връщане на ветото би било огромна грешка, смята евродепутатът

Това мнение изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючук от "Обнови Европа", докладчик за Северна Македония в Европейския парламент.

"Това би било огромна грешка. Ветото не повлия по никакъв начин на добросъседските отношения. Точно обратното. Подобен тип провокации започнаха, малко или много, от самото наложено вето."

Това, което се случи с Християн Пендиков, е осъдително и европейските институции го показаха, смята Кючюк. Той определи напрежението между двете страни като голямо и допълни, че "то не стихва по много направления".

"Ще имаме една много бурна, непродуктивна година в двустранен план", очаква Кючюк.

Евродепутатът акцентира и върху механизма на наблюдение и "измерване" на езика на омразата, като посочи, че външният министър на Северна Македония Буяр Османи е направил "голям екип, в който да влязат и представители на българската общност" там.

На въпрос как ще реагира Брюксел, ако Скопие спре български евродепутати, политици и общественици в началото на февруари да посетят събития, свързани с Гоце Делчев, Илхан Кючюк отговори:

"Няма как европейските институции да поощрят едно такова поведение на македонските власти. Нито Брюксел, нито Страсбург може да приеме това като нормален подход."

"Не може да разглеждаме случаите като изолирани. Заедно с това обаче трябва да потърсим механизми, които да бъдат устойчиви. Трябва да има механизми за проследяване в рамките на двустранните отношения", заяви Илхан Кючюк в предаването "Преди всички".

Има много примери на държави с тежки исторически отношения – Словения и Хърватия, Словения и Италия. От гледна точка на историческата памет, това не е нещо ново, отбеляза евродепутатът.

Цялото интервю  за БНР слушайте в звуковия файл ТУК

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност