Интервюта

Хамид Хамид: Комисията Nexo трябва да провери Иво Прокопиев

Народният представител Хамид Хамид е зам.-председателят на ПГ на ДПС. Той е председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Миналата година Хамид бе избран за вицепрезидент на световната организация на либералите - Либералния интернационал.
- Г-н Хамид, парламентът създаде временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства около криптопирамидата Nexo и Nexo Капитал. Какви са очакванията на ДПС към работата на тази комисия?
- Същите като на цялото общество - да се установят онези факти и обстоятелства, които са допуснали да се реализира тази гигантска измама в световен мащаб. Пак се прочухме в цял свят. За съжаление, отново в негативен план. Очакваме да се установи кои лица са подпомагали и допускали да се рекламират подобни действия. Защото едва ли можем да излъжем някого, че това са действия на двама-трима младежи, които са решили да правят такава компания. Тук прозират доста по-дълбоки връзки, доста по-дълги ръце. Можем да говорим, че това са действия на завладяната държава.
Аферата не може да бъде реализирана без изключително тежка подкрепа на всички нива, включително на хора от изпълнителната власт. Целта на тази комисия е да извади наяве кукловодите, които стоят зад преките изпълнителни на тази крупна финансова измама. Тя е по-голяма от тази и на Ружа Игнатова.
- Ще стигне ли времето на 48-ото Народно събрание, за да си свърши работата комисията?
- Дано парламентът има хоризонт, за да може комисията да изслуша всички заинтересовани лица, всички, които са свързани с разнищването на този проблем. Ако този парламент няма хоризонт, една от първите задачи на следващия трябва да бъде именно изясняването на цялата истина по криптоаферата Nexo.
- Кои лица трябва да бъдат привикани в комисията, за да дадат обяснения?
- На първо място всички, които би трябвало да са отговаряли за контрола над тази дейност, както и онези, които имат някаква информация по случая, като се тръгне от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), през БНБ, Комисията за финансов надзор, НАП. Трябва да бъдат изслушани и лицата, които са визирани в публичната информация, изнесена от прокуратурата - настоящи и бивши политици, народни представители, областни координатори на различни партии...
- Лидерите на партии, които са получавали дарения от Nexo?
- Разбира се. И тук искам да изразя задоволството си от поведението на Христо Иванов, който декларира, че ще съдейства на комисията и че те ще подкрепят всяко нейно начинание, за да се установи истината. Надявам всички факти и обстоятелства, довели до измамата, както и лицата, които са участвали, да станат известни на обществото.
- Като издател на медиите от кръга "Капитал", които са рекламирали дейностите на Nexo и Nexo Капитал Иво Прокопиев трябва ли да бъде извикан за изслушване в Комисията?
- За мен това би трябвало да е едно от първите действия на комисията - да извикат собствениците и лицата, които стоят зад кръга "Капитал", защото единствено в изданията на тази група тези действия бяха промотирани надълго и нашироко. Също така трябва да бъдат проверени и всички онези проекти, които са финансирани от Nexo и Nexo Капитал, за да се види дали случайно не са потекли и някакви средства към изданията на "Капитал" и към проекти на "Капитал". Това тепърва ще излиза наяве. Надявам се разследващите органи да го установят по силата на закона, защото има достатъчно информация в тази посока.
- От изявленията на зам.-председателя на НС Йордан Цонев, който е член на Комисията Nexo, стана ясно, че първата реакция на българската държава е трябвало да дойде още по време на кабинета на Кирил Петков и Асен Василев. Как си обяснявате факта, че това не се е случило?
- За наше огромно съжаление, пак трябваше отвън, партньорските служби да ни заострят вниманието върху скандала, макар че още преди година имаше медийни публикации, че се готви подобна измама с криптобанка. Партньорските служби отвъд Океана, както и прокуратурата в засега 8 от Съединените американски щати заведоха искове и благодарение на тях информираха и българската общественост за мащабите на тази крупна измама, която освен на територията на САЩ е работела изключително активно и в Европа и в Азия. По изнесена публична информация се оказва, че в 24 щата, тоест - на територията на половината от САЩ, те са осъществявали своята дейност. Вече получаваме информация за голям брой измами и на европейски граждани, така че очакваме и действията на европейската прокуратура в тази посока, за да се разнищят всички действия на пирамидата, фактът, че основните играчи от нея избягаха и се укриват, говори за техните действия през годините. Още повече, че прокуратурата на България както и партньорските служби подават информация, че през тази криптобанка, през тази платформа основно са се прали пари на руската мафия. Заобикаляли са се санкциите и са били изпълнявани транзакции на руски олигарси, които попадат в санкционните списъци на ЕС и САЩ. За наше огромно съжаление и платформата, и криптобанката са били използвани за финансиране на операции на
"Хамаз". Това няма как да не ни притеснява. Когато една платформа е използвана за финансиране на тероризъм, за заобикаляне на санкции и за пране на пари от незаконна и престъпна дейност, държавата трябва да положи всички усилия да осветли всичко и да накаже организаторите и извършителите на това престъпление.
- По Ваша покана в България бе парламентарна делегация на вътрешната комисия на Великото национално събрание на Турция, водена от председателя на Комисията Джелалетин Гювенч. Какви са резултатите от съвместното заседание, което двете комисии проведохте?
- Отправихме покана до Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент с основна тема охраната на нашата сухопътна граница. Тя се явява външната граница на ЕС и проблемът засяга целия ЕС. Той бе част и от неприемането ни в Шенгенското пространство. Ние сме убедени, че това е пътят - в съвместни заседания да се идентифицират проблемите и да се предприемат общи действия за решаването им. За наше удовлетворение бяхме приятно изненадани, че почти цялата комисия _ изяви желание и дойде в София, за което благодарим на колегите от турския парламент. Обикновено такива делегации се свеждат до няколко души. Но тук не беше така. Това говори за уважението към България и към българския парламент, за изразяването на ясна воля за борба с трафика на мигранти, борба с каналджиите и изразява общата ни воля за борба срещу тероризма.
- Направихте съвместна инспекция на границата. Какви са впечатленията на турската страна?
- Много добри. Те са увеличили значително броя на жандармерията и на полицаите, които охраняват границата. Благодарение и на тези действия натискът в последните няколко месеца намалява. Това, което поставят от тяхна страна като проблем, е по-доброто взаимодействие и по-добрата пропускливост на КПП-тата от наша страна. Тук говорим вече за легалния трафик, за преминаването на камиони и леки автомобили. Целта е да не се стига да неколкодневни, даже седмични престои на товарни автомобили по границата, както и да няма многочасови престои на туристи в двете посоки. Обединихме усилия и изразихме готовност парламентаристите от двата парламента да поставят ясно тези въпроси към изпълнителната власт в двете страни.
- Предвижда ли се отваряне на новите КПП-та?
- Засега говорихме за подобряване на работата на съществуващите гранични пунктове, за разширяване на пропусквателния режим. Не са обсъждани нови пунктове.
- Съвместни операции срещу нелегалния трафик предвиждате ли?
- Това бе една от основните теми - за създаване на съвместни работни групи на всички нива. На ниво специални служби - за обмен на информация, по линия на борбата срещу тероризма и трафика на хора, оперативни групи за пресичане на трафика, съвместни операции на съответните служби за неутрализиране на онези престъпни групи, които работят и от двете страни. И със задоволство искам да отбележа, че виждаме операция на МВР и на прокуратурата на България и такива от турска страна. Оптимист към, че заедно можем да успеем в тази борба.
- Имаше и посещение на главния прокурор Иван Гешев в Турция. Операция "Хавала", която тече в момента и по която вече има повдигнати 92 обвинения, резултат ли е от това сътрудничество с Турция на парламентарно и на правосъдие ниво?
- Резултат е от доброто сътрудничество на всички нива. Нека да посочим и посещението в Турция за президента Румен Радев. В срещата на президентско ниво бе изразена такава обща _ воя. След това имаше среща на министрите на вътрешните работи, среща на главния прокурор с министрите на вътрешните работи, на правосъдието и главния прокурор на Р Турция, на двете комисии, на съвместните работни групи на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас с областния управител на област Едирне от турска страна. Всичко това дава своя резултат. Всички заедно ще успеем. Това е пътят. През последната година рязко се промени профилът на бежанците и на мигрантите, които преминават границата. През първите няколко години от войната в Сирия те бяха хаотични, хората бягаха от войната. В момента наблюдаваме в основната си част хора, които са организирани от каналджии и от трафиканти. Това е съвсем различна дейност и нашите действия по охрана на границата трябва да бъдат преформулирани и насочени към разкриване на престъпните канали и на престъпниците, които организират този трафик. Наред с това трябва да увеличим нашето сътрудничество в борбата с тероризма, защото това е проблем на целия свят, а не само на България, на Турция и на Европа.
- Ясно е, че България и Турция пазят с общи действия външната граница на ЕС, но Турция все още не е член на Евросъюза. Как виждате нейното европайско бъдеще?
- Турция винаги е заявявала, е иска да бъде член на ЕС. Имат заявление още от края на 60-е години. За мен както Турция, така и ЕС се нуждает един от друг. ЕС би бил много по-спокойно и сигурно място, много по-добре икономически, ако Турция стане член на съюза, и се надявам тя да провължи усилията да отговори на изискванията за членство в ЕС, а европейските структури да погледнат на турската молба за членство съгласно правилата за членство в съюза.
- Турската релегация бе и на посещение в Пловдив и в Кърджали. Какво я впечатли и какви общи решения бяха взети на регионално ниво?
- Впечатли ги топлото посрещане и доброто взаимодействие между властите на общинско ниво. Общините в област Кърдажи имат изключитлно добро взаимодействие с общините в Р Турция. Там се увеличава всеки ден изпълнението на съвместни проекти по линия на двустранните отношени, предоставянето на социални услуги и др. Има големи турски инвестиции в тези общини. Обменът на хора и стоки и интензивен. И двете страни имат полза от това. Бяха направени стъпки турските депутати да съдействат за още по-голямо знаимодействие на ниво общенски власти.
- Утре е лидерската среща, организирана от Корнелия Нинова преди опита на БСП да реализира третия мандат за редовно правителство. ДПС декларира, че ще участва в разговора. С каква позиция отива Движението?
- Отиваме с позицията, че трябва да се подходи отговорно и че трябва да бъде намерена воля за съставяне на правителство. Това не е само по силите на БСП и на ДПС. Чисто математически сборът не е достатъчен. Ние ще изразим своята готовност да участваме в разговори на всякакви нива, след лидерското - и по секторни политики. Готови сме да предоставим нашите идеи и приоритети. Но за наше съжаление констатираме липсата на достатъчно воля в този парламент от останалите партии да бъде съставено редовно правителство. И тук не мога да не отбележа, за съжаление, че кръгът "Капитал" и техните партии-проксита правят всичко възможно да провалят съставянето на редовно правителство.
- Каква е прогнозата ви -има ли шанс за кабинет или по-скоро отиваме на избори?
- Аз все още мисля че има надежда да бъде съставено правителство, макар и трудно, но не изключваме варианта предсрочни избори през следващите месеци.

(Стандарт, 20.01.23)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност