Интервюта

Доц. Петър Чобанов: Готови сме да получим третия мандат и да демонстрираме различен модел как се води диалог за приоритетите на държавата

Готови сме да получим третия мандат и да демонстрираме един различен модел как се води диалог и кои са основните приоритети, чрез които държавата трябва да се развива, така че да сме сигурни, че ще адресираме всички проблеми. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ председателят на Бюджетната комисия в НС Петър Чобанов, бившият финансов министър.

На въпрос, ако третият мандат отиде обаче в ДБ или в БСП, дали ДПС биха го подкрепили, Чобанов отговори:

"Във всичките си действия ние сме най-последователни и е нормално да участваме, но всичко зависи от останалите партии по какъв начин ще подходят към този трети мандат дали наистина искат да бъде съставено правителство и дали наистина са готови на съдържателен диалог и очертаване на онези приоритети, които не трябва да са 15, както ни се представяха досега, а няколко, но важни, за да можем да преодолеем кризата и да мислим за дългосрочен растеж.".

По отношение на влизането на България в еврозоната, Петър Чобанов каза, че като цяло служебният кабинет има мандата след политическото решение на парламента, подкрепено от доста от формациите, да работи в посока датата за приемане на еврото да бъде 1 януари 2024 г.

"Без да се състави обаче редовен кабинет и без да има ясна представа за мандатите на УС на БНБ, тъй като и там ситуацията е висяща, не можем да си представим, че тази дата за приемане на еврото е напълно реалистична. Имаме и чисто икономически критерий, който няма да спазим и това е инфлацията", добави Чобанов.

Той очаква, че тя ще започне да се забавя през последното тримесечие на годината, но средногодишната инфлация през тази година ще е двуцифрена.

Чобанов отбеляза, че е необходимо да се решават кризите, като първо се предприемат антикризисни мерки и после бъдат очертани дългосрочни реформи след съставянето на редовен кабинет. По думите му в политическия сектор има неразбиране, че без реален диалог няма как да се случи така, че икономиката да е подготвена за това, в което предстои да влезе.

Съдебната реформа е част от разбирането как трябва да вървим напред, нужни са конституционни промени, коментира депутатът. И припомни, че още миналата година ДПС внесе такъв законопроект, по не срещна подкрепа от партиите, които иначе твърдят, че искат същата съдебна реформа.

По думите Петър Чобанов в сегашния План за възстановяване и устойчивост има неизпълними проекти. Трябваше да дадем отдавна хоризонт за начина, по който ще функционират мощностите на "Мариците", за кажем каква ще е перспективата пред работещите в тях. Вярвам че ще могат да се предоговорят условията за затваряне на въглищните централи. Когато има ясната воля на българското правителство, се намира и пътят как да бъдат проведени преговорите, за да има успех. Важно е как планираме, подчерта Петър Чобанов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност