Интервюта

Ерджан Ебатин: ДПС е политически обединител, трябва да получи третия мандат

Решението на Румен Радев на коя партия ще връчи третия мандат за съставяне на правителство ще бъде показателно за политическата зрялост и на президентската институция. То ще покаже насоката, по която трябва да върви политическият процес, от гледна точка на това дали ще се търси консенсус в политическото пространство. Това заяви народният представител Ерджан Ебатин в предаването „Беновска пита – Радио К2”.

„Въпросът с връчването на третия мандат трябва да излезе от аурата, от политическото говорене и политическия популизъм! Защото, ако останем в този спектър на политическо възприемане на нашите действия, много трудно ще може да се сформира кабинет. Впрочем кабинет не се сформира и затова че политически партии, включително политически лидери митологизират образа на политическия опонент в негативен аспект”, коментира Ебатин.

Политическият терен в момента е много раздробен. Говоря за това, че единствената сигурна политическа формация от гледна точка на представителство, включително и в следващия парламент след провеждане на избори, за мен е ДПС! Ние сме наясно с нашата теренна подкрепа, с това до каква степен избирателят ще даде своята подкрепа за ДПС. Това няма да бъде сензация. Но всички останали политически субекти се борят по отношение на избирателя, който би гласувал за тях. И в този смисъл те се противопоставят едни на други, с оглед на едни бъдещи избори да имат по-добро политическо представителство и да се търси уравновиловка на политическия терен, заяви народният представител от ДПС. Според него това е една от причините, заради която отиваме от избори на избори.  Другата причина е, че популизмът стана основна и водеща черта в поведението на лидерите и на партиите. Това стана основен модел за правене на политика, категоричен бе Ебатин.

Илиана Беновска цитира анализ на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който бе част от послеслова му към книгата „Съвременният политически мит“ на политическия анализатор Самуел Леви! „Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия за изход от кризата, а не разделянето на обществото на добри и лоши, на справедливи и виновни!“, казва още преди 13 години Доган. И добавя: „Търсенето на виновност във всички и във всичко възпроизвежда основание, върху което „героите-спасители“ стават необходими!“.

„Чакаме ли „героя-спасител“ да дойде с третия мандат и да обедини България? И може ли ДПС да бъде този „герой-спасител“?“, попита Беновска. Ерджан Ебатин отговори, че тезата на Ахмед Доган засяга начина на психологическо възприемане на политическия терен. Той продължи: „Когато се противопоставяш и търсиш противопоставяне, неминуемо ефектът от това търсено противопоставяне е, че в обществото се очаква някакъв външен „герой-спасител“ да дойде! По-скоро това е тезата на г-н Доган! И че всички останали политически теренни играчи нямат този капацитет да бъдат „герой-спасител“! В този смисъл ДПС не представлява точно този образ на „герой-спасител“. ДПС е реалистична партия. В първата теза на това изложение, което Вие цитирахте по отношение на това, което е написал г-н Доган, аз видях следното нещо – по-скоро вместо да търсим противопоставяне и противоборство, ние трябва да гледаме на живота от гледна точка на неговите реалности. Това не се прави. Има едно изкривяване, когато се представят каквито и да е проблеми в политическия спектър, тук може да засегнете какъвто и да е проблем, в парламентарното пространство политическото изкривяване на какъвто и да е въпрос, това изкривяване се търси от гледна точка на противопоставянето между политическите опоненти!“.

През всички години от създаването си до днес ДПС е най-реалистичният политически формат, който не търси никакъв популизъм в своите тези! Това политическо поведение ще се преекспонира и ако ДПС получи третия мандат! „Като политическо поведение ние ще бъдем абсолютни реалисти и ще търсим политически консенсус на база на ценностите, които сме заявили за търсене на изход от кризата! Защото кризата е във всички сектори на страната, но в основата си тя е политическа!“, категоричен бе народният представител от ДПС.

Беновска попита отново: „Кажете ясно, може ли ДПС да обедини и да поведе България?“. Ебатин отговори: „Не виждам друг политически формат, който може да го направи! Независимо дали този мандат ще бъде успешно реализиран, ние ще положим основите на бъдещия политически диалог и консенсусния формат, около който трябва и ще бъде сформиран, ако не сега, то следващия път, един стабилен кабинет! В това съм абсолютно убеден, с оглед на абсолютните политически реалности! Искам правилно да се направят тези изводи, защото в момента ние сме в историческо време. Третият мандат е последният мандат за реализация. Дори този трети мандат, от гледна точка на това, че има голямо политическо противопоставяне и вече априори политическите лидери са възприели, че този мандат е формална политическа игра и той трудно може да бъде реализиран, независимо от това, посочването на изпълнителя на третия мандат в лицето на политическите формации, е важен знак по пътя, по който обществото трябва да върви! Кажете ми друга политическа сила, която да обединява целия потенциал на българската нация!“.

 „Ако искаме да излезем от обръча на популизма, ако искаме да излезем от този тежък политически натиск, под който функционира целият политически модел на страната – има ли друг вариант, освен ДПС? Връчването на третия мандат е ясен политически знак по пътя, по който трябва да върви българското общество, от гледна точка на това, че ние трябва да излезем от тази хватка на популизма! От гледна точка на това, че ние трябва да излезем от това политическо противопоставяне и да поставим реални приоритети на страната, така, както сме го правили! ЕС и НАТО - това са стратегически стъпки на страната, но преди това те са били стратегически стъпки на политиката на ДПС за бъдещето на страната. Ние сме заявили първи кои са стратегическите стъпки, по които страната трябва да върви, а това са влизането в Шенген, политики по отношение на околната среда, преодоляване на политическата криза, търсене на диалог между политическите партии!”, каза още Ерджан Ебатин.

Депутатът заяви, че Румен Радев отдавна е забелязал пътя, по който трябва да върви страната. Друг е въпросът дали все още има политическия кураж да преодолее този обществен популизъм, който е получен в резултат на популизма на политическите партии. И обобщи: „Но един човек трябва да има в крайна сметка мъжеството да преодолее този популизъм, който е наслагван години наред и да посочи пътя, по който трябва да върви страната! Защото независимо от това дали ще се реализира третият мандат, или не, той ще трасира пътя, по който ще се развива страната! По този път президентът е много важен и е много важно да се покаже, че целият потенциал на страната трябва да бъде включен и да няма популизъм, защото това е единственият изход от кризата!“.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност