Интервюта

Рамадан Аталай: Обществото очаква коалиция от 4 или 5 партии за кабинет. Да седнем на масата и да съставим преходно правителство

Обществото очаква по-широка коалиция за съставянето на правителство, защото няма доверие в нито една партия да управлява самостоятелно. Това коментира зам.-председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай, народен представител от ДПС, в предаването „120 минути“ по bTV.

Попитан дали ДПС ще бъде балансьор, той отговори: „В тази ситуация, в която се намират днес политическите партии, е много трудно да се наречеш балансьор и да кажеш дали ДПС е онази политическа формация, която може да изведе страната до състояние, в което да има правителство. Имаме седем политически партии в парламента. Дори чисто математически да направим анализ, се вижда, че без четири сили няма как са се сформира правителство, обясни той.

ГЕРБ изпуснаха възможността да чуят какво иска обществото и да поемат отговорно задачата си, за да предложат правителство, подкрепено от поне четири формации. Грешката на ГЕРБ бе, че не намериха онази комуникационна и коалиционна култура, въз основа на която да съберат всяка политическа формация и да направят заедно с проф. Габровски разговора. Седемте приоритета на проф. Габровски не бяха обсъдени с политическите партии. Тук е грешката, посочи още Аталай.

Тези, които не подкрепиха кабинета „Габровски“, търсиха причина да се дистанцират. Те не потърсиха начин, как да се включат в съставянето на това правителство. Ако търсиш причина, винаги можеш да намериш такава. От едната страна е Бойко Борисов, от другата – Кирил Петков. Ситуацията в страната обаче е такава, че ни вкарва в задънена улица. Светът се променя, но ние не искаме да се променим заедно с него“, каза още Рамадан Аталай.

Политическите формации сме изпратени в НС от обществото с ясната цел да съставим правителство и то не от една партия, а от четири или пет, на които програмите са абсолютно идентични, каза Аталай. И подчерта, че шест от партиите в НС са евроатлантически ориентирани

Всички искаме да изведем страната от кризата, да намалим инфлацията, да създадем условия за растеж и обществото да има поносимо бъдеще, заяви още депутатът. И изтъкна:

Проблемът според мен са лидерите. И то Аз-ът на лидерите. Една част от тях ги е страх, защото знаят каква отговорност поемат. В условията на криза винаги очакваш да натрупаш някакви негативи”, каза Аталай.

Борисов се страхува, че евентуално ГЕРБ може да се изложи и да не могат да управляват. Затова предложи правителство, което не е политическо, макар че има сред тях експерти. Петков пък е неопитен – той не знае как работят вертикално и хоризонтално институциите в България. ПП освен комуникационна култура, нямат и коалиционна. Те нямат и познания за управление на страната, анализира ситуацията Рамадан Аталай.

Знаете ли как си представям площадката на политическите партии? Като една добруджанска нива, която не е виждала дъжд от две години – изсъхнала и на парчета, къде пукнатини, къде пропасти. В тях може да вирее само троскота, само онези плевели, които няма да допринесат нищо добро за нацията и на хората, образно заяви депутатът от ДПС.

Сега между обществото и партиите има голям разлом. Не следваме дневния ред на избирателите, подчерта той.

Ако „Да, България” и „Продължаваме промяната”, която всъщност е пропадането, смятат, че техните избиратели са ги изпратили в парламента, за да бъдат крайни, да не възприемат кризисната ситуация и да не приемат определени приоритети за излизане от кризата, аз съм убеден, че можем да намерим избиратели на „Промяната”, които очакват да има правителство. Кирил Петков и Христо Иванов не може еднолично заради техния си Аз и техните си интереси да не се съобразяват с това, което и техният, и нашият избирател искат, категоричен бе Аталай.

В БСП в момента ври и кипи един популизъм. Подеха го тези, които казаха, че с дясна политика ще направят леви постъпки. Популизмът в световен план ражда само още по-голям популизъм. БСП ще бъдат онази политическа формация, за която ми зададохте въпроса в началото - дали ще бъдат балансьорът и дали ще се съобразят със ситуацията в света, с кризисната ситуация в страната и дали ще се включат, за да се състави преходно правителство. Как ще го наречем е без значение. Но нека ако има правителство с програма, да видим и техните приоритети какви са. Ще видите, че те не се различават много от тези които предлагат ДПС, ГЕРБ и дори „Промяната”, коментира още Рамадан Аталай.

Задачата днес е всички политически формации да седнем на масата, да направим преговори и да съставим преходно правителство, с което да измъкнем страната от кризата, подчерта народният представител.

Когато се вземат сериозни решения, включително за Изборния кодекс, да излезеш пред парламента, да застанеш на едни палета, да създаваш палетна коалиция и да си против това, което се приема, вместо да стоиш в зала и да се бориш за идеите си, и да чакаш да видиш до коня баща си или г-н Атанасов, за да те подкрепят, не го разбирам, обобщи Аталай.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност