Интервюта

Илхан Кючюк: Политическият елит не издържа теста Шенген, защото е разделен. Европа очаква от нас да отговорим на предизвикателствата

Решението за Шенген беше тест за целия български политически елит. Той не се оказа на висотата на очакванията на собствените си граждани. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” в интервю за Нова тв. 

Не минахме теста Шенген, защото сме разделени. Разделена нация никога не е успявала, нито в исторически план, нито пък ще успее в бъдеще, каза Кючюк.

Нацията ни е разделена, защото на първо място политическият ни елит е разделен. Виждате какви дебати водим в България – определяме се на прогресивни и други, които са част от миналото, въвеждаме маркери, които ни разделят, допълни той.

България има своите проблеми. Но корупцията няма пряка връзка с приемането ни в Шенген. Австрия, с нейния министър-председател, в момента се бори във вътрешнопартиен план с корупцията. И на него му трябва аргумент - разиграва картата корупция срещу сигурност, коментира още евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа”.

Илхан Кючюк заяви, че трябва да бъде направено всичко възможно да има редовно правителство, което да изведе страната от кризите. „Влизаме в трапа. България се отдалечи от Шенген и се отдалечава от еврозоната. Европа очаква от нас да отговорим на предизвикателствата”, обясни той.

Кючюк не се ангажира дали ДПС ще подкрепи правителство на Николай Габровски. Движението иска първо да се запознае с програмата и структурата на проектокабинета. „Нека процедурата се извърви докрай. Следващите два дни са ключово важни”, каза Илхан Кючюк.

За хартиената бюлетина той заяви, че гражданите искат да гласуват по два начина. „Нека да дадем право и на двете страни. Слушам небивали аргументи, че спирачка пред приемането на България в Шенген е това, че парламентът е приел хартиената бюлетина. 90% от европейските държави гласуват на хартия”, посочи Кючюк.

Той коментира и срещата на президента Румен Радев с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Срещите между Радев и Ердоган са повече от наложителни. Двамата президенти очертаха редица предизвикателства. Дадоха добри решения по отношение на енергетиката, справяне с миграционния натиск, търговията, двустранните отношения. Съвсем нормално е двете страни, когато се намираме в кризисен период, да  си партнират много по-динамично, за да търсят решения на сложните регионални и глобални проблеми, каза Илхан Кючюк.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност