Интервюта

Петър Чобанов: До 2 г. минималната заплата трябва да е 50% от средната

До 2 г. минималната работна заплата трябва да е 50% от средната. Това коментира председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ДПС доц. Петър Чобанов в интервю за бТВ.

„За прилагането на тази мярка, която е  гласувана от Европарламента, има двугодишен период. Плавно през този период ще се стремим към това минималната заплата да отговаря на европейските изисквания. Трябва да видим и дали икономиката може да си го позволи“, обясни той.

По думите му всеки 10 лв. увеличение на минималната работна заплата са допълнителни 50 млн. лв. разход за бюджета.

„Има много нисък икономически растеж – едва 1,1% и въпреки това, което е по-важно, това е третият по големина растеж в ЕС. Т.е. ние сме класирани след челните страни, но с много нисък икономически растеж. Предупреждението е, че европейската икономика влиза в рецесия и че ще става все по-трудно да се изплащат заплати“, заяви Чобанов.

Доц. Петър Чобанов бе категоричен, че е необходим редовен кабинет, който носи ясна политическа отговорност и който бързо може да разработи бюджет, зад който за стои.

"Това, с което ще посрещнем 2023 г., са всички мерки, които бяха предприети през текущата година. В това число и увеличение на пенсиите и някои други доходи", каза Чобанов.

"До 31 октомври служебният кабинет внесе проект за удължаване на бюджета. Служебният кабинет няма как да приеме отговорността от наследството на предишните управляващи от ПП, което е за 11 млрд. дефицит и всяка следваща година нов дълг по 16 млрд. лева. За нас е важно да има редовен кабинет, а не бюджетът да се превърне в предизборна борба", заяви председателят на бюджетната комисия.

Той коментира и компенсациите заради скъпата енергия: "Това, за което призовават международните финансови институции, е, че мерките за помощи за енергия трябва да бъдат таргетирани".

"ДПС също смята да предложи вариант за поевтиняване на горивата. Предстои заседание на групата за това", съобщи Чобанов.

"В ДПС има ясен механизъм за приемане на решения. Ние ще подкрепим кабинет с ясни мерки и хоризонт на действие. Не е въпросът само ГЕРБ какво предлага. Важно е конкретните предложения да бъдат обсъдени в диалог и да се направи рамката как да изглежда антикризисната програма. Все още това не се е случило. Ние сме отворени за диалог, когато се стигне до това, ще го направим добросъвестно, за да се състави редовен кабинет.

Позицията на ДПС е ясна от няколко парламента насам - да не се допускат рецидиви от миналото. Да се възстанови диалогът между институциите и ние работим в тази посока. Такива бяха и думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ", уточни Чобанов.

Петър Чобанов коментира и скандала в Народния театър. "Велислава Кръстева бе подложена на гонение и дискриминация заради политическите си убеждения. Това е безпрецедентно", каза Чобанов. И изтъкна професионалното отношение и подкрепата на Кръстева към всички гилдии в културата по времето, когато тя бе ресорен зам.-министър.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност