Интервюта

Джейхан Ибрямов: Трябва да се търси кабинет на база модел на политики, а не на основата на модел на партиите

През последните 10 години се нагледахме на едни управления на базата на коалиционни формули. Философията на ДПС е обратната – партиите трябва да си взаимодействат на базата на проблеми на хората, които трябва да решат и така да се състави правителство. Това заяви депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов в предаването на Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“.

За да се сформира правителство, партиите трябва да започнат да си говорят, да има диалог. Първата фаза на този разговор е започнала, но партиите все още не се чуват. Няма консенсусен език, който да генерира идеи и на базата на тези идеи да се състави правителство, добави Ибрямов. Той заяви още, че ДПС участват в тези консултации с ясното съзнание, че могат да отворят пътя към следващите етапи на диалога.

ДПС е партия с ценности и затова смятаме, че формулата на коалициите не работи в момента.  Според нас трябва да се търси кабинет по модела „важни са политиките за страната, важни са проблемите на хората и бизнеса“. Важно е да изведем не 16, не 32, не 50, а няколко основни  приоритета, заяви Джейхан Ибрямов и ги посочи.

На първо място е инфлацията, която продължава да расте. Трябва да има такива мерки, които да направят така, че да бъде поносима за хората. Важно е се определи помощта за бизнеса, особено за малкия и средния. Помощта за българските общини. А също така и помощта като енергоносители за хората. Важно е да се накара самата администрация да заработи с адекватни темпове, за да се върне авторитета на тази администрация. И не по-малко важно е да има ефективен контрол, който да се осъществява от законодателната власт чрез съответните комисии, каза Ибрямов.

Според него всяка политическа сила би застанала зад тези приоритети.

Тези приоритети ще могат да се реализират от работохолици, експерти, професионалисти, хора с качества. Не трябва да търсим на съответния човек място за работа, а на база съответните политики трябва да се намери подходящия човек, който да ги изпълнява, добави Ибрямов.

Той припомни изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че когато една задача не може да се реши по традиционния начин, идва на помощ нетрадиционния начин. Това е да се търси консенсус на база модел на политики, а не модела на партиите: Да се договарят като общ брой народни представители, за  да се състави коалиционно управление, каза Джейхан Ибрямов.

За ДПС няма никакво значение на кого ще бъде връчен третия мандат. Единственото важно нещо са демократичните процедури, които ще предложи партията, която получи третия мандат. Нашият апел е да следваме модела на политиките. А не партията, като вземе мандата да каже – дайте сега, ние сядаме с тези партии и правим коалиционно управление, добави депутатът от ДПС.

Джейхан Ибрямов заяви, че ако ДПС получи третия мандат ще покани всички партии на разговори и на базата на предложените политики и мерки ще се състави кабинет от експерти, професионалисти, не политици и работохолици.

 

Той добави, че са важни приоритетите, мерките и политиките, които ще предложат и че за ДПС няма разделителни линии, важно е развитието на страната, приоритети са проблемите на гражданите.

Той не се ангажира в какъв срок ще се сформира кабинета, но заяви, че се надява това да се случи скоро.

Докато не приключат консултациите при президента и не бъде връчен първия мандат, ние не можем да гадаем кога ще е този краен срок, каза Ибрямов.

Според него обаче час по-скоро трябва да има работещо, редовно правителство, с подкрепящо мнозинство, „защо не и от всички партии в това Народно събрание“.  Така ще започнат да се изпълняват мерките и политиките, които ще накарат държавата да започне да излиза от кризите, а хората ще почувстват сигурност и спокойствие за бъдещето си.

Това трябва да стане час по-скоро, надявам се до края на годината да приключи този процес, заяви Ибрямов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност