Интервюта

Халил Летифов: Времето на празните приказки свърши. Нужен е диалог по конкретни политики за излизане от кризата

48-ото НС носи белезите на предходните 46-о и 47-о НС, но трябва да се направят усилия настоящият парламент да не повтори тяхната съдба. Това заяви зам.-председателят на ДПС Халил Летифов в интервю за предаването „Беновска пита”.

“Ситуацията в България е кризисна и е много по-тежка от средните мащаби в европейската общност. Всеки в 48-ото НС трябва да поеме своята отговорност. Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България, е най-същественият въпрос, защото видяхме в следствие на “усилията” на няколко управления как днес кризите са много по-тежки. Диалогът в българския парламент и политика е тежко миниран”, каза Летифов. И подчерта, че големите червени разделителни линии се превърнаха в окопи.

Беновска отбеляза, че лайтмотивът на ДПС е диалог и попита защо някои успяват да са диалогични, а други не. Халил Летифов подчерта, че ДПС са диалогични и носят отговорност, защото поведението на голяма част от политическите формации в парламента е изборно. Няма как да се говори по политики, а на преден план да се поставя провеждане на следващи избори, подчерта зам.-председателят на ДПС.

“Това е умишлено тикане на НС към неговия край. Трябва да си дадем ясно сметка какво ни казаха българските граждани, какво те очакват от нас и как се постига това - времето на голите приказки приключи. Необходим е диалог по политики, всеки да каже с какво ще направи компромис и как ще изглежда той. Ние от ДПС не поставяме условия. Единственото условие е да не се променя геополитическата ориентация на страната”, каза Летифов.

Той подчерта, че ДПС ще участва в разговори, пренебрегвайки партийния си интерес и единственият компромис, който няма да направи е свързан с геополитическата ориентация на България.

Всички теми са на масата за разговори и най-важните теми са как една по една решаваме кризите и даваме сигурност на българските граждани и бизнеса. Ако епохата на 48-ото НС продължи в същия стил, тя ще задълбочи кризите и още донесе по-голямото недоверие на гражданите и бизнеса в институцията парламент. Това е недопустимо. Дали сме си сериозна оценка за ситуацията и затова посланията, които изказваме всеки ден, са за диалог. Затова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че ние еднакво си говорим с всички”, заяви Летифов.

“Ние ще участваме в разговори с първата политическа сила ГЕРБ-СДС. Ще участваме в разговори за политики, ако те ни поканят. Ако ни поканят и вторите, ще участваме в разговор, но идеята е да се търси решение за съставяне на правителство”, каза Летифов.

Беновска попита дали ако ДПС вземе мандата, тези партии ще подкрепят Движението. Летифов заяви, че не може да отговори на този въпрос, но ДПС ще направи всичко възможно да бъде излъчено работещо правителство, ако Радев връчи мандата на Движението. Той добави, че Тройната коалиция доста дълго време е преговаряла и е изкарала 4-годишен мандат.

Летифов коментира, че за да се предполага, че ще се случи кабинет с третия мандат, означава, че са зачеркнати първите два мандата, но по-важно е да се предпостави диалогът и разговорите, за да се стигне до решение, без значение в кого ще отиде мандатът, защото е възможно с третия мандат Радев да избере всяка една от останалите политически групи. “Първо трябва да оползотворим времето, което ни се дава, да изградим колоните. Надявам се политическите сили да си дадат сметката за отговорността, която носят”, подчерта Летифов.

По отношение на закупуването на новите изтребители Ф-16 Летифов заяви, че позицията на ДПС е ясна - купуване на сигурност за България, а не просто закупуване на едни самолети.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност