Интервюта

Рамадан Аталай: Още през октомври 2021 г. внесохме законопроект за ограничаване на свръхпечалбите в енергетиката

Още през октомври 2021 г. ДПС внесе законопроект за ограничаване на свръхпечалбите в енергетиката. Той е едно към едно с приетия от Европейската комисия регламент за свръхпечалбите. Това заяви зам.-председателят на парламентарната Комисия по енергетика Рамадан Аталай в студиото на "Денят ON AIR".

Нашият законопроект още тогава казваше, че свръхпечалбите от държавните и частните предприятия трябва да бъдат взети, за да може да бъдат компенсирани производителите в страната и да може да натиснем инфлацията. Ако тогава другите политическите формации ни бяха подкрепили тогава, инфлацията днес щеше да бъде максимум 10%", поясни Рамадан Аталай.

Той бе помолен до коментира предложения от ГЕРБ закон за облагане на свръхпечалбите от руски петрол и ме попитан възможно ли е още от декември цената на горивата да е с лев надолу?

"Идеята на Делян Добрев е от миналата година, когато цените на горивата започнаха да се качват и когато изискахме от ЕС дерогация за получаване на горива, защото няма как "Лукойл" да обработва горива от Саудитска Арабия, докато не променят част от технологиите си. Тогава разликата в пазарните цени на уралския и другото гориво бяха съществени, то се вижда и днес. Оттогава има и съмнения, че цената в България би трябвало да бъде по-ниска от това, което се предлага", каза Рамадан Аталай.

По думите му трябва да се направи анализ, но той трябва да е заедно с "Лукойл".

"Министерството на икономиката покани на разговори "Лукойл" и компанията направи първата стъпка, доколкото знам те отстъпиха с около 0,10 - 0, 20 лв. разлика в цената. Да, може да бъде намалена цената на горивата, но не мога да ви кажа дали ще бъде точно с лев. Ще подкрепим предложението на г-н Добрев", допълни Аталай в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че има начини "Лукойл" да влезе в нормите, ако досега предприятието не е спазвало всички закони.

"В годините назад всички правителства са правили определени отстъпки към това предприятие и би трябвало веднъж завинаги да се прекрати, и "Лукойл" да е онова предприятие, което си плаща данъците в България, да не прави свръхпечалби. А ако има някой, който си е затварял очите, би трябвало да си понесе отговорността", категоричен бе народният представител от ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност