Интервюта

Йордан Цонев: Филмът с непоисканата подкрепа свърши

Избирателите искат кабинет. Всички избиратели. Това заяви зам.-председателят на парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС, в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Решаването на всички кризи започва с решаването на политическата, категоричен бе той.

В миналото ни "опаковаха" с БСП, сега с ГЕРБ. Не може да се търси на базата на измислени факти "опаковане" на ДПС. Трябват аргументи, каза Йордан Цонев.

"Хората искат кабинет, а политиците обичат да градят политическата си физиономия на някакви отрицания. Електоратът на всички партии иска кабинет, нищо че някои говорят друго. Няма отговор на въпроса "защо" партиите не искат кабинет. Твърденията не почиват на фактология", посочи той.

В кулоарите на парламента ни казват - вие сте най-предвидимата партия, най-евроатлантическата, подкрепете ни, сподели Цонев.

"В кулоарите казват, че сме най-постоянната партия за евроатлантизма. Добре, кажете го публично на електората си. Обяснете на електората това, което го казвате в кулоарите", призова Цонев. И заяви: "Като няма да го кажат, няма да има подкрепа. Свърши този мач. Филмът с непоисканата подкрепа приключи.".

ГЕРБ изглеждат най-сговорчиви и затова народът им даде първо място. Но трябва да играят по-твърдо ролята си. И трябва да поканят по-ясно партиите. Да заповядат на масата на преговорите. Трябва да го правят като партия, спечелила изборите. Народът видя в ГЕРБ стълб, около който ще се проведе диалог и ще се формира правителство. Затова трябва да действат по-твърдо, продължи Йордан Цонев.

В този случай имаме нюанс на упрек към ГЕРБ. Трябва да играят малко по-твърдо ролята на полюс и да поканят с ясна формула и параметри партиите. Да кажат „да, ние разбираме политическата си отговорност, знаем, че зимата ще бъде тежка, но искаме да направим правителство. Заповядайте на масата за преговори. Кажете против какво сте. Не че не го казват, нашето усещане е, че го правят не като лидер, спечелил парламентарните избори“, добави Цонев. И заяви, че ДПС ще положи всички усилия да има правителство в този парламент.

Цена, която не би трябвало да платим, за да има кабинет, е да променим геополитическата ориентация на България. Но защо трябва непременно да положим всички усилия, за да има кабинет, отговорът е много прост - точно това искат избирателите“, каза още Цонев.

Партиите, които поставят разделителните линии играят играта "всичко или нищо" - това е тяхната игра, каза още Йордан Цонев. И добави: "С "всичко или нищо" си близо до нищото.".

В последните четири избора структурата на парламента е една и съща, обърна внимание зам.-председателят на ДПС. Според него посланието на избирателя е "счупете червените линии".

Цонев разказа, че го спирали избиратели. Дори днес една кола спряла до него и шофьорът му казал: "Искаме кабинет!".

Цонев каза, че за България ще бъде полезно да бъде в еврозоната. Запитан знае ли за доклад на БНБ, според който приемането на единната валута не е добре за страната, той отговори, че не знае.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност