Интервюта

Хамид Хамид: Очаквам съгласие за правителство, ДПС ще разговаря с всички

Зам.-председателят на ПГ на ДПС и председател на вътрешната парламентарна комисия Хамид Хамид очаква има съгласие за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-о Народно Събрание. Движението ще положи максимални усилия за това и ще подаде ръка на всички разумни идеи и всички разумни политики и програми за сформиране на правителство. Това заяви Хамид в предаването „Политически некоректно“ по БНР.

Той припомни, че избирателят е поставил изключително тежка и трудна задача пред политическите партии след изборите на 2 октомври, но това не означава, че не трябва да се водят разговори за формирането на редовно правителство.

Избирателят ни възложи минимум трипартийно коалиционно правителство, дори и четирипартийно, ако се гледат червените линии, които поставят някои формации, така че ще бъде трудно“, обясни Хамид. И подчерта, че ДПС ще участва в разговори, на които бъде поканено и ще търси диалога. „Защото без диалог няма нищо да се постигне“, категоричен е той.

Ще разговаряме с всички политически сили. Неведнъж сме заявявали, че парламентът е място за разговори и за диалог. Червени линии – с този „не“, - този „да“ – предварително са обречени на неуспех и издават онези, които поставят червените линии, че харесват само себе си. Ние няма да поставяме червени линии никъде“, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС. И обеща, че ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи поканата си за среща към тях преди получаването на мандата, Движението ще откликне, както би участвало и в други разговори, ако бъде поканено и бъде потърсено за мнение или подкрепа.

Ние сме в парламента и всички трябва да говорим помежду си. С такива изявления „няма да дойдем“, „с вас не искаме“ не може да се постигне нищо градивно“, заяви Хамид.

На въпрос кои са по-трудните разговори: за управление или за подкрепа на политики Хамид уточни: „За плаващи мнозинства може да се говори тогава, когато се избере правителство на малцинството или експертно такова и по определени теми се търси подкрепа“. И се мотивира: „Трудни са тези плаващи мнозинства, нестабилни са правителства, които разчитат на плаващи мнозинства, но тъй или иначе трябва да има разговори за политики, защото, ако няма разговори за политики, обществото остава с впечатлението, че има разговори за нещо друго“.

Хамид заяви, че досега единствените разговори, които са водили са с г-н президента Росен Плевнелиев и г-н Соломон Паси и там са изложили вижданията си по основни политики, които биха срещнали подкрепата на ПГ на ДПС.

Изборът на председател на НС или неизбирането на председатели на определени комисии няма как да е индикация за мнозинство в една или друга посока“, категоричен бе Хамид по повод на намеците, че се е формирала нова коалиция около избирането на Вежди Рашидов. И заяви: „Ако беше така, отдавна щяхме да сме сформирали управляващото мнозинство“.

Въз връзка с разразилите се напоследък спорове за еврото Хамид подчерта: „Ние нашата позиция сме я заявили много, много отдавна и тук няма как да се търси управляващо мнозинство, защото 90% от състава на парламента подкрепя въвеждането на еврото“. Като обясни, че при гласуването е имало нюанси, тъй като някои народни представители са искали да разберат дали 2024 г. е точният момент това да се случи, но не защото не искат да приемат еврото. „Еврото отдавна е поставено на дневен ред и според някои експерти, ако изтървем 2024 г., може да разчитаме на това след 10 години“, отбеляза Хамид.

В обществото има доста големи проблеми – енергийната криза, цените на продоволствените продукти и т.н. Но първо трябва да бъде разрешена политическата криза, за да се търси решение и на всички останали кризи“, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Хамид Хамид отново осветли споровете около председателството на парламентарната спортна комисия, предшествано от посещение на Кирил Петков в стаята на ДПС в парламента. „Ние си говорим с всички политици от всички парламентарни групи и не виждам нищо лошо да разговаряме и с г-н Петков. Имаме достатъчно положителни неща, за които да си говорим. Аз участвах в преговорите за съставянето на комисиите и разпределянето на председателските места. Тъй като няма оформено мнозинство, те се разпределиха по математическа формула в зависимост от представителството на всички парламентарни групи в процентно отношение на брой народни представители. Ние, от ДПС, коректно изчакахме абсолютно всички партии да заявят за кои комисии имат желание и поискахме онези, които останаха незаявени“, обясни Хамид.

И допълни: „Още от самото начало комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, по бюджет и финанси, околна среда, спорт не бяха заявени от никого. И ние заявихме, че за тях ще си издигнем наши предложения. Мисля, че това се прие от председателския съвет. Да, имаше разговори от ПП: „дайте ни това, дайте ни онова“. Ние казахме, че залата ще реши и ще издигнем председатели“.

Колкото до намесването на президентската институция в този скандал, Хамид се пошегува: „Като че ли лятото продължи доста дълго, температурите през деня са доста високи за този сезон и когато някой ходи без шапка под слънцето, може да има някакво отражение. Така си го обяснявам. Другото обяснение е, че нощно време пък много рязко падат температурите и някой може да е настинал – нямам представа“.

А в сериозен план допълни: „Някой търси някаква причина да поставя себе си и собствената си персона на дневен ред. Всеки политик е свободен сам да използва инструментариума, с който работи“. И подчерта, че всички сме чули и отговора на г-жа Весела Лечева, и на президента Румен Радев.

Аз не съм чул никой и от екипа на г-жа Лечева, и от президентския екип да е звънял на ДПС и не мисля, че това е начинът, по който следва да се определят председателските места в комисиите. Това го решава залата. Всяка партия е свободна да си издигне кандидат и който получи подкрепа – получи. Който не получи, не трябва да търси чак такава екзотика и да намесва държавния глава, г-жа Лечева. Още не са казали, че Рамзан Кадиров е звънил“.

По повод на неизбрания председател на земеделската комисия, предложен от ПП – Иван Христанов Хамид Хамид заяви: „Нямаме представа защо издигат човек, който според мнението на всички народни представители е неподходящ и се е компрометирал. Ние не издигаме представител за председател на комисията, така че нямаме претенции наш народен представител да оглави комисията по земеделие“. И препоръча на ПП да издигнат подходящ представител за тази комисия.

„Ние ще продължим да издигаме наш представител като председател на комисията по спорта, защо тя не беше заявявана от самото начало и ДПС каза, че ще издигне. Няма да подкрепим г-н Христанов. Нашите специалисти по земеделие имат доста резерви по отношение на неговата работата“, обяви Хамид Хамид.

Персоната има значение. Нали няма да възразите, че ако комисията по вътрешна сигурност се бе паднала на ПП, едва ли можеше да я оглави Бойко Рашков“, мотивира се Хамид. И уточни, че парламентарният правилник регламентира начина какво става, когато една комисия остане без председател – заседанията й се организират от председателя на парламента.

По повод на твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че престъпността в България се е върнала на нивата от 90-те години и че има национална катастрофа председателят на вътрешната комисия в НС заяви: „Фактът, че се зачестяват престъпления, за които мислехме, че вече са овладени и случаите са единични – мисля, че главният прокурор визираше и престъпленията в транспорта, и „ало“ измамите, и появата на ОПГ наново, и наркоразпространението – т.е. там, където държавата е имала успех, главният прокурор вижда доста голяма стъпка назад. Ние – също. Тези престъпления много зачестиха и държавата като че ли даде знак, че е безсилна по отношение на престъпленията в транспорта, престъпленията, свързани с наркоразпространението, използването на наркотици от водачи на МПС. Като че ли спряха да се разкриват тези, които продават наркотиците и общественото мнение се концентрира само върху водачите на МПС, които използват наркотици“.

Хамид припомни, че ДПС достатъчно е критикувало политическото ръководство на МВР през годините, че не организира достатъчно добре борбата с престъпността, а се занимава с политическо инженерство и репресии срещу политически лица и политически партии. „Не е тайна, че ние от трибуната на Народното събрание всеки петък сме поставяли различни казуси, различни теми, различни съдби на хора. Това обаче като че ли остана извън дневния ред на повечето български медии“, припомни той. „Ние дадохме оценка за изключително слабото управление на г-н Бойко Рашков в МВР. Не само слабо, а и опасно управление, защото то застрашава устоите на демокрацията“, заяви Хамид Хамид.

Той уточни, че един човек не би могъл да се справи с проблемите, защото това е цяла система. „Но когато началството демотивира полицейските служители със своето поведение, това дава отражение на всички служители на МВР“, обясни зам.-председателят на вътрешната комисия.

И в тази връзка спомена закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което заговори по време на срещата на ДПС с главния прокурор Иван Гешев в петък, припомняйки въпроса си към него за последствията от този акт. Хамид обясни гласуването на ДПС против създаването през 2010 г. на тези институции по следния начин: „В доклад на ЕК, в становище на ЕК специализираните органи на прокуратурата и съда бяха нееднократно похвалени като начина да се води ефективно борба срещу организираната престъпност и някои по-тежки престъпления. Ние бяхме против и да се разширява прекалено много броят на съставите, които трябва да им бъдат подсъдни. Защото по този начин, когато един орган е специализиран, а се разширява прекалено много предмета на дейността му, той вече престава да бъде специализиран и това бяха нашите аргументи“.

Но отново подчерта, че „закриването им, без да се прави сметка за броя на висящите производства там и без да си дават сметка, че по този начин се създава комфорт на организираната престъпност, е изключително лоша стъпка и последствията са налице“. „Първо, е демотивиращо за всички правораздаващи органи, че вече няма специализирани съд и прокуратура, които да се занимават с изключително тежки дела на специализираната прокуратура, а делата им бяха разпределени по областните съдилища, където са били и където всеки се познава с всеки. Ако една ОПГ в една област е достатъчно силна, има съмнения за качеството на правоприлагането в тази област и за нерегламентирани отношения между представителите на такава ОПГ и някои лица от съд, следствие, прокуратура и т.н.“, обясни Хамид. „Ние ликвидирахме нещо, което работеше“, категоричен бе той.

Хамид Хамид отново застъпи тезата си, че националното следствие и следователите трябва да обединят усилията си в разследванията. „В годините при промените на НК редица дейности бяха иззети от следователите и предадени на разследващите полицаи. По този начин остана един следователски апарат, който не е използван ефективно. Те имат експертиза, знания и подготовка, която далеч надхвърля тази на разследващите полицаи“. И настоя те да бъдат използвани с мотива, че иначе много от обвиненията падат в съда.

На въпрос дали смята, че правомощията на главния прокурор трябва да бъдат ограничени Хамид Хамид отговори: „Да, ние сме го написали в нашия проект за промени в Конституция, където са уредени тези правомощия. И от тези правомощия единствените правомощия на главния прокурор, които остават, са методическите указания по прилагане на закона. Надзорът за законност се премахва, премахва се участието на главния прокурор във ВСС. Той, както и двамата представители на съдилища – на ВКС и ВАС, нямат място там, защото този орган се използва от по-големите – поне така се говори в обществото – за кадруване през тримата големи в държавата“.

И обясни: „Ние със структурата на прокуратурата имаме проблеми открай време. И аз не съм на мнение, че тук персоната трябва да е водеща. Не, трябва да променим структурата и функционалността на тази система. А не като други колеги, които мислят само за персонална смяна и нищо друго. Затова още през февруари сме предложили нашите разписани текстове, в което взеха участие редица учени в правната сфера, практици, бивши конституционни съдии. И сме събрали проект, в който са залегнали идеите на цялото общество – разделянето на ВСС, ограничаването на правомощията на главния прокурор, ефективна средна съдебна система, въвеждане на фигурата на разследващия евентуални престъпления на главния прокурор и т.н. Филтрирали сме с много добър филтър и индивидуалната конституционна жалба – всеки да има възможност за достъп до Конституционния съд“.

„Критики към прокуратурата имаше и по времето на Никола Филчев, и по времето на Борис Велчев. Ние имаме проблем с функционалността, а не с персоната. Както и да се казва следващият главен прокурор, има ли значение, ако продължава да работи по същия начин със същите правомощия. Затова сме предложили конституционни текстове, които да регламентират ясно и точно правомощията на главния прокурор“, аргументира се Хамид Хамид.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС коментира и мандатността на обвинител №1, но подчерта, че тя е обвързана в основния закон с мандатността и на други членове на различни органи и институции, включително и в държавното управление. И заяви, че ДПС биха подкрепила намаляването на мандата на главния прокурор на 5 г., но това ще рефлектира върху намаляването на мандатите на конституционните съдии, тъй като всички те са в логическа връзка, а не да се подхожда едностранно. След което подчерта, че попълването на мандатите във ВСС и КС е задължително за сегашния парламент, защото иначе поставят под въпрос функционирането на системата.

На въпрос дали е доволен от работата на главния прокурор, Хамид Хамид заяви: „Напротив, много пъти съм критикувал прокуратурата защо не протестира оправдателната присъда на г-н Иво Прокопиев. По-специален ли е г-н Прокопиев, че всички присъди се протестират, а неговата не беше? Чували сте критики и от г-н Карадайъ, че неговият сигнал не беше разгледан обстойно“.

Във връзка с поисканата преди година оставка на Бойко Борисов и президента Румен Радев, към когото в момента не отправят такива призиви Хамид Хамид обясни: „Тогава поискахме оставките им, защото започна една тенденция за червени линии, за език, който изключва диалога между институциите и така ги мотивирахме – че когато между най-големите институции в държавата няма диалог, нищо добро не ни чака занапред. За съжаление, бяхме прави, защото оттам тръгна цялата тази политическа криза, на която и в момента берем плодовете“.

Но уточни: „Виждаме промяна доста сериозна в поведението и на двамата. Вече и двамата търсят този диалог, за който ние толкова настоявахме. Затова в момента не искаме оставката на нито един от двамата“.

„Това за диалога го научихме по лошия начин. Трябваше да стигнем дъното на тази криза, за да разберем, че трябва да има диалог. Това, че трябва да има диалог и за сформиране на правителство пак го научаваме по възможно най-тежкия начин. Ако сега не сме си извадили поуките от последните две години, значи ще трябва пак да търсим „сезона на гъбите“.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност