Интервюта

Мустафа Карадайъ пред "24 часа": Експертизата на ДПС ще върне стабилността и нормалността – затова България има нужда от нас в централната власт

  • Нужен е национален консенсус по най-важните въпроси – енергийна и продоволствена сигурност и независимост, казва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за в. "24 часа"
  • В ДПС няма А и Б отбори, има заедност и приемственост – това е философията на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган за правене на политика
  • Страната ни трябва да си гарантира нужните количества газ за зимата, а в дългосрочен план - 100% диверсификация
  • Рашков има голям грях към демокрацията - върна страха. А страхът по време на избори е средство за влияние върху резултата

- Г-н Карадайъ, в последния парламент видяхме повече битки, отколкото приети закони. Вие самият призовавате да се възстанови нормалността в политиката. Как изглежда тя за вас?

- От дълги години ДПС призовава за това. Нормалността и възстановяването на нормалността не означава реваншизъм. За да има просперитет, трябва да има обединение, трябва да има диалог. Последният парламент, както и предишните два бяха белязани от червените линии на омраза, разделение, противопоставяне и противоборство. Кабинетът на Кирил Петков превърна лъжата в норма, клетвопрестъпничеството в патриотизъм, нарушаването на Конституцията на Република България в героизъм. Нещо повече - клеветите и рисуването на фалшив образ за политическия опонент бяха средство за правене на политика. Налагаше се всеки ден да изобличаваме лъжите за ДПС на задкулисието около енергийния и медиен монополист Иво Прокопиев, което повече от 15 години инсталира хора и партии във властта, без да се явява на избори.

Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и да възстановим нормалността, демокрацията и държавността. Това може да стане само чрез диалог в името на бъдещето на България, в името на децата и внуците ни. Затова нашата нагласа за изборите е за победа. Победа за българските граждани. А тази победа минава чрез много добър изборен резултат на ДПС.

- Защо партиите все не успявате да намерите диалог помежду си?

- Защото тези, които бяха монтирани във властта от задкулисието на кръга “Капитал”, самонаричайки се “Промяната”, смятаха себе си за единствени и самодостатъчни. Видяхме докъде води това.

Ние от ДПС винаги сме казвали, че има теми, по които няма власт и опозиция. Днес повече от всякога е нужен консенсус по най-важните въпроси – енергийната и продоволствена сигурност и независимост. Политиците трябва да преведат страната през тежката зима, която идва. Основна цел и на служебния кабинет, и на следващото правителство е да овладеят енергийната криза, като гарантират суровини на достъпни цени за хората и бизнеса. И да осигурят прехраната на населението чрез пресичане на галопиращата инфлация.

- Спокойни ли сте сега, когато го няма Бойко Рашков във властта? Имахте големи пререкания с него като министър на вътрешните работи, особено в служебния кабинет миналата година.

- Не става въпрос за личността на Бойко Рашков. А за модела, който той наложи. След 32 години демокрация в България той върна милиционерщината и тормоза по време на избори. Болни възрастни мъже и жени, наши членове и симпатизанти през сълзи ми казваха: “Милиция не е влизала в дома ни от времето на опитите за насилствена асимилация”. Рашков има голям грях към демокрацията в България. Той върна страха. А страхът по време на избори е средство за влияние върху изборния резултат.

След 32 години на политическия терен се прояви отдавна забравена тенденция – публичната саморазправа с политическия опонент. Рашковщината доведе до ерозия на държавността. Давам ви пример какво се случи с подвижните секции на изборите миналата година. Тъй като гласуването е задължително, както е записано в Изборния кодекс, структурите на партията и най-вече младежката организация на ДПС имаха за задача да обхванат всички възрастни и болни хора и да ги включат в подвижните секционно-избирателни комисии. За съжаление, това не се случи напълно в миналите избори и се надявам, че сега младежката организация ще успее да обхване всички, които отговарят на условията за гласуване в тези подвижни секции. Но ето къде се прояви милиционерщината в миналите избори. За образуването на тези подвижни секции, както и на всички други отговарят общините под контрола на РИК и ЦИК. И ако има проблеми, общините трябва да сезират именно районните и Централната избирателна комисия.

Полицията и прокуратурата се сезират от РИК и ЦИК само ако има основание за това. Но на миналите избори масово се сезираше полицията, а не ЦИК или РИК. Нещо повече – полицията масово влизаше в домовете на болни и възрастни хора, без да има основание за това. Ето защо Рашков върна милиционерщината и реставрацията на комунистически прийоми!

Видяхте, ДПС отправи парламентарни питания за всеки един конкретен случай на полицейска проверка, превърнала се в тормоз по време на изборите. От отговорите на Рашков в пленарната зала стана ясно, че в почти всички случаи не е имало основания за образуване на досъдебно производство, което означава, че проверките са били с една цел - сплашване. Затова ДПС сезира с подписка и Европейската комисия, и Европейския парламент за безобразията по време на юлските и ноемврийските избори миналата година. В същото време категорично осъждаме търговията с гласове.

- Връща ли според вас служебният кабинет България в орбитата на Кремъл, каквито критики вече се чуват?

- България е направила своя геополитически избор отдавна и той е членство в НАТО и ЕС. ДПС като партия чрез своя лидер д-р Ахмед Доган е направила този избор още в зората на демократичните промени - много преди всички останали политически субекти. Този суверенен и съзнателен избор не се нуждае от ревизия, защото най-добрата защита на гражданите и общностите е членството в ЕС и НАТО. Нещо повече – благодарение на действията на депутатите от ДПС в 47-ото НС бяха приети двата най-важни документа – декларацията в подкрепа на Украйна и френският план за европейска интеграция на Северна Македония. На Съвета на европейските либерали, както и на Конгреса на световните либерали ДПС получи много поздравления за ясните позиции, които отстоява.

Що се отнася до работата на служебния кабинет, той има една основна задача – да произведе едни честни, свободни и демократични избори. Но успоредно с това има и нелеката задача да запълни пробойните, оставени от правителството на Кирил Петков поне в три направления - гарантирането на газа за зимата, овладяване на инфлацията и задействане на плана за възстановяване и устойчивост.

По отношение на гарантирането на енергийната сигурност и независимост на България позицията на ДПС е повече от ясна – в краткосрочен план страната ни трябва да си гарантира нужните за зимата количества. А в дългосрочен план – 100% диверсификация. Не бива да се забравя, че диверсификацията е процес, а не действие, произтичащо от едно-единствено усилие. В противен случай се застрашава енергийната сигурност, която е елемент от националната сигурност на държавата. 

Това е и причината ние, в ДПС, да договорим за краткосрочни и дългосрочни цели. Само да ви припомня, че още през 2016 г. един от приоритетите на ДПС е зелена (възобновяема) енергия, което в дългосрочен план ще повиши енергийната независимост. И неслучайно именно депутатите на ДПС внесоха в Европарламента предложение до 2030 г. да бъде осъществена пълна независимост на Европа от руския газ.

- Какво си говорихте с президента на Турция Реджеп Ердоган за газа и как Анкара ще ни помогне?

- Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици - независимо дали са на власт, или в опозиция, трябва да търсят решения. Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт, или в опозиция, да се ангажират с тези теми в търсене на изход. Защото не можем да излагаме на риск икономиката и нормалното функциониране на държавата, а и най-важното - битието на хората. По тези теми имах срещи в Брюксел по време на Съвета на либералите. Проведох разговор в Анкара и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи могат да бъдат решени. Затова сериозно поставих въпроса и съм много доволен от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към своите съседи и към България. В двете срещи, които проведох с президента на Турция през последните месеци, се убедих, че той е не само добър съсед, но и добър приятел на България. Турция вече помага на България във връзка с газа. Както разбрахме от последното изказване на служебния министър на енергетиката, предстоят разговори и с турски компании - доставчици на газ.

- На последните два вота почти нямахте промяна в листите си. Това ли е вашият А отбор и отново ли ще се явите с него?

- В ДПС няма А и Б отбори, има заедност и приемственост, които са философията ни за правене на политика. Това е философията на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган. Въз основа на тази философия в нашите листи и тази година си дават среща три поколения политици, които работят в синергия както помежду си, така и с колективното ръководство на партията.

Няма сфера в обществено-политическия сектор, в която ДПС да няма висока експертиза и мерки за преодоляване на проблемите. Програмата на ДПС за ускорено развитие, основана на зелената икономика, вече е надградена от тези експерти с конкретни антикризисни мерки, в основата на които са осигуряване на енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

Сигурността и стабилността на държавата ще се осигурят с постигане на консенсус по ключовите теми, с ясна програма за излизане от кризите, реализирана от доказани експерти и с политическа партия, която е готова да поеме отговорността. Именно затова България има нужда от ДПС в централната власт.

- Все по-сериозни позиции има “Възраждане”. Досега ДПС и патриотичните партии са били като скачени съдове, а “Възраждане” обира целия антисистемен вот. Това заплашва ли по някакъв начин политическата система?

- Нека правим разлика между патриотични партии, антисистемни организации и войнстващ национализъм, какъвто наблюдавахме във властта по време на 44-ото НС и какъвто избирателят ясно каза с вота си, че не приема повече в управлението на страната.

Политическата система изпъква с многообразието си, но най-голямото богатство в нея за 32 години демокрация е ясната воля на суверена. Той отдавна не може да бъде прилъган с празни обещания и популизъм. И наказва всеки, който е злоупотребил с доверието му. Най-прясното доказателство са трите последни парламентарни избора.

Затова и ДПС призовава системните партии да седнат на масата за дефиниране на националните приоритети на държавата и да търсят решение за поредицата от кризи. Само обединението и единството са инструментите за защита на демокрацията. Докато управляват хора, в чиито действия има омраза, ксенофобия и популизъм, несигурността и нестабилността в страната ще се задълбочават.

- Бихте ли влезли пряко във властта, ако конфигурацията го предполага?

- ДПС е последователно в отстояване на ценностите на държавността и демокрацията. Още през 2019 година ние поставихме като акцент в предизборната си кампания да върнем властта на хората. В кампаниите през миналата година фокусът бе да възстановим държавността. Сега ние ясно заявяваме - България има нужда от ДПС в централната власт, като искаме да изпълним обещанията си през миналите години. Защото власт в ръцете на народа означава не да поставяш хората в кризисни ситуации, хаос и безвремие, а да ги водиш с увереност по техния дневен ред.

Със своята експертиза ние имаме какво да дадем на Родината си. Ние сме готови с пакет от мерки за овладяване на инфлацията. В енергетиката най-добре знаем как да осигурим газовия микс, за да преодолеем енергийната криза и да преведем страната през тежката зима. Припомням ви, че именно експертите на ДПС в земеделието осигуриха 300 млн. лв. помощ за земеделските стопани, които кабинетът на Кирил Петков пренебрегна. Експертизата ни в местната власт осигури подкрепа за общините. Ние настояваме общините да бъдат включени в плана за възстановяване и развитие и ще им помогнем в разработката на конкретни проекти. Готови сме с реформи в образованието, здравеопазването, културата и туризма.

Категорично сме заявили, че само ценностно, хомогенно, категорично евро-атлантическо парламентарно мнозинство и управление може да изведе България от поредицата от кризи. Вече видяхме как последната четворна управленска коалицията, която беше и идейно, и ценностно разнородна, не успя да удържи мнозинството повече от 6 месеца. С действията си при определянето на двете най-важни геополитически решения на България – подкрепата за Украйна и европейската интеграция на Северна Македония, доказахме, че именно ДПС е гарантът за евро-атлантическото управление на България.

- Кои са най-спешните проблеми, с които трябва да се захванат бъдещите парламент и правителство наесен и как вие виждате тяхното решение?

- Част от тях вече ги споменахме. На първо място е гарантиране на енергийната и продоволствена сигурност и независимост на България. Паралелно с това овладяване на инфлацията и подкрепа на най-уязвимите групи от населението. Програми в помощ на бизнеса, за да подпомогнем реалния растеж на икономиката. Спешно задействане на плана за възстановяване и устойчивост, както и на оперативните европейски програми. И не на последно място – разумен и балансиран бюджет за 2023 г., който да осигури сигурност и стабилност на държавата, общините, бизнеса и гражданите. Във всяка една от тези области ДПС има готови предложения, които ще внесе в Народното събрание.

- Валидна ли е и към днешна дата поканата ви към “Промяната” да се присъединят към АЛДЕ, чийто съпредседател е вашият евродепутат Илхан Кючюк?

- Като либерална партия с тежест в световната и европейска организация ДПС винаги е била за разширяване на влиянието на либералното семейство. То е отворено за нови членове. Но те трябва да изповядват ценностите на либерализма. Сред тях не са омразата, разделението и противопоставянето.

- Политическите ви опоненти често ви нападат заради това, че вашият депутат Делян Пеевски е санкциониран по закона “Магнитски” в САЩ. Сега той заведе дела. Очаквате ли с това да се изчисти въпросът?

- Очаквам истината да излезе наяве. Г-н Пеевски заведе съдебен иск пред американски съд за отмяна на наложената му санкция по закона “Магнитски”. В иска до съда се посочва, че липсват каквито и да било доказателства за негови неправомерни действия, както и че до настоящия момент не са предоставени такива доказателства на неговите адвокати въпреки многократно отправените искания за това. Становището на юридическите му представители е, че това е съществено нарушение, което прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита на Пеевски. Припомням ви, че американският съд отмени делото “Рико” поради липса на каквито и да било доказателства, а българският съд обяви за незаконни списъците, изготвени от Асен Василев. Една по една вече падат всички лъжи на олигархичния енергиен и медиен кръг “Капитал”. Убедителният резултат на г-н Пеевски на миналите избори, помощта му за развитието на регионите, начинът, по който е приеман от избирателите в страната и по който бе приветстван на митинга на ДПС пред парламента, говорят, че хората в България правят много ясна разлика между истината и лъжите на задкулисието, чието време вече приключи.

(В. "24 часа", 31.08.2022 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност