57new

Интервюта

Ерджан Ебатин: ДПС се оказва изключително важна политическа сила в този сложен геополитически момент

Срещата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган е важна за България. Това заяви народният представител на ДПС в 47-ото НС Ерджан Ебатин в предаването „Беновска пита”. Според анализа му геополитическата обстановка в света е доста сложна и напрегната и в този контекст добрите междусъседски отношения с държава като Турция, която е не само регионален, но и световен фактор и с лидер като Ердоган са от важно значение за България!

Това е важно и за националната ни сигурност. Аз мисля, че ДПС може да се окаже важен проводник на добрите отношения между България и Турция!, категоричен бе Ебатин.

Ебатин заяви, че най-вече за България е важно да има добри отношения между политическото представителство на двете съседни държави. Той продължи: „Отново подчертавам – ДПС може да се окаже и се оказва изключително важна политическа сила в този сложен геополитически момент, когато светът се разтърсва от геополитическо противопоставяне! Ние все още не си даваме сметка за мащаба и рамките на това геополитическо противопоставяне. Все още го разглеждаме в контекста на газовата криза, в икономически аспект. Но в посоката, в която е тръгнал светът, все по-често ще ни се налага да разглеждаме геополитическата криза от гледна точка на националната сигурност и в по-различен аспект от този, който наблюдаваме в момента, а именно газова криза, икономическа сигурност! Защото, както казва и президентът Радев – по-важно от националната сигурност в момента няма. Конфликтът в Украйна, както и напрежението в Тайванския проток могат да намерят по-различно измерение и разширение включително. Тези възможности не са само хипотетични!“.

Малко преди 2009 г. започнаха едни тенденции в българското политическо пространство със схемата за насаждане на национализма в лицето на „Атака“. Впоследствие ГЕРБ възприе този модел на популизъм, на улично говорене чрез своя лидер. И ние все още не можем да се отървем от този модел, коментира възможността за диалог между партиите Ерджан Ебатин.

„Ако погледнете 10 години назад, българското политическо пространство, включително на ниво лидери на големите политически субекти, ако използвам народния език – изпростява! Тоест всеки лидер се опитва да говори от гледна точка на популизъм, от позицията на това да намери близка връзка с обикновения народ като език и като изразяване. И в този контекст ние влизаме в една спирала на противопоставяне – този е мафиот, другият е „светъл“! Това се прави от основни политически играчи на базата на едни устои, които съществуват така или иначе в народопсихологията на разделение, ако щете и на етническа основа и всякаква друга, но това е в основата. Работи се върху тезата за противопоставяне, включително и по отношение на ДПС, и по отношение на останалите политически субекти”, каза още Ебатин. И допълни: „Ние влизаме в един такъв цикъл на говорене като цяло в политическото пространство. И този похват на популизма, който е най-голямото бедствие за българската политика, ни вкара в ситуация политическите партии да нямат разумен и възможен диалог помежду си! И българското политическо пространство не може да намери изход. Миналата година направихме 3 избора, тази година ще има още един.”.

„Българските политици, извън ДПС, защото ние не можем да си служим с езика на популизма, българските политици не са намерили верния изход от тази ситуация. Защото онова, което пак ни сервират останалите политически партии е популизъм! И ГЕРБ го прави, и БСП! По този начин няма да намерим изход! И сме неподготвени като политическа система, като политическа класа, като политически лидери и политици!”, категоричен бе Ерджан Ебатин.

„На фона на растящата геополитическа криза, на икономическа криза, българските лидери сякаш не осъзнават за какво става въпрос и не са на висотата на изискванията! Аз не намирам начин, по който този въпрос ще бъде решен, защото не виждам личностен потенциал в лидерите! Но рано или късно ще осъзнаем какви са процесите и те ще ни принудят, но на мен ми се струва, че ако изпаднем в сериозни геополитически зависимости, това може да е за сметка на интереси, които са свързани с националната сигурност!“, каза още политикът от ДПС.

Водещата Илияна Беновска цитира анализатора Николай Марков, който каза в предаването й, че почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган единствен може да води България напред. Ерджан Ебатин отговори: „Аз споделям тази теза, защото твърде добре познавам г-н Доган, капацитета му на мислене, неговата визия за страната винаги от гледна точка на националната сигурност!”

Светът започва да се тресе! И по какъв начин България ще намери своето място в многопластовото положение на геополитическите сегменти, които се тресат и се разместват в момента, в много голяма степен зависи от национално отговорната политика на българските политици, които в момента са затънали в своите дребни икономически интереси и не виждат голямата картина на това геополитическо разместване! Надявам се да не станем жертва на определени геополитически интереси!“.

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност