Интервюта

Доц. Петър Чобанов: В газова криза сме, приходите изостават, плащанията се бавят. Служебният финансов министър да разкрие истината за хазната

Вече сме в газова криза. Поведението на отиващото си правителство ни доведе до тази ситуация. Това заяви в интервю за бТВ народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър.

Помним заклинанията и лозунгите как всичко ще се направи, за да осигурят евтин газ и необходимите количества ще са налице. Но вече излезе информация, има и доклад от „Булгаргаз”, че дори и тези митични 7 танкера да бъдат доставени до края на годината, това няма да осигури необходимите количества, категоричен бе доц. Чобанов.

Той разкри, че предложената цена за август наближава 300 лева и е твърде вероятно даже да ги надхвърли, тъй като стойността е определена, когато котировките на международните пазари бяха по-ниски.

Вече сме в ситуация, в която продължаваме да доставяме руски газ, но през посредници на по-висока цена, нямаме осигурени количества и цената за бизнеса и потребителите ще надскочи 300 лева, без да са осигурени необходимите компенсации, каза финансовият експерт на ДПС. Той припомни, че негово предложение в актуализацията на бюджета, което можеше да помогне на бизнеса и на хората, не бе прието. То предвиждаше държавата да изпълни обещанието си и да компенсира разликата в цените на газа с тази, която беше през април.

Ние се намираме в много трудна ситуация, която ще доведе до повишаване на цените, която ще затрудни множество предприятия и в която рискуваме през зимата да сме на студено, заяви още доц. Чобанов. И подчерта: „Ние сме на последно място по запаси от газ, тъй като хранилището в Чирен е запълнено на около 40%.”.

Позицията на ДПС е ясна – в краткосрочен период трябва да се използват всички налични възможности, така че да не се стига до кризисни ситуации. Разбира се, ние първи, далече преди да се случи тази кризисна ситуация, предлагахме диверсификация на газа, за да не зависим от един източник. Така че – в краткосрочен период трябва да се направи всичко възможно да имаме в газ, в дългосрочен – диверсификацията, осигуряването на собствена инфраструктура и собствени възможности да си доставяме газ, каза доц. Чобанов.

Настоящите управляващи са доста объркани в комуникацията както помежду си, така и с публиката,  заяви още експертът на ДПС. Той припомни и доклада на ДАНС по темата с газа, в който се казва, че това, което се прави по отношение на синьото гориво се разминава с нормалните бизнес практики. Има корупционни елементи и компетентните органи ще си свършат работата в тази посока, категоричен бе народният представител от ДПС.

Ние категорично заявихме, че ще участваме във формирането на ценностно евроатлантическо мнозинство, което да реши проблемите, възникнали от кризите и да осигури траектория на развитие, която подобава на българската икономика – да изпреварва европейската, а не да изостава, както това се случи през първото тримесечие, каза още доц. Петър Чобанов. Той припомни, че за да има актуализация на бюджета, разчетите на Асен Василев бяха пренаписани и много от идеите на Движението залегнаха в окончателния вариант. Това бяха над 15 важни мерки за подкрепа на бизнеса и хората - 300 млн. за земеделските производители, парите за общините, 250 лв. таван за цената на тока за бизнеса.

Инфлацията беше изпусната. За да има макар и минимално спокойствие в тази кризисна ситуация, това се дължи на действията на Движението за права и свободи, подчерта доц. Петър Чобанов.

Служебният финансов министър трябва бързо да представи на обществото какво наистина заварва, тъй като в момента се отчита един технически излишък, но това нищо не означава. Имаме забавени плащания. Над 700 млн. лв. се дължат на строителния бранш. Общините не получиха нищо за индексация на строителните си договори и това спъва процесите. Трябва да се отговори и на въпроса защо има проблем със събираемостта. В момента сме на около 46% от плана за годината, а нормално по това време на годината трябва да сме на около 55% изпълнение на приходите, обясни бившият финансов министър.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност