Интервюта

Рамадан Аталай: Нямаме газ за зимата, а властта мисли само за институция – бухалка

Скандалният запис от заседанието на Демократична България показа същността на управляващата коалиция. Това коментира народният представител от ДПС Рамадан Аталай в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по НоваНюз.

От сутринта ме е страх да пусна чешмата – да не би и от нея да потече Христо Иванов. Той през цялото време говори, че това е била рутинна среща, на която докладва как вървят преговорите за кабинет, всички мълчат и приемат тезите. Но за самите тези изобщо не става въпрос, а те са скандални, категоричен бе Аталай.

От записа се разбраха няколко неща - г-н Христо Иванов се опитва да се намесва във вътрешните работи на една политическа формация, като казва, че Нинова трябва да направи така, че Тошко Йорданов да не участва в преговорите. Разбра се, че Христо Иванов е тръгнал да търси място на премиера Кирил Петков и какъв пост да заеме, посочи Аталай.

И най-лошото, че от записа става ясно, че Народното събрание формира институция – бухалка. Това ли е демокрацията, попита депутатът.

В записа няма нито една дума за ДПС и ГЕРБ. Днес обаче когато камерите са пред Христо Иванов, цялата атака е насочена към ДПС и ГЕРБ, допълни народният представител.

Когато като лидер на Демократична България си хванат с олигарси и срещи в джипки, да излезеш в центъра на Народното събрание и обясняваш, че трябва да управляваш с бухалката, реакцията на Слави Трифонов е нормална, коментира Аталай излизането на ИТН от преговорите за кабинет.

Азът на Кирил Петков е в няколко степени по-висок от този на Бойко Борисов. Но, питам аз, какво промениха? Въведоха прозрачност в енергетиката? Въведоха прозрачност в плана за възстановяване и устойчивост, продължи с въпросите Рамадан Аталай.

Той коментира и посещението на премиера Кирил Петков в Азербайджан. То беше повече приятно, отколкото полезно, имайки предвид състава на делегацията, каза Аталай. И посочи, че в Баку са били Лена Бориславова, министъра на енергетиката Александър Николов и премиерът Кирил Петков. Ако това са хората, които могат да договарят доставки на газ, не е необходим „Булгаргаз”, възмути се Аталай.

Енергийният експерт на Движението бе категоричен, че България няма газ за август, септември и октомври. В момента имаме едва 200 млн. куб. м при необходими 500 млн.

За цялата зима са ни необходими 2,160 млрд. куб. м, това означава, че търсим 1,8 млрд. Ако Министерски съвет в най-кратки срокове не каже какво ще направим на 15 септември, на 1 октомври, ако не представи кризисен план с газ от различни източници, няма да се справим, каза още Рамадан Аталай.

Той бе категоричен, че ДПС не настоява само за руски газ. Ние не подкрепяме нито Русия, нито режима на Путин. Искаме само националният интерес да бъде защитен. България трябва да си осигури газ от различни източници, за да попълни микса си и да гарантира газа за хората и бизнеса, обобщи Аталай.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност