Интервюта

Йордан Цонев в "Панорама": Избори веднага! Иначе - протести и напускане на парламента!

Ние призоваваме Корнелия Нинова веднага да върне мандата за съставяне на правителство. Настояваме президентът Румен Радев незабавно да обяви дата за предсрочните избори. И предупреждаваме, че ако това не се случи, ние си запазваме правото на всички законови действия, за да защитим държавността в България. Включително - протести, гражданско неподчинение, напускане на парламента. За нас в момента държавността се руши. Това заяви зам.-председателят на ДПС на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев в студиото на "Панорама".

Така Движението отговори на скандалния запис от заседание на Демократична България, който разкри по-рано днес задкулисните договорки за съставяне на кабинет.

Скандалният запис показа нещо, което ние от ДПС говорим вече 6 месеца. Показа истинското лице на това управление, задкулисието, всичко онова, което се превърна в норма - нарушаването на Конституцията и законите в страната стана патриотизъм, коментира Цонев.

Скандалният запис показа как зад маската на загриженост, че по време на война не трябва да ходим на избори, че трябва се борим с корупцията, се ражда идеята да се създаде бухалка срещу политическия опонент. Разиграването на фарса трети мандат има за цел създаването на бухалка в лицето на КПКОНПИ и Бойко Рашков, заяви още народният представител от ДПС.

Зад конституционната процедура с третия мандат за съставяне на правителство, се бави топката заради КЕВР, каза още Цонев. И няколко пъти подчерта, че новото ръководство на регулатора е редно да бъде избрано от нов кабинет след изборите.

Това с бухалката показа онова, което ние виждаме със самата същност на антикорупционния закон - с незаконния арест на ръководителя на опозицията, с онова, което Рашков правеше миналата година на два от трите парламентарни избора, с онова, което видяхме Кирил Петков да прави с нарушаването на конституцията, каза Цонев. И допълни: "Не може да сме глухи, слепи и неми за всичко, което става в последните 6 месеца. Не може да сме безучастни към рушенето на българската държавност.".

Зам.-председателят на ДПС припомни, че в момента институциите са скарани, няма никаква координация между тях, отношенията им са лицемерни и фалшиви.

Скандалният запис само потвърждава това, което днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи от трибуната на парламента в декларация от името на партията ни, заяви Цонев.

Това което се случва трябва да мине през съда на избирателя. Всички трябва да чуят този запис, да видят как функционира тази власт, да си вземат своите поуки и да се явим на избори, категоричен бе той.

Йордан Цонев заяви, че друга тема в студиото на "Панорама" няма да коментира, защото няма нищо по-важно от това да се защити държавността. И от уважение към предаването и неговия водещ Бойко Василев помоли да се оттегли от участието си.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност