Интервюта

Илхан Кючюк за Република Северна Македония: Българският интерес е защитен, това е успех за двете дипломации

Предложението на Европейския съюз бе прието в парламента на Република Северна Македония, а двустранният протокол бе подписан вчера във Външното ни министерство. Българският интерес е защитен, това е успех и за двете дипломации. Това заяви и интервю за "Денят започва" на БНТ лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа” и постоянен докладчик на Европейския парламент за РСМ.

"Не трябва да се търси кой е победител или кой е загубил в този много дълъг разговор", подчерта Кючюк.

Според него договорът от 2017 е успешен,  поставил е определени проблеми, но е дал и възможност да започне сложният разговор за миналото, който минава и през разговора за бъдещето.

"Ние подписваме договорите спрямо Конституцията на България и спрямо Конституцията на Северна Македония. Вероятно и под този протокол, под който вчера са сложили подписите министрите - г-жа Ганчовска, като български министър на външните работи, се е подписала под частта, която се казва български език спрямо Конституцията на Република България, и македонски език спрямо конституцията на Република Северна Македония. В 21-ви век да оспорваме идентичността и езика на който и да е било ми се струва просто неевропейски, а е несъстоятелно", отбеляза Илхан Кючюк.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност