Интервюта

Доц. Петър Чобанов: ДПС помогна на бизнеса с бюджета. Но инфлацията ще расте заради газа. Имаме рекорден внос и рекорден търговски дефицит

Общата инфлация при храните е вече около 25%. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър. И попита защо се стигна дотук.

Още през септември 2021 г. зададох въпрос за инфлацията към тогавашния икономически екип, който днес управлява държавата. Отговорът бе, че инфлацията дори да се покачи, това ще бъде временно явление, които ще отмине. Най-висока щяла да бъде инфлацията през март, затова нямало нужда от никакви мерки, върна лентата Чобанов. По-късно Институтът за икономика и политики, в който участвам, излязохме с прогноза, че средногодишната инфлация ще е 11,9 на сто. Бяхме обвинени в опозиционност и какво ли не. Но през цялото това време не се предприемаха никакви конкретни действия, за да не позволим цените на производител да се покачат, което е причината да виждаме тези цени в магазина, които са в момента, каза финансовият експерт на Движението.

"Предложихме промени в Закона за енергетиката, които да подпомогнат по-бързо бизнеса, да се осигури източникът на тези средства. Видяхме, че и това не стана, изчака се до актуализацията на бюджета, когато вече нямаше мнозинство, когато решихме, включително и ние от ДПС, които сме водещи в този процес, да вземем нещата в свои ръце. Приехме на практика нов бюджет, в който обърнахме внимание на мерки за борба срещу инфлацията", заяви доц. Чобанов.

Предложихме помощи за групи от обществото, които да получат средства, за да могат да посрещнат тази инфлация, припомни народният представител от ДПС.

Приехме в бюджета таван на цената на електроенергията за бизнеса от 250 лв., това също донякъде ще спомогне за овладяването на инфлацията, каза още Петър Чобанов.

Той съобщи, че инфлацията при цените на производител е вече 50% - една от най-високите в Европа. Именно затова ДПС осигури през актуализацията на бюджета 300 млн. лв. повече за земеделците. При тях инфлацията влиза точно в цените на храните.

Ние приехме и допълнихме мярка към премахването на ДДС за хляба - нулева ставка върху брашното. Направихме го именно с идеята, че когато основната суровина също няма ДДС, това наистина ще повлияе на цените, каза още депутатът.

Доц. Петър Чобанов прогнозира, че инфлацията ще расте. Обратният ефект ще дойде от нестабилността на цените на енергоносителите. Цената на газа продължава да се вдига, а за август няма осигурени количества. Оттам ще дойде допълнителната несигурност и допълнителният инфлационен импулс. Този процес не можа да бъде овладян от правителството, не бяха приложени никакви практически усилия и както в останалите области се наслушахме на лозунги. Но с лозунги не се управлява държава, с лозунги се стига до провал във финансовата и икономическата политика, заради което бе вотът на недоверие, категоричен бе доц. Чобанов.

С мерките осигурихме един относително по-спокоен период - тези два месеца на служебното правителство, за да може след изборите да работим за една по-стабилна конфигурация, която ще прави реформи и наистина ще мисли за хората, каза Чобанов.

Ако помощта стигне до земеделците, ще спасим цели сектори – като животновъдството. Мерките за общините пък ще стигнат директно до хората, за да посрещат по-спокойно този период, каза доц. Петър Чобанов. Той коментира и данните на икономическото министерство за рекорден износ, с които се похвали преди дни правителството.

Ние сме малка икономика, нашият износ има голяма вноска компонента – за да изнесем първо трябва да внесем. Вносът расте много по-бързо от износа и за първи път през последните 5 месеца разликата между износа и вноса е 4,6 милиарда. Тоест - внесли сме стоки за 4,6 милиарда повече от тези, които сме изнесли. Мога да поспоря дали това е благоприятно икономическо развитие, заяви доц. Петър Чобанов.

Хубаво е да има износ, но трябва да се види дали това не е само оръжие, енергия и горива, както се говори. Трябва да видим дали този рекорден търговски дефицит не е свързан с проблеми в икономиката. Трябва да помислим за преработващата промишленост – суровините да влязат във верига от стоки с по-висока добавена стойност, заяви още Чобанов. И обобщи: „Това, което се хвали кабинетът за първите 3 месеца – 4 процента ръст, е изоставате от Европа, която расте с 5,6 на сто. Ние не догонваме Европа, а изоставаме от нея. Само 4 страни в ЕС имат по-нисък растеж от нашия. Ние продължаваме да сме на опашката и няма как да бъде по-различно, когато не се правят реформи.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност